Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 21. jún 2020

Ranné rituály pre lepšie zobúdzanie

Ste ranné vtáča alebo nočná sova? Väčšina znás zrejme patrí do tej druhej skupiny aj keď nejde vôbec ozdravý spôsob fungovania.

Ranné rituály pre lepšie zobúdzanie

Ste ranné vtáča alebo nočná sova? Väčšina z nás zrejme patrí do tej druhej skupiny aj keď nejde vôbec o zdravý spôsob fungovania. Moderná, rýchla doba nás však núti ponocovať, odoberá nám hodiny spánku a tie, ktoré si doprajeme nie sú až také kvalitné. Preto rána nemáme radi a svoj budík nenávidíme. Avšak so správne nastavenými rannými rituálmi pôjde všetko ľahšie. Pomôžu vám vytvoriť dobrú náladu, zlepšia kvalitu spánku a pripravia vás na pracovný deň.

@deborabrosa

Nastavte si spánkovú rutinu

Čím efektívnejšia bude vaša spánková rutina, tým lepšie sa vám bude zobúdzať a vaše rána budú plné energie a pozitivity. Vytvorte si preto svoju vlastnú spánkovú rutinu, ktorú budete dodržiavať každý deň. Takto svoje telo a biorytmus naučíte, že je čas na posteľ, bude sa vám lepšie zaspávať a potom aj zobúdzať. Niekomu pomôže teplý, relaxačný kúpeľ, iným kapitola z obľúbenej knihy. Nájdite si svoj spôsob a držte sa ho každý deň, vrátane víkendov ak to je možné

Nevypínajte budík

Niekedy je ťažké vstať na prvé pípnutie budíka, no mali by ste sa úplne vyhýbať predlžovaniu vášho spánku. Tieto spánkové fragmenty medzi pípnutiami sa volajú mikrospánok a spôsobia to, že sa budete ctiť omnoho ospalejšie, nielen počas ráno, ale počas celého dňa sa s vami bude ťahať únava.

Zobúdzajte sa so svetlom

Najprirodzenejší a najjednoduchší spôsob zobúdzania sa je so slnkom. Nedá sa to samozrejme aplikovať na každý deň počas celého roka, no určite ste postrehli, že počas slnečných, letných dní sa zobudíte ľahko, skôr a aj bez budíka. Je to kvôli nášmu prirodzenému biorytmu a slnku, ktoré telu dáva signál, že je čas vstať. Ak sa to nedá aplikovať na každé ráno, svetlo by ste svojmu telu mali vynahradiť v „umelej“ podobe. Ako prvú vec by ste mali zasvietiť v izbe svetlo a nechať vaše telo prijať signál. Existujú dokonca budíky, ktoré nepípajú, ale zobúdzajú svetlom, čo vám zároveň poskytuje ideálne podmienky na prebudenie s pozitívnou náladou.

Vstaňte skôr

Vyhraďte si pre seba viac času, ktorý môžete využiť na krátku meditáciu, relax v rannej sprche, či rýchlu rannú jógu. Prvých pár minút dňa je kritických a dokážu ovplyvniť nielen vás deň, ale aj následný spánok. Vyhnite sa telefónu, kontrole emailov a sociálnym sieťam aspoň počas prvej pol hodiny po zobudení, sústreďte sa na seba a svoj vnútorný pokoj.

Hydratujte

Prvá vec, ktorú by ste mali telu ráno dodať, nemá byť káva ani jedlo, ale čistá voda, prípadne voda s citrónom. Takto pomôžete vášmu tráviacemu systému naštartovať sa a zároveň sa rehydratujete po noci bez tekutín.

Rozhýbte sa

Ráno sa nám mnohým nechce cvičiť, no rozhýbať svoje telo môžete aj iným spôsobom, napríklad 10 minútovou prechádzkou okolo bloku, či venčením vášho domáceho miláčika. Skvelý spôsob je aj krátky strečing či spomínaná ranná jóga. Ide o aktivity, ktoré nielen uvoľňujú serotonín, ktorý sa stará o dobrú náladu, ale aj stimuluje krvný obeh a tým napomáha aj koncentrácii.

 

Foto: Instagram

1458

Súvisiace články