Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 23. december 2019

Aké sú benefity horúceho kúpeľa?

Nedávno sme sa pozreli na to, aké priaznivé účinky má na telo chlad, konkrétne kryoterapia. Teraz sa pozrieme na opačnú stranu teplomeru azhrnieme benefity, ktoré poskytuje horúci kúpeľ.

Aké sú benefity horúceho kúpeľa?

Nedávno sme sa pozreli na to, aké priaznivé účinky má na telo chlad, konkrétne kryoterapia. Teraz sa pozrieme na opačnú stranu teplomeru a zhrnieme benefity, ktoré poskytuje horúci kúpeľ. Veríme, že si počas sviatkov nájdete čas aspoň na jeden kúpeľ a jednu kryoterapiu.

Uvoľňuje svaly

Teplo podporuje cirkuláciu krvi, čoho dôsledkom je aj uvoľnenie svalstva. V kombinácii s epsomovou soľou e dokázané, že dokáže redukovať zápalové procesy, ktoré môžu vrcholiť vo svalovici, ale pomáha aj redukovať bolesť kĺbov, artritídu či iné svalové problémy. Okrem toho, horúci kúpeľ tiež zlepšuje symptómy diabetu typu 2.

Udržiava zdravé srdce

Ak si pravidelne doprajte teplý kúpeľ, môžete tým dosiahnuť dlhodobé zníženie krvného tlaku, čo potvrdzuje niekoľko výskumu. Okrem toho ním predchádzate kardiovaskulárnym ochoreniam, keďže teplo núti srdce správne pracovať a tým podporuje aj správnu cirkuláciu. Pre srdce to je ako taký malý tréning.

Pomôže pri nachladnutí a chrípke

Para z teplej vody efektívne pomáha uvoľňovať dutiny a uľavuje aj pri kašli. Zapchatý nos z dôsledku opuchnutých dutín sa redukuje práve kvôli spomínanej cirkulácii, avšak pomáha aj vyplavovať hlien z dutín. Okrem toho môže teplý kúpeľ pomôcť pri budovaní imunity.

Uľaví podráždenej pokožke

Teplý kúpeľ, ideálne v kombinácii s esenciálnymi olejmi pomáha aj rôznym kožným problémom. Zatiaľ čo studená voda pokožku podráždi, teplá ju upokojí. Ak použijete správne hydratačné oleje, dokážete tiež pokožku poriadne vyživiť.

Zlepšuje náladu

Čaro kúpeľa je aj v tom, že vám poskytuje útočisko pred okolitým svetom, technológiami, starosťami aj inými ľuďmi. Presne preto pôsobí teplý kúpeľ antistresovo, pomáha redukovať napätie a uľavuje aj pri depresii. Jednoducho pomôže celému teplu a mysli zrelaxovať.

Pomôže zaspať

Odborníci odporúčajú spať v chladných miestnostiach, avšak teplý kúpeľ predtým, ako zaľahnete pod perinu dokáže takisto navodiť príjemne unavený pocit. Môže za to kontrast, ktorému telo vystavíte. Po náhlom spadnutí teploty, v ktorej sa telo nachádza, systém signalizuje telu, že je čas na spánok.

2827

Súvisiace články