Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 17. apríl 2019

ASVOFF Bratislava: Oslava módneho filmu

Bratislava sa 24. a 25.

ASVOFF Bratislava: Oslava módneho filmu

Bratislava sa 24. a 25. apríla zaradí medzi sériu svetových metropol, ktoré hostili medzinárodný fashion film festival ASVOFF. Kreatívny riaditeľ festivalu Milosh Harajda predstavuje filmy, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť.

 

The Greatest Luxury by Katherine Ferguson

Renomovaná módna kritička, novinárka a kurátorka Diane Pernet sa do siene slávy Business of Fashion 500 dostala vďaka blogu A Shaded View of Fashion, ktorý bol jedným z prvých svojho druhu a odštartoval éru fashion blogovania. Diane však už od útleho detstva fascinoval film, čo neskôr viedlo jej kroky k štúdiu dokumentaristiky. Niekoľko semestrov strávila na renomovanej Parsons School of Design či Fashion Institute of Technology v New Yorku.

Pred desiatimi rokmi v Paríži založila festival, ktorý bol výlučne zameraný na módny film. Počas prvej dekády sa A Shaded View of Fashion Film (ASVOFF) stal medzinárodne rešpektovanou platformou, ktorá oslavuje etablovaných tvorcov ako Bruce Webber, Ellen Von Unwerth, Steve McQueen, ale zároveň objavuje mladé talenty i nezávislých tvorcov.

V októbri minulého roku sme sa v centrále spoločnosti Jean Paul Gaultier, kde sa konala Award Ceremony 10. ročníka, s Diane Pernet dohodli, že spoločne pripravíme prvú slovenskú edíciu ASVOFF, ktorý sa v minulosti odohral v metropolách ako Šanghaj, Barcelona, Mexico City a mnohých ďalších. Prvý slovenský ASVOFF sa bude konať v Auparku v dňoch 24. a 25. apríla za osobnej účasti Diane Pernet.

S podporou J&T Banky a Auparku tak dáme možnosť jednému zo slovenských tvorcov ukázať svoju prácu autoritám v hlavnom meste módy na 11. ročníku festivalu ASVOFF.

 

BLEU DE CHANEL

Charizmatický herec Gaspard Uliel, ktorý žiaril v snímke kanadského režiséra Xaviera Dolana It’s Only the End of the World, je roky ambasádorom značky Chanel. Kreatívne vedenie francúzskeho módneho domu oslovilo ikonu svetovej kinematografie – oscarového britského režiséra Steva McQueena –, aby s Gaspardom formou krátkeho videa stvárnil esenciu parfumu BLEU DE CHANEL. Na veľkoformátovom striebornom plátne je to fascinujúci vizuálny zážitok, ktorý krásne balansuje tvorbu alternatívnych filmových tvorcov zaradených do pásma filmov ASVOFF.

bleu de chanel

 

EL MANIFESTO DE LOLA

Krátka nahrávka, kde dve staršie dámy kontemplujú nad zmyslom a posolstvom fashion videa, je prezentovaná s veľkým humorom a značnou dávkou zveličenia, ktoré často v módnom svete zúfalo chýba. Divák si okamžite získava sympatie oboch aktérok a autori Gsus Lopez a Cristian Velasco svoj pohľad na módny svet umocnili expresívnym stylingom herečiek. Film bude otvárať festival ASVOFF v Bratislave a medzi riadkami ponúkne publiku zamyslenie nad fenoménom starnutia v kontexte módneho priemyslu.

maxresdefault

 

I DON’T DRINK MILK

Experimentálne dielo mladého autora menom Francis Wintour je umiestnené do prostredia newyorského apartmánu a dokazuje, že aj vo fashion videu môže hodnotný obsah prevažovať nad formou. Homemade video je satirou módneho prostredia, ktorú divák okamžite dekóduje. V monológu, ktorý režisér a hlavná postava v jednom venuje divákom, ilustruje, ako absurdne naša spoločnosť funguje, a poukazuje na paralelu medzi realitou a ilúziou, ktorú projektujeme okoliu. Môj osobný favorit, ktorý dokazuje, že Diane Pernet má talent namiešať skutočne originálne filmové defilé.

I Dont Drink Milk by Francis Wintour

 

WHITE LIES

Tom de Payret ponúka vo svojom diele White Lies (biele lži) kritický pohľad na dnešnú kultúru a jazyk seriózneho spravodajstva. Hlavná postava sa divákom prihovára z televízneho štúdia, odkiaľ verejne priznáva, že realita, ako ju vnímame cez obrazovku, je zmanipulovaná ilúzia. Sugestívne heslo „White Lies“ funguje ako reklamný slogan a v kombinácii s dokonalým hereckým stvárnením ponúkne naozaj odľahčený obsah s veľkou dávkou čierneho humoru. V snímke zažiarila topmodelka Bianca O’Brien, ktorá sa podieľala aj na scenári tohto fashion filmu. Vznikol ako promo editoriálu Whitelies Magazine s tematikou Hunger.

white lies

 

THE POSTMAN DREAMS

Ako to dopadne, keď taliansky módny dom osloví americkú režisérku, uvidíte v sérii krátkych filmov The Postman Dreams, na ktorý Miuccia Prada najala legendáru fotografku a režisérku Autumn de Wilde. Ústrednou postavou je modrooký Elijah Wood v úlohe poštára, ktorého misiou je (za každých okolností) doručiť vysnívanú Prada kabelku svojej novej afektovanej majiteľke. Film krásne dopĺňa ASVOFF mozaiku.

Prada postman

 

REFLECTIONS

Fabien Baron, bývalý šéfredaktor magazínu The Interview, ktorý v 80. rokoch založil Andy Warhol, dostal ponuku od značky Bottega Veneta, aby pripravil novú kampaň ku kolekcii SS18. Séria filmov nazvaných Reflections oslavuje estetické princípy talianskej značky, ktorej história siaha do 60. rokov minulého storočia. Vizuálne expresívne diela poukazujú na schopnosť značky Bottega Veneta neustále aktualizovať jazyk, akým sa prihovára svojim novým klientom.

Reflections by Fabien Baron.png 5

Článok bol pôvodne uverejnený v magazíne TOP FASHION SPRING 19.

1567

Súvisiace články