Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Módne ikony / 13. marec 2019

Zo sveta Zuzany Gregorovej: Ako si vybrať správny parfum a zachovať jeho vôňu celý deň?

Koncom minulého roka som pomáhala kamarátovi svýberom jeho novej vône. Pri našej konverzácii oparfumoch stále používal slovo „kolínska,“ aja naopak parfém.

Zo sveta Zuzany Gregorovej: Ako si vybrať správny parfum a zachovať jeho vôňu celý deň?

Koncom minulého roka som pomáhala kamarátovi s výberom jeho novej vône. Pri našej konverzácii o parfumoch stále používal slovo „kolínska,“ a ja naopak parfém. Vtedy mi to nedalo a spýtala som sa ho prečo uprednostňuje pojem kolínska pred parfémom. Jeho odpoveď znela: „Kolínska je pre chlapov a parfém pre ženy.“ Jednoducho mu samotné slovo pripadalo mužnejšie.

Keďže ani ja sama som si nebola istá rozdielmi medzi týmito pojmami, začala som googliť. Na internet sa spolieham v mnohých prípadoch, kedy si nie som istá, alebo keď chcem dokázať svoju pravdu. Asi aj preto sa na mne kamoši zabávajú a hovoria, že stále niečo googlim. Ale naspäť k voňavkám. Výsledok hľadania bol zaujímavý a stavím sa, že mnoho z vás takisto presne nevie správnu odpoveď.

V prvom rade, spisovne sa hovorí parfum, nie parfém . Každý parfum sa skladá z 3 zložiek: voda, alkohol a aromatické oleje. Najväčší rozdiel medzi parfumom, toaletnou vodou či kolínskou je práve v koncentrácií a pomeroch týchto zložiek.

Kolínska voda- Eau de Cologne

Obsahuje nízku koncentráciu aromatických olejov, zväčša ide len o 2-5%. To znamená, že vôňa vydrží krátko, v priemere 2 hodiny. Najčastejšie sa používa vo vodách po holení, práve preto si množstvo ľudí myslí, že kolínska je len pre mužov. Existujú samozrejme aj ženské kolínske.

Toaletná voda- Eau de Toilette

Koncentrácia olejov v tomto prípade je okolo 4-10%, pri intense verziách až 15%. Vôňu môžeme cítiť približne 3 hodiny a zväčša ide o ľahšie, letné vône.

Parfumová voda- Eau de Parfum

Pri parfumovej vode ide už o vyššiu koncentráciu, od 15 do 20%. Hovorí sa, že na pokožke by mala vydržať po celý deň, no zväčša to sú 4-5 hodín.

Parfum- Parfum alebo Extrait de Parfum

Najkoncentrovanejšia verzia s obsahom aromatických olejov, ktoré tvoria 20-30%. Práve preto ide o najdrahšie verzie voňaviek. Na pokožke však vydržia veľmi dlho, niektoré aj 24 hodín. Určite sa vám už stalo, že ste niekoho objali, kto mal na sebe práve takýto typ voňavky a jeho vôňu ste na sebe cítili ešte aj na druhý deň.

 

Správna aplikácia vs. koncentrácia

Podľa tohto by malo znamenať, že pokiaľ si vyberiete voňavku s vysokým podielom aromatických olejov, dlhotrvajúcu vôňu máte zaručenú. Nie je to však úplne tak. Rovnako dôležitá je aj správna aplikácia a tipujem, že väčšina z vás aplikuje parfum či toaletku nesprávne. Donedávna som to totiž robila aj ja.

To, že parfum je najlepšie nanášať na „pulzujúce“ miesta (vnútorné strany zápästia, miesta za ušami, dekolt pri kľúčnych kostiach a zadná časť krku) je všeobecne známe. Menej zaužívané sú však napríklad podkolenné jamky či okolie členkov. Ja napríklad rada nanášam parfum na vnútorné oblasti lakťov.

Po aplikácii sa parfum nikdy nesmie roztierať ani trieť! Takže zabudnite na klasické šúchanie zápästí. Týmto procesom sa narúšajú molekuly vône, čím sa parfum zároveň ničí. Najlepšie je nastriekať vôňu na obe zápästia a následne ich len k sebe jemne priložiť.

Čas aplikácie

Ideálny čas na aplikáciu parfumu je ihneď po sprche, priamo na vlhkú pokožku, a samozrejme ešte predtým ako sa oblečieme a ozdobíme šperkami. Niektoré vône totiž reagujú s kovmi a je známe, že môžu dokonca poškodiť pravé perly.

Veľmi cenným tipom pre mňa bola aj hydratácia pokožky, na ktorú používam neparfumované mlieko alebo vazelínu. Ak sa chystám na dôležité stretnutie alebo rande, zvyknem streknúť trochu parfumu priamo do vlasov alebo na kefu, ktorou sa potom učešem. Vlasy však musia byť úplne suché a bez akýchkoľvek ďalších parfumovaných produktov.

Skladovanie

Väčšina z nás je zvyknutá skladovať parfum v kúpeľni medzi svojimi ostatnými kozmetickými potrebami. Aj keď to môže byť praktické, vlhkosť oslabuje zložky v parfume a tým aj jeho vôňu. Aby ste tomu zabránili, skúste ho skladovať v spálni, avšak čo najďalej od denného svetla. Svetlo a teplo sú totiž jeho nepriateľmi. Slnko degraduje oleje a tým ničí vôňu, vyššie teploty ovplyvňujú vrchné tóny a vôňa bude kvôli tomu pôsobiť zatuchnuto alebo kyslo. Najlepšie je mať parfum uskladnený v skrinke či zásuvke.

Testery

Vďaka častému cestovaniu a hlavne prísnym bezpečnostným kontrolám na letiskách sa zo mňa stal veľmi praktický človek. Priznávam sa, som tak trochu posadnutá miniatúrnymi baleniami a vždy sa snažím mať so sebou najrôznejšie veci v čo najmenšom objeme či hmotnosti. Nech už ide o oblečenie, tekutiny alebo jedlo. A to nemám na mysli iba cestovanie, ale aj každodenné presúvanie sa po meste, na ceste do posilky, na stretnutia, na večeru či na hudobný festival. Tí, čo ma poznajú vedia, že moja kabelka je ako Hermionina bezodná taška. O tom, čo všetko nosím vo svojej kabelke vám poviem už čoskoro.

IMG 3035

V kabelke mi preto samozrejme nechýba ani voňavka. Pri pohľade na ženy, ktoré nosia v kabelke celé, veľké balenia, sa môžem zblázniť. Nielenže sú ťažké, ale aj veľké a teda zaberajú veľa miesta. Preto ja nosím so sebou miniatúrnu verziu svojej voňavky. Plniteľné rozprašovače na parfumy sú veľmi šikovné, najmä pri cestovaní. Ich zvyčajná veľkosť je okolo 15-20 ml, čo je podľa mňa super investícia. Ja som si však svoju mini verziu parfumu ešte o niečo vylepšila. Mojim trikom sú testery. Väčšinou majú objem 2ml, čiže sú veľmi malé a zmestia sa úplne všade. Aj do tých mini kabeliek, ktoré sme mohli vidieť na posledných Fashion Week-och. Čo mám na nich najradšej je, že vône môžem meniť podľa nálady či príležitosti. Na krátku dovolenku si napríklad zvyknem brať 3-4 rôzne vône.

Na testeroch je super aj to, že poslúžia tiež pri výbere nového parfumu. Novú vôňu je potrebné mať na sebe aspoň 2-3 hodiny na to, aby sme zistili, či sa nám páči. Nastriekať vôňu v parfumérii na papierik je úplne zbytočné pretože na každej pokožke vonia rôzne. A inak, viete, čo robiť v prípade, že si nastriekate na seba vôňu, ktorá sa vám vôbec nepáči? Rýchlo a efektívne ju zotriete napríklad antibakteriálnym gélom na ruky.

Môj proces výberu novej vône

V prvom rade si vyhliadnem zopár vôní, ktoré ma zaujali a z tých si objednám testery. Je to veľmi jednoduché a pomerne lacné. 2ml voňavky stoja okolo 2 až 4 eur, luxusnejšie značky o pár eur viac, ale verte mi, stojí to za to. Takto si poriadne vyskúšam každú vôňu až z tohto procesu vzíde víťaz. Na Slovensku sa mi osvedčila stránka notino.sk, ale existuje množstvo ďalších, aj zahraničných stránok, ktoré túto službu ponúkajú. Pri objednávaní zo zahraničia sa to však nie vždy oplatí, hlavne kvôli poplatkom za dodanie.

Čo sa týka typu parfumov, ja mám rada tzv. niche parfumy. Od bežne dostupných značiek sa odlišujú nielen vôňou, ale aj kvalitou a typom ingrediencií či vyššou cenou. Takéto parfumy sú exkluzívne a vyrábajú sa v oveľa nižšom množstve. Častokrát je aj náročné ich zohnať. Ak však hľadáte niečo unikátne, čo nebude mať veľa ľudí vo vašom okolí, niche parfumy by mali byť aj vašou voľbou.

1488

Súvisiace články