Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 15. marec 2021

Ako priniesť do vášho bývania harmóniu práce a relaxu

Keď sme sa pred rokom presunuli z kancelárií do home office, zrejme len málokto by si myslel, že tam ostaneme tak dlho. Situácia sa však oproti minulému roku veľmi nezmenila a väčšina z nás, ktorým zamestnanie umožňuje pracovať z domu, stále funguje z domácej kancelárie.

Ako priniesť do vášho bývania harmóniu práce a relaxu

Keď sme sa pred rokom presunuli z kancelárií do home office, zrejme len málokto by si myslel, že tam ostaneme tak dlho. Situácia sa však oproti minulému roku veľmi nezmenila a väčšina z nás, ktorým zamestnanie umožňuje pracovať z domu, stále funguje z domácej kancelárie. Pre mnohýcz nás môže byť takáto situácia ideálna, iní zase hľadajú chýbajúcu harmóniu medzi pracovným životom a súkromím. Ako nájsť balans v priestore, v ktorom máte produktívne pracovať, ale zároveň v ňom aj oddychovať? Pomôže vám v tom niekoľko praktických tipov.

@mieszkanie.marzen

Vyberte si pracovisko

Úplne najzákladnejším a najjednoduchším bodom, ktorým by sme mali riadiť, je výber pracoviska. Mnohí z nás si to ani možno neuvedomujú, ale na vykonávanie pracovných úkonov by sme mali mať určené jedno, stabilné miesto. Takto sa nám podarí aspoň obrazne a podvedome oddeliť svoje pracovisko od zvyšku priestoru, ktorý je vyhradený na relax. Najhoršie čo môžete urobiť je pracovať z postele, týmto sa nikdy nenchajte zlákať.

Pridajte rastliny

Rastliny nás robia šťastných, aj keď si to nemusíte naplno uvedomovať. Podľa štúdií dokážu bytové rastliny zlepšiť koncentráciu a produktivitu až o 15% a zároveň aj redukujú stres a zlepšujú náladu. Jednoducho ideálna dekorácia nielen pre domáce kancelárie. Zaujímavé však je, že podľa štúdie dokážu rastliny znížiť bolesť očí či hlavy o 84%, ktoré vznikajú kvôli nadmernému pozeraniu do obrazoviek.

saskiatabea@saskiatabea

Poriadok a organizácia

Ďalšia štúdia zase skúmala vplyv organizácie a poriadku na produktivitu. Zistilo sa, že očividný nepodariok zhoršuje sústredenie a náš vizuálny kortex v mozgu je viac zahĺtený nedôležitými objektami. Jednoducho nefunguje tak efektívne lebo je kvôli neporiadku roztržitý. Záležať by sme si tak mali aspoň na tom, aby bolo naše pracovisko a jeho okolie dôkladne upratané a zorganizované, ideálne nezaplnené zbytočnosťami, ale len dôležitými vecami.

Biely šum

Nie všetci máme radi úplne ticho pri práci, čo môže byť v home office problém. Ak vám chýba jemný ruch open space kancelérii alebo kaviarní, pokojne si zapnite biely šum (white noise), ktorý vám takéto prostredie bude príjemnými frekvenciami pripomínať. Ak potrebujete špeciálnu pomoc na extra dôležitú alebo náročnú prácu, vyskúšajte binaurálne rytmy, ktoré nielenže pomáhajú so sústredením, ale aj redukujú stres a napätie. Najrôznejšie white noise alebo binaural beats nájdete na Spotify aj Apple Music a na mnohých ďalších paltformách.

V prípade, že uprednsotňujete hudbu, stavte na jazz alebo blues, ktoré svojimi príjemnými melódiami tvoria perfektnú voľbu do pracovného pozadia.

dominomag foto trevorsmith@dominomag / foto @trevorsmith

Vôňa produktivity

Vedeli ste, že aj niektoré vône dokážu zlepšiť produktivitu? Podľa japonskej štúdie je v tomto najlepšia vôňa citrónov, ktorá ju dokáže zlepšiť o 54%. Ďalšími vhodnými vôňami sú napríklad káva (logicky), rozmarín pre lepšie zapamätanie, pepermint na zlepšenie pozornosti, jazmín na celkovú náladu a energiu a vetiver na zlepšenie spstredenia. Priniesť tieto vône do interiéru je jednoduché, stačí si vybrať vonnú sviečku, difuzér alebo vonné tyčinky.

Foto: Instagram

893

Súvisiace články