Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 15. máj 2020

Dominika Homolová: Každá premena adoptovaného psa je pre nás dojímavá

Ak uvažujete nad adopciou psa, karanténa je vhodné obdobie V roku 2008 spojila iniciatíva pre záchranu psov pred utratením modelku Dominika Homolová s interiérovou dizajnérkou Romi Klimekovou. Vzniklo združenie Pes v núdzi, ktoré už roky pomáha zachraňovať psie životy a umiestňovať ich do nových domovov.

Dominika Homolová: Každá premena adoptovaného psa je pre nás dojímavá

Ak uvažujete nad adopciou psa, karanténa je vhodné obdobie

 

V roku 2008 spojila iniciatíva pre záchranu psov pred utratením modelku Dominika Homolová s interiérovou dizajnérkou Romi Klimekovou. Vzniklo združenie Pes v núdzi, ktoré už roky pomáha zachraňovať psie životy a umiestňovať ich do nových domovov. Zaujímalo nás, aký dopad mala koronakríza na útulky, v čom potrebujú pomôcť a ako si adoptovať toho správneho parťáka.

Ako sa za uplynulé roky vyvinul stav psích útulkov na Slovensku? Je systém prepracovanejší ako tomu bolo pred rokmi?

Najväčšie zmeny vnímame najmä v náraste počtu občianskych združení zameraných na záchranu psíkov, ako aj ich vstúpenie do vedomia ľudí vďaka sociálnym sieťam. O problematike psov bez domova sa začalo oveľa viac hovoriť a tým majú Oztká a útulky väčšiu podporu od širšej verejnosti. Kým kedysi fungovali len útulky či karanténne stanice patriace pod jednotlivé mestá, psy tam boli prijímané, málo inzerované a pravidelne v zákonnej lehote utrácané... Dnes mnohé útulky a Oztká poskytujú psíkom starostlivosť na výbornej úrovni, aktívne sa im hľadajú vhodní majitelia a celkovo je ich činnosť orientovaná v prospech psov. Postupne sa zjednocujú aj adopčné podmienky, starostlivosť o psíkov najmä v zmysle veterinárnych ošetrení – očkovanie, čipovanie a kastrácia sú už úplne bežné a nevyhnutné úkony.

Kto je väčšinou zriaďovateľom psích útulkov a z čoho sa hradí ich fungovanie?

Zriaďovateľom mestských útulkov a karanténych staníc zo zákona by mali byť práve mestá a obce, niektorým s ich prevádzkou pomáhajú aj občianske združenia. Vo väčšej miere sa však o záchranu zvierat na Slovensku starajú občianske združenia zakladané fyzickými osobami (dobrovoľníkmi), ktorým nie je ľahostajný osud zvierat bez domova a chcú aj preventívne pôsobiť proti nežiadúcemu množeniu psov (vykonávaním kastračných akcií).

Na fungovanie mestských/obecných útulkov alebo karanténnych staníc má vyčlenené peniaze dané mesto/obec. Žiaľ dané financie pokrývajú len nevyhnutné a zo zákona povinné náklady / strava, čipovanie a očkovanie /. Všetky veterinárne úkony naviac sú opäť len pomoc od občianskych združení. Občianske združenia financujú svoju činnosť z dobrovoľných príspevkov od svojich podporovateľov, sponzorov a najmä z príspevkov z 2% z dane.

IMG 9725 01

Korona sa nedotkla iba ľudí ale zasiahla aj ostatné oblasti a útulky sa dostávajú do existenčných problémov. Čo bola pre tieto zariadenia najväčšia rana?

Najväčšia rana pre neziskové organizácie pomáhajúce psíkom bolo najmä to, že hlavnú časť financií z ktorých fungujú – 2% , budú môcť zinkasovať koncom roka alebo až začiatkom roka 2021, čo pre niektoré združenia môže predstavovať neuveriteľný problém. Podobne je možné, že vzhľadom na finančné problémy budú klesať i príspevky od dobrovoľných prispievateľov. Žiaľ činnosť Oztiek stojí nielen na ochote a odhodlaní dobrovoľníkov starať sa o psíky, ale aj na financiách, ktoré sú potrebné nato, aby psy boli nakŕmené a bola im poskytnutá kompletná veterinárna starostlivosť a pod.

Ako korona ovplyvnila chod týchto zariadení a čo všetko ste museli riešiť?

Kvôli preventívnym opatreniam boli mnohé útulky, Oztká pre verejnosť zatvorené, tým pádom boli zrušené venčenia psíkov a obmedzilo to aj možnosti adopcií. Aby psíkovia nezostali bez šance, za prísnych preventívnych opatrení nakoniec asi u väčšiny útulkov boli adopcie umožnené.

Často psíkov adoptujú aj ľudia z okolitých krajín. Po uzavretí hraníc musel nastať aj problém pre psíkov, ktorí už mali zabezpečené nové domovy. Ako sa takéto prípady riešia?
Konkrétne my sme adoptovali za hranice posledného psíka presne deň predtým, ako sa uzavreli. Ďalšie adopcie už boli len v rámci Slovenska.

1589474712932 IMG 9734 01

Fungovanie v bezpečnostnom režime zrejme sťažuje adopciu všeobecne, ako prebiehajú bežné adopcie? Dá sa napríklad adoptovať psík aj online podľa popisu a foto?

Samozrejme ako prvé záujemcu osloví vždy popis či fotografia psíka. Vždy však odporúčame aspoň jedno osobné stretnutie záujemcu s vybraným psíkom, počas ktorého zistí, či mu psík naozaj povahovo vyhovuje. Sú aj ľudia a nie je ich málo, ktorí sa riadia len zovňajškom psíka, ale v skutočnosti by bol pre nich vhodnejší iný pes. Tu by mali prebrať úlohu tí, ktorí sa o psíkov starajú a podľa očakávaní a podmienok na chov odporučiť pre záujemcu najvhodnejšieho psíka. Je veľmi dôležité pre dobré spoločné spolunažívanie, aby boli spokojné obe strany. Stáva sa teda, že si záujemca podľa foto vyberie iného psíka ako je ten, s ktorým napokon odchádza. Adopcie v tejto situácii prebiehajú za prísnejších ochranných opatrení, vačšinu informácií o psíkovi a adopčnom procese sa snažíme sprostredkovať telefonicky, mailom, aby sme sa pri návšteve sústredili viac na samotný kontakt so psom a dojmy z neho a obmedzili osobný kontakt len na nevyhnutné informácie.

Ľudia sú teraz veľa doma. Iste mnohých napadlo zaobstarať si psa - šteniatko, keďže majú čas sa mu venovať. Aký je váš názor?

Áno za obdobie karantény vzrástol výrazne počet adopcií. Veríme, že tak ako doteraz väčšina útulkov dôkladne preveruje svojich záujemcov o adopciu a zisťujú aj ich motivácie a pripravenosť pre adopciu psíka. Pre veľa ľudí dlhšie rozmýšľajúcich nad zaobstaraním si psíka, bola domáca karanténa naozaj dobrou príležitosťou adoptovať si psíka a uľahčiť mu proces adaptácie na nové prostredie tým, že s ním trávia viac času doma, majú čas, aby naučili psíka hygiene, ostať samému doma či celkovo ho rýchlejšie spoznať. Žiaľ určite sa nájdu aj takí, čo si zaobstaranie psíka dôkladne nezvážili a brali ho skôr na zahnanie nudy. Myslíme si však, že pôvod týchto psíkov by sme našli skôr na inzertných portáloch, kde predávajúcich veľmi nezaujíma kam a komu psík ide. Vidia len to, že psa predajú a zinkasujú za neho peniaze.

IMG 9750 01

Podľa akého kľúča prebiehajú adopcie? Niekde to prebehne veľmi hladko, takmer „na počkanie“ , inde vás doslova preverujú a kým je pes „váš“ ubehne aj niekoľko týždňov.

U nás je v prvom rade dôležité zistiť čo najviac informácii o záujemcovi o adopciu, jeho motivácie k adopcii, pripravenosť na ňu, skúsenosti s chovom, ako aj jeho očakávania a predstavy o budúcom spoločníkovi a v neposlednom rade o podmienkach, aké pre psíka ponúka. Na základe týchto informácii buď potvrdíme vhodnosť jeho výberu, alebo poradíme s výberom iného psíka. V prípade nevyhovujúcich podmienok pre chov psíka adopciu zamietame. Čo sa týka rýchlosti vybavena adopcie, veľa závisí od schopnosti záujemcu poskytnúť pre nás všetky potrebné informácie, ďalej sa môže adopcia predĺžiť aj keď ešte záujemca nemá pre psíka všetko predpripravené a potrebuje čas, aby to mohol urobiť. V prípade, že je záujemca vhodný a ponúka pre psíka vyhovujúce podmienky prebehne adopcia väčšinou do týždňa. V tomto čase je započítaná potrebná komunikácia, príprava na príchod psíka a pricestovanie, ak nie je záujemca miestny. Dlhodobé rezervácie na psíkov nezvykneme robiť, z toho dôvodu, že ak sú iní rovnako dobrí záujemcovia uprednostníme domov, do ktorého môže psík odcestovať skôr. Robíme to ako pre jeho dobro a potrebu byť čím skôr v stabilnom prostredí, tak aj preto, že na jeho miesto v útulku už čakajú iní psíkovia. Záujemca tak pomôže nie jednému, ale rovno dvom psíkom.

Máte za ten čas už nejaký spôsob, ako odhadnúť, ktorý pes je pre koho vhodný?

Najzákladnejším pravidlom je riadiť sa tým, aby psík čo najviac zodpovedal predstavám záujemcu a zároveň, aby záujemca poskytoval podmienky, ktoré budú čo najviac vyhovovať potrebám psíka. Ak je takých psíkov viac, už je to na osobnom pocite záujemcu, ktorý psík mu bude sympatickejší. Ak sa náhodou v útulku o záujemcu nezaujímajú, je dôležité sa čo najviac pýtať na povahové vlastnosti, pozitívne ale aj negatívne stránky povahy psíka, prejavy správania a taktiež je dôležité stráviť so psíkom trochu času, mať možnosť ho vyvenčiť, zoznámiť s domácim psom ak taký v rodine už je.

IMG 9752 01

Celkom rozšírené sú aj „dočasky“. Podľa akého kľúča vyberáte človeka, ktorý si psíka vezme do dočasnej starostlivosti?

Za naše združenie dočasnú starostlivosť pre naše psíky poskytujú len určití, rokmi overení ľudia z nášho okresu. Sú aj združenia fungujúce prevažne na dočasnej starostlivosti, dočaskárov si však určite svedomite vyberajú a uprednostňujú sa tí so skúsenosťami s chovom psíkov a najmä takí, ktorí vedia poskytnúť starostlivosť až po nájdenie trvalého domova. Aby sme však nezavrhli krátkodobé dočasky, niekedy život psíka vie zachrániť aj osoba, ktorá sa ho ujme aspoň na pár dní, kým daný útulok nebude mať pre psíka miesto.

Neviem si predstaviť, že mám istý čas v doma psíka a potom sa ho budem musieť vzdať. Ako často si ľudia psíka, ktorého majú v dočaske, nakoniec nechajú natrvalo?

Konce prvých dočasných opatier bývajú väčšinou dojemné a ťažšie. Ľudia, ktorí to však robia pravidelne, berú „dočaskovanie“ ako svoje poslanie a od začiatku sa vnímajú len ako prostredníci. Mnohé dočasné opatery už skončili adopciou, lebo im psík prirástol k srdcu. Samozrejme závisí to od pravidiel konkrétneho útulku, avšak myslíme si, že pokiaľ by to boli pre adopciu vyhovujúce prostriedky a nebude sa tým zavádzať iný existujúci záujemca alebo to s ním bude vhodne odkomunikované, nemalo by to prekážať. Čo sa týka psíka, väčšina psíkov si bez problémov zvykne zas na nové prostredie. Nie všade môže psík ostať natrvalo, a tiež treba myslieť nato, že dočasná opatera je len dočasná pomoc pre psíka, kým nájde nový domov a musí sa uvoľniť, aby pomohla tomu ďalšiemu. Väčšinou nám už ďalší deň chodia správy a bezstarostné foto psíkov v novom domove.

Stáva sa vám, že ľudia psa chcú vrátiť?

Nestáva sa to často, ale áno občas sa adopcia nevydarí. Najčastejším problémom býva nezhoda medzi pôvodným zvieraťom v rodine a novým psíkom. Hoci aj tomu sa snažíme predchádzať, nie vždy sa to dá a nie každý majiteľ je kompetentný takú situáciu zvládnuť. Pri adopcii vždy prízvukujeme, že v prípade akýchkoľvek problémov je potrebné sa obrátiť na nás, poradíme alebo psíka vezmeme naspäť. Nechceme, aby sa bez nášho vedomia posunul psík tretej osobe, je to aj porušenie adopčnej zmluvy. Už sme sa stretli aj s prípadom, kedy sa majiteľom zmenila úplne životná situácia a museli ju riešiť tak, že v spolupráci s nami sme hľadali psíkovi nový domov. Samozrejme pri adopčnom procese sa snažíme predchádzať všetkým okolnostiam, ktoré by mohli viesť k vráteniu psíka.

IMG 9771 01

Spomeniete si na nejaký dojímavý, takmer filmový príbeh niektorého vášho zverenca? Niečo čo vám utkvelo v pamäti?

Pamätám si všetky psy za 12 rokov tejto činnosti, avšak asi najviac mi utkveli v pamäti najmä tie, kedy bol buď veľmi náročný ich odchyt, prípadne to boli psy, ktorých fyzický alebo psychický stav vyžadoval oveľa viac starostlivosti a dlhší proces socializácie. Keďže väčšinou sa k nám dostávajú psy, ktoré sú z veľmi zlých podmienok, tak každá ich premena v novom domove je pre nás dojímavá a najkrajšia odmena za to všetko čo pre ne robíme.

Ak človek psa z rôznych dôvodov nemôže mať doma, akým ďalším spôsobom môže útulkom pomôcť?

Zdieľaním inzercie, šírením osvety ( o potrebe kastrácií, nekalých praktikách množiteľov, o správnom výbere psa, vhodných podmienkach pre chov ), materiálnou pomocou, finančnou pomocou, venčením psíkov bez domova, nezatváraním očí v prípade, že vie o psíkovi či zvierati v nevhodných podmienkach a je potrebné takéto prípady nahlasovať.

Aká materiálna pomoc je pre útulky v tomto čase najvzácnejšia-najpotrebnejšia?

Dezinfekčné čistiace prostriedky ako savo, sanytol, jednorázové rukavice, vrecia na odpad, deky, obliečky, obojky, vodítka, odčervovacie tabletky... V prípade, že niekto chce pomôcť krmivom, treba staviť na kvalitu, ktorú psíkovia potrebujú. Radšej jedno kvalitné vrece granúl ako štyri nekvalitné z obchodných reťazcov. V spolupráci s útulkami vznikla stránka preutulky.sk, kde majú možnosť ľudia zakúpiť vybraným útulkom to, čo potrebujú, najmä čo sa stravy týka.

Foto: archív D.H.
Text: Jana GOMBOŠOVÁ

2703

Súvisiace články