Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 25. júl 2019

Fashion Day s Adamom Kostom

Dvadsaťštyriročný Adam Kost je jedným z najvýraznejších dizajnérov mladej česko-slovenskej módnej scény a zároveň aj zaujímavou postavou v pánskej móde. V rozhovore nám prezradil nielen to, ako vníma svoju tvorbu, ale aj spôsob, akým prepája kreatívnu stránku módneho sveta s podnikateľským duchom.

Fashion Day s Adamom Kostom

Dvadsaťštyriročný Adam Kost je jedným z najvýraznejších dizajnérov mladej česko-slovenskej módnej scény a zároveň aj zaujímavou postavou v pánskej móde. V rozhovore nám prezradil nielen to, ako vníma svoju tvorbu, ale aj spôsob, akým prepája kreatívnu stránku módneho sveta s podnikateľským duchom.

Ako by si opísal svoj prístup k móde?

Skôr ako definovanie môjho štýlu a inšpirácie, by som opísal svoju motiváciu. Je ňou sebarealizácia, ktorá je pretavená do odevov. Ide o vyjadrenie samého seba, čo následne ovplyvňuje aj samotný prístup.

Do akej miery nechávaš svoju tvorbu ovplyvňovať trendmi?

Krátkodobé módne trendy moju tvorbu veľmi neovplyvňujú. Skôr ide o dianie a náladu v spoločnosti, ktoré ma inšpirujú.

11

Tvoja tvorba je typická kontrastmi. Ako v nich nachádzaš harmóniu?

Nejde o cielené vytváranie kontrastov, aj keď verejnosť to tak môže vnímať. Preto nemám pocit, že som nútený hľadať harmóniu, tá vzniká na základe mojich vnútorných pocitov.

Ako jeden z mála dizajnérov sa venuješ pánskej móde. V čom ťa láka oproti dámskej?

Nejde o cielený výber, ale prirodzenú voľbu. Jednoducho sa cítim lepšie v pozícii dizajnéra pánskej módy.

7  8 

Pánska móda nedostáva toľko mediálnej pozornosti ako tá dámska. Prečo to tak podľa teba je?

Myslím si, že pozornosti dostáva toľko, koľko si zaslúži. Nie je jej málo, ale má stúpajúcu tendenciu. Na jednej strane sa zvyšuje dopyt a nároky zo strany mužov a na tej druhej si značky a dizajnéri začínajú zvykať na tento záujem, čomu aj prispôsobujú svoju tvorbu. Z roka na rok je ponuka pánskej módy pestrejšia, bohatšia a dostáva tiež viac pozornosti zo strany médií.

Módny priemysel súčasnosti už nie je iba o kreativite a módnom cítení, ale aj o podnikateľskom duchu. Ako prepájaš tieto dve stránky módnej tvorby?

Považujem za obrovské šťastie, že moje kolekcie nemusím prispôsobovať komerčnej podstate módy. Som veľmi rád, že si moje návrhy sami prirodzene našli svoje publikum.

10Aký prínos pre teba predstavuje štúdium módnej tvorby?

Štúdium je pre mňa veľmi zásadné, najmä pre spätnú väzbu od profesionálov. Pre mladých dizajnérov je takisto dôležité mať možnosť konfrontovať samých seba, každý deň. Na druhej strane, kontakt a konfrontácia s rovesníkmi, rovnakou generáciou dizajnérov, sú takisto nevyhnutné, pretože formujú spôsob myslenia a prístupu k dizajnu.

Čo považuješ za svoje doteraz najväčšie úspechy a aké profesionálne ciele si chceš v blízkej budúcnosti splniť?

Každú odprezentovanú kolekciu považujem za úspech. Samozrejme, mám svoje ciele, ktoré by som si rád splnil, ale nerád o nich hovorím, nechcel by som ich zakríknuť. ☺

Ak by si mal dať našim čitateľom jednu radu týkajúcu sa módy a štýlu, ako by znela?

Namiesto toho, aby som hovoril o tom, čo nosiť alebo nenosiť, by som chcel vyzvať ľudí, aby boli sami k sebe úprimní. To sa odzrkadľuje aj v móde.

6Adam a jeho cesta

Kariéra Adama Kosta sa začala trochu naopak, ako by sme čakali. Najskôr to boli výhry v súťažiach, zaujímavé stáže a až potom prišlo štúdium. V osemnástich rokoch prvýkrát odprezentoval svoju tvorbu na Mercedes-Benz Prague Fashion Week, v roku 2017 vyhral Baťa Young Designer Chalange a jeho víťazný model pánskych mokasín sa dostal do predaja po celom svete. Dnes tvorí pánske kolekcie, ktoré však milujú aj ženy a pochváliť sa môže aj nomináciou na cenu v kategórii Módny dizajnér v prestížnej súťaže Czech Grand Design.

1286

Súvisiace články