Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 16. júl 2019

Niksen: Umenie ničnerobenia po holandsky

Čo keby bolo ničnerobenie produktívne? Môže to síce znieť zvláštne, no digitálne doba, vktorej žijeme naše návyky zdeformovala ačastokrát sa nám stáva, že nedokážeme voffline svete vypnúť.

Niksen: Umenie ničnerobenia po holandsky

Čo keby bolo ničnerobenie produktívne? Môže to síce znieť zvláštne, no digitálne doba, v ktorej žijeme naše návyky zdeformovala a častokrát sa nám stáva, že nedokážeme v offline svete vypnúť. Riešením môže byť koncept Niksen.

Niksen vznikol v Holandsku a popisuje formu ničnerobenia na zvýšenie produktivity a predchádzanie vyhorenia. Je navrhnutý tak, aby nás naučil zvládať stres. V doslovnom preklade znamená Niksen „ničnerobenie za účelom robenia zmysluplných vecí“. Takéto ničnerobenie nemá podporovať lenivosť alebo prokrastináciu, jednoducho má poskytnúť priestor na načerpanie energie, ktorej výsledkom bude zmysluplné konanie a práca.

Ako sa teda Niksen pretavuje do každodenného života? Každý si počas svojho pracovného dňa zaslúži chvíľku, ktorá prinesie do jeho mysle iné myšlienky. Niekto si môže vychutnať kávu v spoločnosti kolegov alebo osamote, iní zase uprednostnia meditačné sledovanie okolia z okna, či krátke ležanie v posteli. Oproti meditácii sa však sústreďuje na konkrétnu aktivitu, ktorej venuje svoju maximálnu pozornosť, čím myseľ oslobodzuje a vytvára priestor na nové myšlienky a nazbieranie síl a vôle do ďalšej práce. Každodenné praktizovanie Niksen si však dokáže poradiť nielen s každodenným stresom a prácou, ale môže pomôcť predísť aj ochoreniam, ktoré často pramenia zo stresu.

Na to, aby ste efektívne dokázali využívať Niksen, musíte vedome viesť svoje myšlienky konkrétnym prúdom. Ak sledujete okolie z okna, zamyslite sa napríklad nad výstavbou na ulici, aké prvky architektúra využíva alebo aké stromy či kríky sú vysadené popri chodníkov. Ak relaxuje pri káve, snažte sa v nej nájsť rôzne chute a profily. Sústreďte sa na jej textúru a vôňu.

1650

Súvisiace články