Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 13. február 2019

Wild Beauty

Pôvabné brehy rieky Sázavy, magický starobylý les s250-ročnými bukmi auprostred nich voňavé spa aindiánske típí. Pre fotenie sMichaelou Hlaváčkovou sme nemohli nájsť lepšie miesto.

Wild Beauty

Pôvabné brehy rieky Sázavy, magický starobylý les s 250-ročnými bukmi a uprostred nich voňavé spa a indiánske típí. Pre fotenie s Michaelou Hlaváčkovou sme nemohli nájsť lepšie miesto. Najúspešnejšia slovenská topmodelka s nespútanou dušou nám tu odhalila nielen svoju krásu, ale aj túžby a radosti, ktorými momentálne žije.

Najúspešnejšia. Titul, ktorý právom patrí práve jej. Len po dvoch rokoch v brandži sa dostala medzi päťdesiatku najlepších modeliek sveta! V čase najväčšej slávy a vyťaženosti odchodila aj šesť prehliadok denne, fotila každý deň v inom meste, ale i na inom kontinente. Jej tvár zdobila titulky najznámejších magazínov (v roku 2013 po prvýkrát i tú našu). A potom zrazu prišiel koniec. Ale nie koniec kariéry. Koniec starého života. Nečakané tehotenstvo v živote Michaely zmenilo veľa, ale nie ju. Stále je taká istá – bezprostredná, krásna, bolestne úprimná a žiadaná.

Od jej úspechu na najprestížnejšej modelingovej súťaži Elite Model Look ubehlo už 14 rokov. A koncom augusta si sama toto obdobie pripomenula na tohtoročnom finále. Čo sa podľa víťazky z roku 2004 zmenilo najviac? „Najväčšou zmenou je asi miesto konania. Posledné ročníky prebiehajú v nádherných priestoroch Španielskej sály Pražského hradu. Ale inak nemám pocit, že za tých štrnásť rokov prebehli nejaké zmeny, je to celkom obdobné. Teda aspoň čo sa týka súťaže. Stále sú to krásne mladé dievčatá, ktoré sú ako nepopísaný list papiera, presne ako ja, keď som začínala. Samozrejme, podmienky budovania kariéry sú dnes už iné. Žijeme v dobe instagramu, sociálnych sietí a influencerov... To je určite iné a nepovedala by som, že ľahšie,“ prezrádza na úvod nášho rozhovoru Michaela. Mala len 15 rokov, keď sa zrazu jej život obrátil naruby a ona sa pobalila a odletela. Preč od svojej rodiny, kamarátov, školy, bezstarostného detstva... Ľutuje však teraz niečo? Zdá sa jej, že by o niečo prišla? „Jasné, že keď niekto pracuje od takého mladého veku, musí sa rýchlo naučiť sebadisciplíne a zo dňa na deň dospieť. Naučiť sa o seba postarať. Škola vám nedá do života veľa praktických vecí. Musíte na to prísť jednoducho sami. V tomto som sa zrazu dostala na míle pred mojich rovesníkov. A nemám pocit, že by som o niečo prišla či niečo zmeškala. Puberta na mňa prišla oneskorene a potom som to viac-menej všetko dobehla...“ (smiech)

top003new top006varianta

Jej kroky po súťaži smerovali do Paríža, kde prebehli vôbec prvé fotenia, no skutočný stret s módnym svetom zažila v New Yorku. Takmer okamžite po príchode absolvovala prvý fashion week. Ako sama hovorí, práve ten ju „vystrelil“. Aké však bolo pre mladé dievča vycestovať do Ameriky či Ázie v období, keď mobilné telefóny boli výsadou, nie samozrejmosťou a na internet sa chodilo do knižnice alebo kaviarne? „Dnes si to už asi niekto nevie predstaviť. Komunikácia, i z druhého konca sveta, už nie je nijako obmedzovaná, no vtedy bolo moje spojenie s rodičmi výlučne o telefonátoch z búdky. Vždy raz za týždeň som ich ubezpečila, že je všetko v poriadku. I napriek podmienkam, ktoré dnes už mladšie modelky nepoznajú, mi bolo dobre. Najmä v Ázii, keď som bola spolu s Denisou Dvončovou a ešte kamarátkou Lenkou, sme si to užívali. Až tak, že nám po dvoch týždňoch zavolal booker, aby sme si uvedomili, že nie sme v tábore. Že sa nemôžeme na kastingoch stále rehotať, pretože tí Japonci sa nás potom boja... On to myslel smrteľne vážne, no my sme z toho mali opäť len zábavu. Samozrejme, neskôr prišli náročnejšie obdobia. Spávala som v lietadle, nemala som izbu v hoteli. Nebol vôbec čas ísť si pospať na hotel... Boli obdobia, keď bolo moje pracovné tempo šialené a veľa ľudí sa ma doteraz pýta, ako som to ustála. Neviem. Asi aj vďaka mojej povahe. Človek musí byť odolný, inak sa bude pri tejto práci viac trápiť, ako si ju užívať,“ spomína Michaela na začiatky v ďalekej cudzine, ktoré niektoré dievčatá v jej veku znášali oveľa horšie.

top022

Po precestovaní takmer celého svet sa (zatiaľ) usadila doma, v Bratislave. I keď nevylučuje možnosť, že neskôr by predsa len niekam opäť utiekla. Samozrejme, tentoraz aj s rodinou. „I keď Slovensko a hlavne Bratislava vždy boli a aj sú mojím domovom, musím priznať, že mi veľmi učarovala Ibiza. Tam by som sa chcela jedného dňa vrátiť. Viem si predstaviť, že by som s rodinou žila nejaký čas z roku tam a nejaký tu na Slovensku. Toto miesto je blízke môjmu srdcu. Cítim z neho akúsi magickú energiu. Ľudia sú tam veľmi pohodoví, uvoľnení... Nič neriešia, užívajú si život a nikoho nesúdia. Mám pocit, že tam človek môže robiť čokoľvek...“ Nie div, že sa Michaela zamilovala práve do tohto španielskeho ostrova. Koniec-koncov, i ona si v podstate rada robí čo chce a nerieši každú maličkosť. To za ňu občas urobia médiá. Ako napríklad pri nedávnej kauze s jej nahými fotkami na sociálych sieťach. Michaela však takéto fotky nepovažuje na nič „zlé“. „Nahota je pre mňa niečo naozaj prirodzené a krásne. Ľudské telo je nádherné a veľmi ma fascinuje. Veď aj preto som sa chcela dať kedysi na medicínu. No mám pocit, že na Slovensku vám nahota len tak ľahko neprejde. Nechápem prečo... Veď nahé fotky môžu byť inšpiratívne, krásne, nemusia nikoho urážať.“ Po týchto slovách nám už je úplne jasné, prečo mladú mamičku láka práve nespútaná Ibiza.

top025new top032

Teraz však Michaela nerozhoduje len za seba. Predsa len, ak sa stanete dvojnásobnou matkou, vaše priority sa zmenia. Ako vníma topmodelka prechod od dennodennej práce v rôznych kútoch sveta k materstvu? „Veľmi pozitívne. Bolo to niečo nové, tešila som sa. A časom som zhodnotila, že to bol pre mňa naozaj vhodný moment na zmenu. I keď obe tehotenstvá boli v podstate naozaj nečakané. Ale aj keď som teraz matkou, neznamená to, že by som prestala žiť svoj život naplno alebo pracovať. A ešte ani nechcem. Pokiaľ bude o mňa stále záujem, veľmi rada budem pokračovať v mojej práci. Ale život v New Yorku, aký som mala pred deťmi, si už neviem predstaviť. Ani by som tam nechcela svoje deti vychovávať.“

Život doma si Michaela zatiaľ vychutnáva. Keďže miluje prírodu, o čom sme sa presvedčili i na fotení, ktoré prebehlo práve v obklopení zelene a božského ticha, predstava ideálneho dňa je pre ňu práve na takomto mieste. Spolu s rodinou. I keď je tu i ideálny deň „B“, ktorý, ako so smiechom dodáva, zahŕňa sladké ničnerobenie a pohárik vínka. Pri deťoch sú, samozrejme, takéto dni skôr sviatkami. Michaela materstvo zvláda s ľahkosťou, a to i vďaka svojmu partnerovi Martinovi Gabrielovi. A i keď nosí jeho priezvisko, žiadna svadba zatiaľ nebola. „Áno, vzala som si meno svojho priateľa, ale len kvôli deťom, pretože sa mi už raz stalo, že ma na letisku zastavili a žiadali, aby som dokázala, že deti sú moje, keďže mali iné priezvisko a Martin zrovna vtedy s nami nebol... Prišiel mi tento krok teda rozmuný. Ale svadbu neplánujeme. Zatiaľ vôbec. Nie je pre mňa, teda nás, vôbec dôležitá,“ otvorene priznáva.

top111

Doba je rýchla, modeliek pribúda a ani so statusom topmodelky si Michaela nemôže dovoliť prestať sa o seba starať. Uvedomuje si to i ona, jej štíhle telo bez akýchkoľvek stôp po tehotenstve nie je vecou náhody. Veľkú záľubu našla v cvičení pilatesu. Podľahla mu natoľko, že sa rozhodla popracovať na svojich „zadných dvierkach“ a urobiť si kurz lektorky. Modelingu sa nedá venovať celý život a, ako sa zvykne hovoriť, šťastie praje pripraveným. Je preto celkom možné, že naše najbližšie stretnutie s touto modelkou bude práve na nejakej jej lekcii. Pohľad na takú štíhlu inštruktorku sa určite stane motiváciou mnohých žien. Á áno, štíhlosť, ktorá stále dominuje módnemu svetu, je v jej prípade genetickou výhrou. „Štíhla som prirodzene, no napriek tomu musím dbať na to, čo mám na tanieri. Diéty však vôbec neriešim, pretože môžete mať tipy na 500 rôznych diét a ani jedna nemusí fungovať. Mám svoj životný štýl, celkovo jem zdravo a mám veľa pohybu. A navyše dve deti (smeich). Sú, samozrejme, modelky, ktoré keď sa chcú udržať na vrchole, prechádzajú do väčších extrémov a dokáže ich to naozaj zblbnúť,“ otvorene priznáva, aká je realita a tienisté stránky modelingu. Veselá a bezstarostná povaha jej však pomáhajú nájsť mieru a balans. Koniec-koncov, je to stále len móda. Tak sa z toho netreba zblázniť...

foto: Ján Grombiřík, styling: Milena Zhuravlová, make-up a vlasy: Eva Svobodová, text: Radka Vargová

Článok bol pôvodne uverejnený v magazíne TOP FASHION Jeseň 2018.

3173

Súvisiace články