Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 25. február 2017

Slovensko predstavilo svetu módu inovatívnym spôsobom

Súbežne s Londýnskym Týždňom módy sa každoročne uskutočňuje aj International Fashion Showcase, kde majú vybrané krajiny možnosť odprezentovať domácu tvorbu. Slovensko dostalo na toto medzinárodné podujatie pozvánku už po štvrtý krát, no tentokrát dokázalo prepojiť módu a technológie.

Slovensko predstavilo svetu módu inovatívnym spôsobom

Súbežne s Londýnskym Týždňom módy sa každoročne uskutočňuje aj International Fashion Showcase, kde majú vybrané krajiny možnosť odprezentovať domácu tvorbu. Slovensko dostalo na toto medzinárodné podujatie pozvánku už po štvrtý krát, no tentokrát dokázalo prepojiť módu a technológie. Vznikla tak inovatívna, interaktívna a počítačom riadená videoprojekcia s názvom Memory. Účasť na výstave organizačne zastrešil Slovak Fashion Council.

 

International Fashion Showcase (IFS) organizuje British Council a British Fashion Council. Cieľom podujatia je zviditeľniť talenty, poukázať na diverzitu vnímania módy či upozorniť na jej dopad na svetovú ekonomiku a kultúru. Vystavovať však môžu len mladí návrhári, ktorí sú na trhu maximálne 5 rokov. Pod vedením kurátorky Zuzany Šidlíkovej tento rok Slovensko reprezentoval Jakub Straka a jeho kolekcia Project Crochet, Andrea Pojezdálová a jej kolekcia NOIR, Silvia Zrebná a jej kolekcia You&Me, Martin Hrča s kolekciou Šerom šepkajúc a Zuzana Serbák s kolekciou Lomoz. Jakub Straka a Silvia Zrebná patria k najmladším talentom, keďže sú ešte stále študentmi, avšak popri skúsenejších kolegoch sa určite nestratili. Všetci dizajnéri však priniesli svoj unikátny pohľad na módu.

Súčasťou IFS je aj udeľovanie cien v niekoľkých kategóriách. Slovensko síce nezískala žiadnu cenu, no určite zaujalo. Špeciálnu cenu poroty však získala česká dizajnérka Kateřina Plamitzerová a za najlepšiu inštaláciu bola ocenená India.

 

Inštalácia Memory

Výstavný projekt ponúkol divákovi možnosť zapojiť sa a odhaliť spôsob uvažovania dizajnéra. Prostredníctvom predmetov, ktoré boli súčasťou inštalácie, sa dali dešifrovať spomienky, ktoré sa skrývajú za šatami, za kolekciou, za osobným príbehom jednotlivca. Návštevník mohol s objektami voľne manipulovať a po položení na špeciálny stôl, sa na neho pomocou počítača premietala asociácia spojená s objektom. Premietané obrazy spojené s týmito objektami prezentovali prvotné myšlienky, proces, skice ale aj výsledné dielo. Tým, že si sám mohol určiť poradie či rozsah skúmaných objektov, vytváral si vlastnú pamäťovú stopu. Skúsenosť každého návštevníka bola pri každej návšteve jedinečná. Interaktívnu inštaláciu realizoval Ján Šicko, ktorý sa venuje tvorbe v oblasti nových médií.

Foto: IFS

    2865

    Súvisiace články