Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 11. január 2021

BEAUTY DAY: Les Paskarenko

„Tetovanie je iný svet výtvarného umenia. Plný emócie, bolesti a zároveň pocitu komfortu vo vlastnom tele a duši,“ hovorí mladá talentovaná tatérka, ktorej tvorbu vyhľadáva čoraz viac známych aj neznámych ľudí.

BEAUTY DAY: Les Paskarenko

„Tetovanie je iný svet výtvarného umenia. Plný emócie, bolesti a zároveň pocitu komfortu vo vlastnom tele a duši,“ hovorí mladá talentovaná tatérka, ktorej tvorbu vyhľadáva čoraz viac známych aj neznámych ľudí.

@les.paskarenko

Pochádzaš z Ukrajiny a na Slovensko si prišla študovať učiteľstvo umenia. Čo ťa priviedlo k tetovaniu?

Už od pätnástich som snívala o prvom obrázku na tele, no to som ešte netušila, že sa mu budem venovať profesionálne. Vždy som mala umelecké sklony a ako sedemnásťročná som si nevedela zvoliť, ktorým smerom sa vybrať skôr. Na Slovensku som spolu so štúdiom získala čas a možnosti. Bez toho, aby som sa kamkoľvek ponáhľala, som vyskúšala rôzne umelecké cesty, čím som mohla prirodzene zistiť, čo mi najviac rezonuje a akým smerom sa vybrať. A aj keď učiť deti umenie, maľovať obrazy, navrhovať záhrady a ilustrovať je super, tetovanie je iný svet výtvarného umenia. Plný emócie, bolesti a zároveň pocitu komfortu vo vlastnom tele a duši. Záhadný svet dôvery, zodpovednosti a odvahy. Nemôže to nepriťahovať.

Si známa tým, že tvoja tvorba je jemná, minimalistická no zároveň veľmi kreatívna. Ako sa tieto obrazy v tvojej hlave rodia?

Inšpirácia pre mňa je v detailoch. Nielen vo fascinujúcej prírode, čo ta ohúri počas túry, v pestrosti lesných kvetov, lístkoch ruží či štruktúrach kameňa. Vecí na inšpiráciu okolo nás je nespočetné množstvo. Dizajn šálky s rannou kávou, architektúra priamo nad tebou, úsmev kamarátky, paterny na točenej zmrzline... Práve tieto zdanlivo obyčajné veci dokážu prekvapiť a naplniť moju hlavu nápadmi počas kreslenia. Zistila som, že sa mi návrhy najlepšie kreslia neskoro večer alebo skoro ráno. Je to také moje kreatívne načasovanie. Väčšinou sa mi tento proces udeje rovno po tom, ako mi človek povie ideu a miesto umiestnenia tetovania. Potom to dolaďujem vo svojich myšlienkach. Neskôr na papieri a koži.

image00002@les.paskarenko

Vnímaš posun v kvalite a štýle tetovaní Česku a na Slovensku za posledné roky?

Posun je brutálny! Vnímam viacero zaujímavých tetovačov, štýlov, prístupov. Tento posun k pestrosti sa deje veľmi organicky. Vnímam, že sú ľudia z roka na rok otvorenejší voľnej tvorbe a originalite. A to ma veľmi teší, lebo potom dostáva priestor fantázia a vznikajú neobyčajné a geniálne veci! Myslím, že Česko aj Slovensko majú svetovú úroveň v tetovaní, ako aj v miere talentovaných ľudí a nijako nezaostávajú za inými krajinami.

Tetovanie je vec na celý život. Je niečo, čo by si nazvala „no go“, čo treba zvážiť a na čo pri tetovaní myslieť?

„No go“ je pre mňa trend. Trend v tetovaní je niečo ako trend v móde – prichádza, chvíľu fičí a odchádza. Treba sa zamerať na štýl a vašu individualitu, najmä, ak to máte mať na koži po celý život. A originalitu. Myslím, že dnes je už každému jasné, že motívy ako lapače snov a ležaté osmičky už dávno odišli do minulosti. Momentálne vnímam, že ľudia vo veľkom obľubujú pásiky cez ruku alebo odtlačky labiek domácich zvierat. Nehovorím, že je to zlé, ale určite to nie originálne. Ak premýšľate nad tetovaním, moja rada znie: Dávajte si robiť tetovania od tatérov, ktorých štýl vás osloví tak, že si poviete wow, tak toto je iné. Určite by som nešla cestou – toto je fajn, to som už niekde na niekom videla, dám si aj ja.

image00004@les.paskarenko

Tvoja tvorba odráža iste aj tvoj svet. Aký je, keď sa práve nevenuješ svojej profesii?

Snažím sa mať aktívny život. Chodievam objavovať zaujímavé miesta v rámci urban exploringu, bicyklujem, cvičím vonku jogu a milujem outdoorové akcie. Veľkú časť voľného času som pred koronou venovala aj svojmu projektu na Ukrajine – ekologickej vzdelávacej iniciatíve, kde som organizovala rôzne akcie. Bola som odhodlanou aktivistkou s cieľom priniesť niečo nové domov do Odesy. Rovnako sa snažím sledovať kultúrny život Bratislavy a čo najviac navštevovať galérie, koncerty a nachádzať nové koncepty tvorby. Venujem sa aj craftingu, robím kvetinové aranžmány, rastlinné teráriá, sviečky a mnoho ďalšieho. Snažím sa to mať pestré, aj keď priznávam, aj Netflix vie byť niekedy cool.

image00003@les.paskarenko

 

Les a jej cesta:

Olesia Paskarenko je mladá tatérka pochádzajúca z Ukrajiny. Narodila sa pred 22 rokmi v meste Odesa, odkiaľ sa pred piatimi rokmi presťahovala za štúdiom na Slovensko. Svoje plány stať sa učiteľkou počas pôsobenia v Bratislave prehodnotila a svoje umelecké cítenie pretavila do tetovacej tvorby. Aktuálne pôsobí v štúdiu Onakō Tattoo. Svoj talent a energiu však investuje aj do mnohých ďalších aktivít a projektov, medzi ktoré patrí aj Fjužn festival, Platforma udržateľnosti, Mareena, Holubica a mnoho ďalších.

3 každodenné must-have

unnamed 141. Môj bicykel unnamed 152. Náušnice MARNA unnamed 163. Sieťovka

Foto: @les.paskarenko
Text: Jana Gombošová

1776

Súvisiace články