Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Módne ikony / 4. august 2017

On the road s Michaelou Kocianovou

Či už je to túžba po slobode, alebo nekonečná nespokojnosť a nádej, že v zmene sa ukrýva šťastie,... Objavovanie nových miest, skúšanie nových vecí a spoznávanie nových ľudí nám prináša až hypnotické uspokojenie.

On the road s Michaelou Kocianovou

Či už je to túžba po slobode, alebo nekonečná nespokojnosť a nádej, že v zmene sa ukrýva šťastie,... Objavovanie nových miest, skúšanie nových vecí a spoznávanie nových ľudí nám prináša až hypnotické uspokojenie. Naša cover star Michaela, si pri fotení vyskúšala, aké je to byť nespútanou a sexy kráľovnou nomádov, v ktorých sú tieto inštinkty také silné, že svoje miesto a šťastie hľadajú celý život. A vlastne, ako vyťažená topmodelka, sa podobne cíti často i v bežnom živote.

Skúsená a dlhodobo žiadaná topmodelka Michaela Kocianová, autentické prostredie mexického Tulumu a bohémska letná kolekcia BCBGMaxAzria, jednoducho povedané, nič sme nenechali na náhodu. Akurát počasie sa rozhodlo nás dnes trošku potrápiť, no fotenie nakoniec dopadlo výborne, a za sebou už máme aj spoločný neskorý obed v miestnom plážovom bare. Mexické špeciality, radosť z vydareného dňa a pohľad na bezstarostných, krásnych ľudí naokolo v nás vyvoláva spokojnosť.

Michaelin diár je nabitý, a už zajtra musí odletieť na ďalšie fotenie, ktoré ju čaká v Európe. Snažíme sa vychutnať si každý moment naplno. Na streche nášho apartmánu, s výhľadom na slnko, zapadajúce nad džungľou, ktorá chráni tento pozemský raj, spoločne uvažujeme o tom, aké úžasné by bolo zastaviť čas. Ten však beží rýchlejšie, ako by sme chceli.

Už sú to štyri roky, čo sme spolu fotlili naposledy, čo máš nové?
Pamätám si, keď sme fotili prvýkrát. Pripadá mi to, akoby to bolo včera... A čo mám nové? Všetko. Vlastne najväčšia novinka je asi to, že sa budem sťahovať do Londýna, odkiaľ je môj priateľ. Budeme bývať spolu a musím sa priznať, že je to pre mňa veľká vec.

Stále veľa cestuješ a pracuješ, no teraz, keď máš nového priateľa, nemáš niekedy chuť trochu spomaliť?
Mám. Veľakrát, ale potom si poviem, že všetko niečo stojí. A kto si v práci niekedy nepovie: „Už nieeeee...“ haha. Svoju prácu milujem a chcem z nej, aj celkovo zo života, vyťažiť, čo môžem. Cestovanie, fotenie s novými ľudmi a ich spoznávanie je pre mňa stále zábava. Aj keď, dnes sa už nebláznim za každým fotením. So Sašom Jánym a mojim bookerom Maťom Gondom, vyberáme fotenia, ktoré urobím, a ktoré, naopak, odmietneme. No a ako som povedala, budem sa čoskoro sťahovať do Londýna, takže si viac užijem môjho Arrana viac. Sme obaja teraz naozaj veľmi rozlietaní. Obaja pracujeme na svojich kariérach, aby sme si starobu mohli užívať. ;-)

Aké sú momentálne tvoje priority?
Moje priority? Asi sa vekom menia, no najdôležitejšie sú pre mňa zdravie a rodina. Môže sa to javiť ako klišée, no zdá sa mi, že niekedy zabúdame na tieto dôležité veci a berieme ich akosi automaticky.

IMG 0280

Mení sa aj tvoj prístup k životu?
Áno. Začala som výrazne regulovať stres, ktorý som si niekedy kedysi dokázala vyrobiť aj sama. Veľa veci v živote nedokážeme ovplyvniť a stále nás dokážu stresovať, nútiť nás nad nimi rozmýšľať, nedajú nám spávať. To je zlé. Snažím sa takéto veci zo svojho života vypúšťať a musím povedať, že môj priateľ Arran mi s tým úžasne pomáha. Dokáže ma upokojiť za 30 sekúnd. Sme ako jing a jang. Bola som párkrát aj na life couchingu. Pochopila som, že psychika človeka je 80 percent úspechu.

Je vidieť, že si radikálne zmenila aj svoj životný štýl...
Áno, veľa cvičím a snažím sa pracovať na svojej osobnosti. Všetci si myslíme, že sme dokonalí, ale bohužiaľ nie sme. Veľa vecí nás učí život. Ja som dosť temperamentný človek a snažím sa učiť riešiť veci s chladnou hlavou, čo pre mňa nie je vždy ľahké. A šport? To je niečo, čo milujem. Pri ňom dokážem vypnúť a zároveň robiť niečo pre seba.

Cvičíš, viac sa o seba staráš, čo ťa motivuje?
Pochopila som, že vek je iba číslo, ale gravitácia stále funguje. :-) Takže, aby môj zadok vyzeral stále dobre, musím pre to niečo robiť. Tiež sa viac starám o svoju pleť. V New Yorku mám super kozmetičku, takú staršiu Rusku, vysvetlila mi, že všetko je o vode. Snažím sa preto piť denne veľa vody a hydratovať pokožku krémikmi. Musím sa tiež priznať, že na kozmetiku dokážem minúť naozaj veľa peňazí. Ale myslím, že to funguje. Alebo?? ;-)

Určite si vyskúšala viaceré trendy, čo sa týka cvičenia, našla si niečo účinné? :--) Akému cvičeniu sa venuješ momentálne?
Jasné, človek musí, aby zistil, čo mu najviac vyhovuje. Môj rozptyl aktivít je naozaj široký. Robím SoulCycle, čo je istá forma spinningu, behám, z času na čas boxujem, s priateľom posilňujeme s Barry's Bootcamp, úžasné je tiež SLT, v ktorom sa spája kardio, silový tréning a pilates. Novinkou v New Yorku je boxom inšpirované cvičenie Rumble, aj to som už párkrát vyskúšala. Snažím sa cvičiť jogu... Je toho veľa. Doma napríklad najnovšie cvičím s Dominikom Hopjakom, ktorý mi, takpovediac, šije tréningy na mieru.

Máš v cvičení nejaký každodenný rituál? Alebo týždenný plán?
Nemám, robím presne to, na čo mám náladu. Myslím, že cvičenie by malo človeka baviť a nie trápiť, aj keď veľakrát si hovorím: „Načo si sem liezla...“ :-) Ale tvrdá práca ruže prináša.

Ako sa motivuješ, keď práve nemáš náladu?
Ani sama neviem, nejakým spôsobom sa musím prinútiť obliecť sa, a potom to už ide samo. Najlepšie je, keď cvičím s trénerom, ten mi to vždy vysvetlí veľmi rýchlo... Musím sa priznať, že potrebujem prísneho trénera, lebo som trošku lenivá...

Čo tvoj jedálniček? Ako momentálne vyzerá?
Jedálniček je pestrý a farebný. Snažím sa stravovať zdravo, no netvrdím, že aj ja niekedy nezhreším. Milujem ovocie, zeleninu, šaláty a ryby. Quinoa a dobré mäsko... Doma občas aj varím, ale to je veľmi zriedkavé, pretože buď sme niekde odcestovaní, alebo unavení. Vtedy ideme do reštaurácie. Ale teda keď už varím, tak je to niečo ľahké, ako šalát, ryba, kuracie mäso na prírodno, parená zelenina. Niekedy aj cestoviny. Naozaj ale varím veľmi málo. Nájsť reštauráciu, kde robia zdravé a dobré jedlo, dnes už nie je problém, aj na Slovensku sa už pár takých nájde. Napríklad Fach v Bratislave je pre mňa top.

Máš nejaké pravidlá, čo sa týka jedla?
Určite áno, ľahké veci na večer, a keď pečivo, tak iba na raňajky. Milujem tmavý chlebík, vyrastala som na chlebe, takže bolo dosť ťažké sa ho vzdať, ale teraz si raz za čas dám. Veď aj v knihe How to be Parisian sa píše, že Francúzky raňajkujú každý deň croissant a pozrite sa, aké majú postavičky. Všetkého, ale s mierou... Tak mi to nejako prirástlo k srdcu. A keďže veľa športujem, tak sa necítim ani previnilo. Veď to vybehám. (Smiech)

image3Túžiš po dokonalosti?
Nie. Nikdy som dokonalá nebola a ani nebudem. Dokonalosť podľa mňa neexistuje. Veď nech mi niekto definuje dokonalosť... A keď sa nedá sa definovať, tak existuje či nie? Dôležité je byť spokojný sám zo sebou, len tak dokáže človek vyžarovať energiu, ktorú ostatní môžu vnímať ako dokonalosť.

Mení sa časom podľa teba pohľad na krásu? Stále si ambasádorkou Elite Model Look, pozoruješ možno tieto zmeny aj tu?
Myslím si, že požiadavky na naše nové tváre sú stále rovnaké. Nehľadáme prvoplánovú krásu, ale zaujímavé dievčatá, ktoré možno dnes niekto môže považovať za málo atraktívne, no my vieme, že o pár rokov z nich vyrastú krásne slečny. Svedčia o tom aj každoročné obrovské úspechy našich dievčat, z ktorých som nadšená. Jediná zmena, čo som postrehla, je, že dievčatá sú dnes mentálne viac pripravené na cestovanie a objavovanie sveta. Za čo podľa mna vďačíme aj sociálnym médiám.

Čo si na dievčatách na kastingoch všímaš?
Vidím, že vedia omnoho viac o modelingu, ako napríklad ja, keď som bola na súťaži. A ak by som im mala niečo poradiť, tak možno starú známu pravdu, že menej je viac. Niekdy je až vtipné, v akých outfitich dokážu prísť.

Baví ťa úloha ambasádorky Schwartzkopf Elite Model Look? Učiť a odovzdávať svoje skúsenosti ďalej?
Určite, vždy sa na obdobie castingov a súťaže veľmi teším. Je príjemné byť na pár dní doma s mojimi agentmi, pripomenúť si, ako som sama pred pár rokmi začínala. Dievčatá sú zlaté a chlapci tiež, aj keď musím povedať, že sa trošku viac hanbia. ;-)

Spomínala si sociálne siete, aký je tvoj postoj k faktu, že svet dnes posudzuje ľudí podľa ich profilov na nich? Občas sa dokonca zdá, že život, ktorým sa človek prezentuje na instagrame, je dôležitejší ako ten reálny, nemáš ten pocit?
Bohužiaľ, sociálne siete sú v dnešnej dobe veľmi dôležité a nedá sa ísť hlavou proti múru. Je to niekedy veľký zásah do súkromia, ale dokáže vygenerovať aj relevantné peniaze. Špeciálne v modelingu sa treba o sociálne médiá starať veľmi výrazne. Lebo v dnešnej dobe je už dôležitejšia prezentácia na nich, a nie len to, čo o vás povie agent. Takže áno, instagramový život je dôležitý, beriem to jednoducho ako súčasť práce.

Aj nás baví sledovať tvoj instagram a tu na ňom aj tvoje outfity. Kde hľadáš inšpiráciu pre svoj štýl?
Na ulici, v časopisoch, počas cestovania... Áno, práve keď cestujem, nachádzam asi najviac inšpirácie. Móda ma baví. Milujem kombinovanie rôznych kúskov, lacných vecí s drahými... Mám rada pekné kvalitné kabelky a šperky. V poslednom čase ma tiež bavia tenisky. Osobne si myslím, že ak máš dobrú tašku a topánky, tak môžeš mať na sebe hocičo.

Veľa skúsených modeliek sa stáva podnikateľkami. Rozmýšľala si aj ty nad niečiím takým? Chcela by si sa aj v budúcnosti pohybovať v oblasti módy, alebo by to bolo niečo úplne iné? Alebo zvažuješ založenie rodiny?
Určite áno, rozmýšľala som už nad veľa vecami. Čo by ma bavilo?. Myslím si, že to bude niečo s módou alebo športom. Je to moja práca a tiež moje hobby. A rodina? Určite tejto myšlienke dávam zelenú, kedy, to je ešte vo hviezdach.


IMG 0277must have
...v kozmetickej taštičke:
maska a tvár Estée Lauder a krém La Prairie Anti-Aging Stress Cream

...v šatníku:
kabelka Hermès Kelly a Nike tenisky

...v playliste:
Práve teraz je to pesnička Paris od The Chainsmokers.

...v kabelke:
vanilkový balzam na pery a krém na ruky

...v knižnici:
Umenie vystupovať od Amy Cuddy, milujem motivačné knihy, s ktorými osobnostne rastiem.

...v chladničke:
Voda, probiotiká, ovocie.

...v diári:
Dovolenky s mojiím priateľom, milujem, keď spolu cestujeme, vždy máme najlepšie tripy, je to čas, ktorý je len náš.

v nákupnom košíku:
Haha, podľa toho, v akom obchode... No asi oblečenie, doplnky a topánky, z jedla je to určite zelenina a ovocie, veľmi rada mám aj čaje.

...v aute:
Boxérske rukavice, záťaže na nohy a tenisky – veci na športovanie.

...v príručnej batožine:
Veľa čítam, takže knihy a, samozrejme, telefón.

1

2

90

3

4

5

foto: Matúš Tóth
styling: Milena Zhuravlová
make-up: Ivana Tokárska/Sensai
vlasy: Ivana Tokárska/SACHAJUAN
modelka: Michaela Kocianová/Elite Bratislava
lokácia: Hotel Nômade Tulum

text Jana Zajasenská

    4933

    Súvisiace články