Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 8. august 2019

5 mýtov o spánku

Nič nie je nad dobrý spánok, určite sa na tom zhodneme. Kvalita spánku ovplyvňuje našu náladu, výkony aj celkové zdravie.

5 mýtov o spánku

Nič nie je nad dobrý spánok, určite sa na tom zhodneme. Kvalita spánku ovplyvňuje našu náladu, výkony aj celkové zdravie. Sú s nim však spojené rôzne mýty, ktoré je na čase vyvrátiť.

Nedostatok spánku môžete dohnať

Zrejme najväčší mýtus, ktorý zasahuje do životov väčšiny ľudí. Nie je však pravda, že nedostatok spánku počas týždňa môžete dohnať cez víkend. Ideálne je nastaviť si rovnaký spánkový režim počas celého týždňa, vďaka čomu bude vaše telo úplne prispôsobené tomuto cyklu a bude ľahšie zvládať každodenné zaspávanie aj vstávanie.

 

Zdriemnutie počas dňa znižuje kvalitu spánku v noci

Zdravé zdriemnutie počas dňa môže len vylepšiť spánok v noci. Dôležité je však zdriemnuť si správne. Vyhradiť by ste si mali čas medzi druhou a štvrtou hodinou a trvať by mal od 10-20 minút.

 

Počas zdravého spánku sa v noci nezobudíte

Nie je pravda, že počas kvalitného spánku by sme sa nemali zobudiť. Priemerný človek sa počas jednej noci môže zobudiť 8-10 krát (pričom nemusí úplne precitnúť zakaždým), no to neznamená, že takýto spánok nie je plnohodnotný. Chybou v takomto prípade je kontrola času, ktorá vás len môže rozrušiť. Základom je ostať maximálne uvoľnený a sústrediť sa na dych, čo vám pomôže opäť zaspať.

 

Kvalita spánku je geneticky podmienená

„Zlý spánok máme v rodine“, túto vetu ste už určite aspoň raz začuli. Vôbec sa však nezakladá na pravde, ale skôr na nastavení organizmu a presvedčení o tom, že pokiaľ mala vaša mamina zlý spánok, tak sa to prenieslo aj na vás.

 

Zlý spánok = horší výkon

V prípade, že máte jednu zlú noc za týždeň, vplyv na váš výkon nasledujúci deň to mať nebude. Väčšina ľudí má zhoršenú kvalitu spánku napríklad v nedeľu pred začiatkom nového pracovného týždňa alebo pred dôležitými stretnutiami.

1135

Súvisiace články