Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Fashion week / 5. jún 2020

Švédsky Fashion Week bude udržateľný a digitálny

Po tom, ako nám Fédération de la Haute Couture et de la Mode oznámila, že najbližší Haute Couture Week prebehne online, dobré správy prichádzajú aj zo Štokholmu. Swedish Fashion Association (SFA) totiž rozhodla, že nasledujúce týždne módy sa odohrajú vo virtuálnom svete.

Švédsky Fashion Week bude udržateľný a digitálny

Po tom, ako nám Fédération de la Haute Couture et de la Mode oznámila, že najbližší Haute Couture Week prebehne online, dobré správy prichádzajú aj zo Štokholmu. Swedish Fashion Association (SFA) totiž rozhodla, že nasledujúce týždne módy sa odohrajú vo virtuálnom svete. Pre nás to znamená nielen prehliadky a prezentácie z pohodlia domova, ale aj jednoduchú interkaciu so samotnými značkami.

SFA sa tento krok rozhodla urobiť z niekoľkých dôvodov. Tým prvým bola udržateľnosť, v ktorej je spomedzi všetkých významných týždňov módy jednoznačným lídrom. Vďaka virtuálnemu priestoru nebude Stockholm Fashion Week produkovať také vysoké množstvo emisií ani odpadu, no pritom poskytne rovnaký, ak nie väčší priestor lokálnym značkám na prezentáciu. Druhým dôvodom boli financie. Či v tom hrala rolu aj pandémia koronavírusu je ťažké zhodnotiť, vzhľadom na veľmi špecifický prístup Švédska k tomuto problému. Ako takmer jediná krajina v Európe nezakázala hromadné podujatia a nezatvárala podniky.

Platforma, ktorá bude poskytovať priestor na spomínané prezentácie a módne prehliadky by mala byť spustená v auguste, akurát v čase, kedy mali byť predstavené kolekcie na jar/leto 2021. Oproti ostatným platformám, ktoré sa pokúšajú priniesť model týždňov módy do online prostredia, sa však švédska verzia bude sústreďovať na nás- koncových zákazníkov. Okrem toho, že niektoré prezentácie a módne prehliadky budú nahraté vopred a uložené v archíve, množstvo ďalších akcií sa bude odohrávať naživo. Medzi nimi tak môžeme očakávať napríklad aj rozhovory s dizajnérmi, komentáre od módnych redaktorov či módnych ikon a recenzie od uznávaných osobností v módnom svete. Niektorí dizajnéri dokonca plánujú virtuálne showroomy, ktoré umožnia zákazníkom nakupovať aktuálne kolekcie.

Švédsko a SFA sa spoliehajú na to, že digitálna verzia týždňov módy sa stane primárnym spôsobom na prezentáciu nových kolekcií, zatiaľ čo fyzické módne prehliadky budú už len doplnkovým eventom. Keďže krajina je známa svojou technologickou vyspelosťou, ale aj dôrazom na udržateľnosť a nadčasovosť, rozhodli sa ísť aj v tomto smere príkladom a postaviť tak švédsku módnu scénu opäť do popredia. Prvý digitálny týždeň módy zo Štokholmu budete môcť sledovať na stockholmfashionweek.se.

Foto: Pinterest

1778

Súvisiace články