Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 18. február 2021

Beauty Day s Líviou Helen

„Terapeut tradičnej čínskej medicíny je vlastne tlmočník správ, ktoré telo vysiela,“ hovorí Lívia, ktorá sa pomocou nástrojov uceleného liečebného systému usiluje o harmonizáciu organizmu a jeho liečbu. Kedy si sa prvýkrát stretla s tradičnou čínskou medicínou a čo ťa priviedlo k myšlienke venovať sa jej?

Beauty Day s Líviou Helen

„Terapeut tradičnej čínskej medicíny je vlastne tlmočník správ, ktoré telo vysiela,“ hovorí Lívia, ktorá sa pomocou nástrojov uceleného liečebného systému usiluje o harmonizáciu organizmu a jeho liečbu.

Kedy si sa prvýkrát stretla s tradičnou čínskou medicínou a čo ťa priviedlo k myšlienke venovať sa jej?

Bola som od detstva rodičmi vedená pozerať sa na človeka a na samotný život očami holizmu. Moja mama je terapeutka a odovzdáva mi svoje liečiteľské poznania dodnes. Prvé stretnutie s tradičnou čínskou medicínou (TČM) prebehlo na základe môjho vnútorného impulzu, ktorý sa objavil, keď som si na strednej škole nevedela predstaviť, o čom budem písať prácu z anglického jazyka na tému môjho budúceho ja. Niekde z hĺbky vnútra sa vyplavila myšlienka písať o tradičnej čínskej medicíne. Čisto zo zaujímavosti. V tom čase som vôbec nevedela, ktorým smerom sa chcem v živote uberať, ale moje vnútorné ja v tom zrejme už malo jasno. O dva roky nato som nastúpila na TCM Institut v Prahe.

IMG 7806

V čom je táto liečebná metóda výnimočná a čo všetko dokáže riešiť?

Ide o tisícky rokov starý, ucelený liečebný systém, ktorý sa pozerá na človeka ako na komplexnú bytosť a okrem fyzického tela prihliada aj na jej jemnohmotné úrovne. Ochorenie vníma ako poslíčka, ktorý prináša poštu s informáciami hovoriacimi o tom, čo vo vnútornom svete človeka nie je v poriadku. Terapeuti TČM sú vlastne tlmočníkmi týchto správ a pomocou nástrojov pracujú spoločne s pacientom na odstránení koreňa, ktorý ochorenie spôsobuje. Prostriedky TČM pri aktívnej spolupráci pacienta dokážu vyliečiť širokú škálu ochorení. Od ochorení pohybového ústrojenstva, cez autoimunitné ochorenia, až po psychické ťažkosti. S ťažkými úrazmi a ochoreniami si však neporadí. Preto nerada spochybňujem modernú medicínu a zastávam myšlienku o spolupráci a vzájomnom dopĺňaní medicíny modernej a tradičnej.

Nových klientov zatiaľ neprijímaš. Znamená to, že sa venuješ skôr osvete a svoje poznatky aplikuješ na sebe?

Klientov neprijímam, pretože mám vybudovanú klientelu, ktorá ma navštevuje pravidelne. Ide o užší okruh mojich známych, s ktorými pracujeme na tom, aby sa cítili dobre. Keďže som stále študentka, za oficiálneho terapeuta sa nevyhlasujem. Štúdium TČM mi poskytuje cestu ku kreativite, môžeme ju nazvať aj osvetou. Baví ma zveľaďovať prepojenie umenia a medicíny.

IMG 9436  IMG 7337 

Liečebných metód TČM je viac. Ktorým z ich sa venuješ a prečo?

Venujem sa štúdiu všetkých metód. Aplikujem ich všetky okrem tui-na masáží, na to mám príliš jemné ruky. Zo začiatku ma najviac nadchla akupunktúra. Asi to bude pre jej magickosť. Fascinuje ma, že akupuntkúrna ihla môže byť na povrchovej úrovni nástrojom, ktorý stimuluje energetické body v tele, no v hlbšom ponímaní tiež kanálom, prostredníctvom ktorého terapeut odovzdáva liečivú energiu presne tam, kde ju pacient potrebuje. Vďaka akupunktúre som mohla pomôcť ľuďom od psychických problémov až po ich zhmotnenie sa vo forme bolestí, zápalov, cýst či rôznych iných blokád. V poslednom čase sa viac kamarátim s fytoterapiou – bylinnou liečbou. Tiež ma prekvapuje, kam až siahajú jej schopnosti. Pohybové cvičenia aplikujem na seba. Qi gong je pre mňa najlákavejšou ríšou z celej TČM. V poslednom čase ma k sebe veľmi intenzívne volá. Zatiaľ náš vzťah prehlbujem zľahka, lebo mám pocit, že keď mu podľahnem, dostanem sa do takého zenu, že sa odsťahujem rovno do lesa.

Lívia a jej cesta:

9V2A2334 2

Počas svojej cesty životom v sebe objavuje a zušľachťuje esenciu liečiteľa, ktorá jej bola odovzdaná rodovou líniou. Na strednej škole v sebe objavila túžbu spoznať detailne možnosti tradičnej čínskej medicíny a začala sa jej intenzívne venovať. Štvrtým rokom študuje tradičnú čínsku medicínu na TCM Institut v Prahe, ktorá sa stala pre Helen odrazovým mostíkom k sebarealizácii. Venuje sa slobodnej tvorbe a vyjadrovaniu vlastného ja, ale aj pomoci druhým. Jadrom úmyslu je prostredníctvom tvorby odovzdávať povedomie o umení ľudskej samouzdravovacej schopnosti.

 

3 MUST-HAVE

wade lambert M6HReYQWrF0 unsplashUkotvenie vo vlastnom strede. Či už ide o prax jogovú, qigongovú, dýchacie techniky alebo meditáciu. Jednoducho „miesto“, kde sa v tichosti stretávam sama so sebou.

Ranajky daria nepriakhina unsplashDobré raňajky. Som veľký labužník a rána sú mojou obľúbenou časťou dňa.

9V2A9887Ranná rutina starostlivosti o pokožku. Je to pre mňa rituál rozmaznávania samej seba.

Text: Jana GOMBOŠOVÁ
Foto: Patrícia KVASŇOVSKÁ

2103

Súvisiace články