Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 28. apríl 2020

Ako zlepšiť kvalitu vzduchu u vás doma?

Zamýšľali ste sa niekedy tým, či je vzduch uvás doma zdravý? Na jeho kvalitu má vplyv množstvo faktorov azase jeho kvalita má vplyv na množstvo faktorov týkajúcich sa vášho zdravia.

Ako zlepšiť kvalitu vzduchu u vás doma?

Zamýšľali ste sa niekedy tým, či je vzduch u vás doma zdravý? Na jeho kvalitu má vplyv množstvo faktorov a zase jeho kvalita má vplyv na množstvo faktorov týkajúcich sa vášho zdravia. Dá sa kvalita vzduchu vôbec zlepšiť a ako sa z nej dá benefitovať?

Vo vzduchu doma sa nachádza množstvo mikročiastočiek vrátane prachu, výparov z varenia, upratovacích prostriedkov, vonných sviečok, zvieracích pachov a samozrejme výparov z exteriéru. Kombinácia týchto nečistôt môže mať na svedomí rôzne alergie, ekzémy či nedokonalosti pleti. Preto by malo na kvalite vzduchu záležať každému, pre zdravý organizmus je zdravé prostredie jednoducho základom. Poradíme vám, ako na to.

Čistička vzduchu

Pre niekoho sa to môže zdať ako maximálne zbytočnosť modernej doby, avšak pokiaľ žije vo výraznejšie znečistených oblastiach (napríklad Trnavské mýto v Bratislave, ktoré má najhoršiu kvalitu vzduchu na Slovensku), čistička vzduchu spraví až neuveriteľný rozdiel. Na trhu je množstvo modelov, menších aj väčších, krajších aj tých menej vizuálne atraktívnych. Čo by vás však malo zaujímať pri výbere sú jej filtre, pričom najefektívnejším je HEPA filter. Ten sa stará o odstraňovanie nečistôt vo vzduchu, vrátane peľu, prachu a iných čiastočiek. Výsledkom je omnoho menej prašné prostredie, lepšie podmienky na dýchanie pre alergikov, zlepšený spánok a samozrejme aj krajšia pokožka. Najväčší rozdiel zaznamenáte počas prvých dní, kedy vás sila čističky doslova zrazí z kolien. V kombinácii s funkcionalitou ionizátora sa navyše môžete tešiť na čerstvý vzduch, ktorý vám pripomenie ovzdušie pri vode či v lese. Zvoliť si môžete maličký model vhodný na umiestnenie na pracovný stôl či nočný stolík, alebo väčšie modely, ktoré vyčistia aj obrovské miestnosti.

Izbové rastliny

Izbové rastliny sú skvelé nielen z hľadiska interiérového dizajnu, ale aj lepšieho vzduchu. Fungujú ako prirodzené „filtre“. Tými najideálnejšími sú paprade a ľalie, ale aj väčšie palmy. Rastliny sa samozrejme nevyrovnajú sile čističiek, no určite sú ideálnym riešením v prípade, že nechcete investovať do drahého prístroja, no chcete urobiť niečo pre svoje zdravie.

Čistota

Pravidelné upratovanie by malo byť samozrejmosťou. Každý z nás však pozná ten pocit, keď sa mu do toho jednoducho nechce. Táto nenávidená aktivita je však najlepšou prevenciou a rýchlym riešením nezdravého vzduchu. Utieranie prachu by malo prebehnúť minimálne raz do týždňa, na horšie znečistených miestach aj dvakrát. Umývaniu podlahy by sme sa takisto nemali vyhýbať a aspoň raz do týždňa sa pokúsiť o zotretie podláh. V ideálnom prípade by ste mali staviť na netoxické, prírodné čistiace prostriedky. V chrípkovom období ich však môžete prestriedať tými dezinfekčnými. Moderné vysávače by mali byť vybavené HEPA filtrami, ktoré zachytávajú omnoho vyššie percento mikročiastočiek, čo pomáha aj pri alergiách a dýchacích ťažkostiach. Pravidelným vymieňaním posteľnej bielizne, závesov či obrusov takisto dokážete efektívne regulovať kvalitu vzduchu.

 

 

1118

Súvisiace články