Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 23. apríl 2020

Ako sa správne starať o oblečenie?

Udržateľnosť v móde neznamená iba nakupovať ekologické a etické značky, ale celkovo znížiť stopu, ktorú za sebou zanechávať svojim životným štýlom. Patrí sem preto aj frekvencia nákupov a starostlivosť o odevy.

Ako sa správne starať o oblečenie?

Udržateľnosť v móde neznamená iba nakupovať ekologické a etické značky, ale celkovo znížiť stopu, ktorú za sebou zanechávať svojim životným štýlom. Patrí sem preto aj frekvencia nákupov a starostlivosť o odevy. Ako sa teda správne starať o oblečenie tak, aby vám dlho vydržalo a zároveň ste tým chránili životné prostredie?

 

Pranie

Každá vec, ktorá sa ocitne vo vašom šatníku by mala vydržať, ideálne v pôvodnom stave, bez chýb. To samozrejme závisí od kvality samotných materiálov a výroby, avšak aj správnou starostlivosťou pomôžete jednotlivým kúskom vydržať dlhšie. Každým praním sa z oblečenia uvoľňujú mikročiastočky, ktoré znečisťujú životné prostredie. Toto sa dá samozrejme zredukovať používaním špeciálnych obalov na pranie, ktoré ich zachytávajú. Avšak to neznamená, že sa z oblečenia neuvoľňujú. Toto nám napovedá, že pri každom praní sa každý kúsok istým spôsobom opotrebúva. Čím menej teda bude prať, tým dlhšie vám daný kúsok vydrží. Nehovoriac o kvantách vody, ktoré ušetríte. Samozrejme neprať sa nedá, ak musíte, snažte sa prať na čo najnižších stupňoch, ideálne na 30. Ďalším skvelým, jednoduchým trikom ako ušetriť oblečenie od zbytočného opotrebovania a zároveň chrániť životné prostredie, je úplne vynechanie sušičiek. Všetci vieme, že oblečenie či textil vo všeobecnosti je zo sušičky extra mäkký a extra voňavý, a navyše aj veľmi rýchlo vysušená a nevykrčený, no práve tento úkon poškodzuje vlákna. Sušenie oblečenia v sušičky každý druhý zanecháva rovnakú stopu na životnom prostredí ako let z Bratislavy do Paríža. Celý tento proces dokážete veľmi jednoducho zredukovať na minimum vďaka využitiu špeciálnych sprejov, ktoré absorbujú pachy z oblečenia. Väčšina kúskov, ktoré nosíme sa totiž vôbec nemusia prať každý deň (okrem spodnej bielizne samozrejme), jediné čo potrebujú je zredukovať rôzne pachy, či už od jedla, cigariet alebo potu.

Screenshot 2020 04 23 at 15.51.25Osviežovač textílií

guppy4Vrecko na pranie proti mikrovláknam

Skladovanie a starostlivosť

Jednoduchými trikmi pri skladovaní takisto môžete predĺžiť životnosť jednotlivých kúskov. Najjednoduchším a prvým krokom by mala byť investícia do cédrových guličiek, ktoré odháňajú mole. Investícia do prenosného naparovača sa vám zíde nielen pri cestovaní, ale aj pri každodennom fungovaní. Niekedy totiž stačí veci jemne napariť bez toho, aby ste hneď museli všetko žehliť na najvyššom stupni, čo takisto textilu neprospieva. Je to jednoduchá a veľmi praktická záležitosť, ktorá vás odbremení od tejto neobľúbenej domácej aktivity a ešte aj chráni životné prostredie. Odžmolkovač zase dokáže predĺžiť životnosť najrôznejších svetrov, mikín, sukní či nohavíc. Pomôže vám zbaviť sa nevzhľadných žomlkov, ktoré pridávajú kúskom na veku a vzbudzujú dojem zničeného oblečenia. Avšak toto veľmi jednoducho zmeníte vďaka tomuto jednoduchému nástroju.

Screenshot 2020 04 23 at 15.53.52Cédrové guličky

specialny hreben na odstranovanie zmolkov 4 v 1Hrebeň na žmolky

zehliace naparovacky rucne naparovac odevov philips gc299 40 zoom product 1121169Ručný naparovač

Malé opravy, veľké výsledky

Priznajte sa, koľkokrát ste už vyhodili ponožku kvôli tomu, že sa vám na nej urobila dierka? Teraz sa zamyslite nad tým, koľko kúskov ste mohli ušetriť. Stačil by vám na to základný krajčírsky set, pomocou ktorého by ste malú dierku zašili. Set pozostávajúci zo základných ihiel, nití a nožničiek vám pomôže opraviť gombíky, zašiť dierky či opraviť lemy. Skvelým pomocníkom je aj špeciálna lepiaca páska na textil, ktorú môžete použiť v prípade, že sa vám nechce šiť ručne, stačí ju prilepiť na miesto, ktoré chcete zošiť.

Pri zašívaní väčších dier na viditeľných miestach môžete začať experimentovať s rôznymi záplatami, ktoré sú aktuálne veľmi trendy. Prípadne vyskúšajte japonskú techniku Shashiko, ktorá využíva na opravu dier obyčajnú bielu niť. Tento koncept oslavuje znovuzrodenie kúskov, na čo slúži biela niť, ktorá má byť viditeľná a zároveň dokazuje, ako môže byť niečo opravené stále krásne.

Na škvrny máme jeden jednoduchý, kreatívny a overený tip- batika! Ide o veľmi populárny vzor, ktorým môžete ozdobiť vaše staré kúsky, ktorých škvrny nedokážete vyprať. Týmto nadobudne každý kúsok úplne nový vzhľad aj nový život.

da22962 05Sada na šitie

2Batikovacie farby

Screenshot 2020 04 23 at 16.02.41Lepiaca páska na textil

Foto: archív značiek

2132

Súvisiace články