Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 26. október 2020

Upratovanie ako terapia

Vdnešnom svete sa mnohí znás musia popasovať snadmerným stresom, úzkosťou či vhorších prípadoch depresiami. Pandémia akaranténa tejto situácii nepomáha apreto a čoraz častejšie obraciame na pomoc odborníkov alebo hľadáme alternatívne riešenia.

Upratovanie ako terapia

V dnešnom svete sa mnohí z nás musia popasovať s nadmerným stresom, úzkosťou či v horších prípadoch depresiami. Pandémia a karanténa tejto situácii nepomáha a preto a čoraz častejšie obraciame na pomoc odborníkov alebo hľadáme alternatívne riešenia. Bezplatnú terapiu však máme k dispozícii všetci, stačí vytiahnuť vysávač, prachovku a vydať sa na cestu za lepšou náladou.

O upratovaní ako terapii sa už hovorí dlho. Či už sa rozhodnete vytriediť šatník, zorganizovať špajzu či poumývať okná, upratovanie domácnosti dokáže pomôcť so zlou náladou, negatívnymi myšlienkami a pocitmi. Prečo to tak však je?

Veci pod kontrolou

Stresovať nad vecami, ktoré nie sú v našej moci je úplne bežné. Negatívne pocity, ktoré nás sprevádzajú spôsobujú to, že veci zbytočne analyzujeme, neustále nad nimi premýšľame a tým sa zacyklujeme v kolotoči zlých emócií. Aktivita, akou je upratovanie, nám poskytuje práve ten želaný pocit kontroly, čo zároveň redukuje celkový stres. Vôbec pritom nemusí ísť o veľké upratovanie ako pred Vianocami, stačí sa zamerať na malé úlohy ako organizáciu kúpeľne, upratanie kuchyne či čokoľvek iné. Po úspešnom zvládnutí týchto „jednoduchých“ úloh budete okamžite zaplavení príjemným pocitom zadosťučinenia. Čo je zaujímavé, podľa štúdie, ktorú robila vedecká publikácia Personality and Social Psychology Bulletin, ľudia, ktorí pravidelne upratujú a majú doma poriadok, majú omnoho nižšie levely stresového hormónu- kortizolu.

Lepší spánok

Psychická pohoda a zdravý spánok idú ruka v ruke. Dostatok hodín spánku, ale aj jeho kvalita je preto prvým predpokladom, že váš deň bude sprevádzaný príjemnými pocitmi a pozitívnym prístupom. Vedeli ste, že aj samotné prostredie a váš pocit v ňom dokáže ovplyvniť kvalitu spánku? Neporiadok v tom takisto hrá dôležitú rolu. V noci nás dokážu budiť práve nevyriešené problémy či nedokončené úlohy. Neporiadok v spálni nám tieto veci podvedome pripomína, čo spôsobuje práve nezdravý spánok. Ak teda plánujete terapiu upratovaním, začať by ste mali práve v tejto miestnosti. Túto teóriu tiež podporil výskum Princeton University, ktorý odhalil, že neporiadok zbytočne zamestnáva mozgový cortex vizuálnou stimuláciou a zároveň zhoršuje podmienky na sústredenie. Iný výskum z dielne National Sleep Foundation zase zistil, že aj čisté obliečky majú podiel na tom, aký kvalitný náš spánok je. Až 75% ľudí má pocit, že lepšie spí, keď má čisté obliečky, vďaka ktorým sa cítia pohodlnejšie a bezpečnejšie. n

Moment pre seba

Upratovanie síce nie je úplne najobľúbenejšia aktivita, no aj tú si môžete spríjemniť a nakoniec možno aj premeniť na rituál pre samých seba. Zapnite si obľúbený seriál na Netflixe alebo si vypočujte obľúbenú hudbu či podcast. Moment upratovania môže byť skvelou relaxáciou, ktorú spojíte s príjemnou aktivitou. Avšak aj upratovanie v tichosti má čosi do seba. Okrem toho, že sa zbavíte neporiadku si upracete aj myšlienky. Skvelou upratovacou aktivitou je aj umývanie okien, najmä na jeseň. Vďaka tomuto obrazne pozývate k sebe domov prírodu, slnko a čerstvý vzduch.

1057

Súvisiace články