Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 31. december 2019

Najinovatívnejšie alternatívne materiály roka

Svet si uvedomuje potrebu ochrany životného prostredia aaj preto vzniká čoraz viac alternatívnych, ekologických audržateľných materiálov. Samozrejme slovo má aj technológia, vďaka ktorej sa zrodili aj inteligentné látky.

Najinovatívnejšie alternatívne materiály roka

Svet si uvedomuje potrebu ochrany životného prostredia a aj preto vzniká čoraz viac alternatívnych, ekologických a udržateľných materiálov. Samozrejme slovo má aj technológia, vďaka ktorej sa zrodili aj inteligentné látky.

Riasy

Materiál SeaCell pozostáva z rias a eukalyptu vyvinuli Luisa Kahlfeldt a Jasmine Linington ako alternatívu ku jednorazovým plienkam či fast fashion materiálom. Dnes sa využíva aj v haute couture.

Pavúčí hodváb

Vegánsky pavúčí hodváb vznikol len tento rok, vyvinul ho startup Spiber. North Face z neho už stihla vyrobiť zimnú bundu. Stella McCartney spolupracovala s firmou Bolt Threads, aby vyvinula podobný materiál pre svoje Biofabric Tennis Dress.

2  22

Smart materiály

Inteligentné materiály tento rok takisto prerazili, medzi nimi sa objavili napríklad aj pohyblivé šaty od dizajnérky Ying Gao.

3

Vedľajšie živočíšne produkty

Okrem vegánskych materiálov vznikajú aj nové živočíšne. Dizajnérom a vedcom ide o spotrebovanie všetkého, čo vzniká ako odpad pri nej výrobe. Vznikli tak svietidlá z kravských čriev či tenisky zo zvieracieho tuku a kostí.

4 44

Celulóza

Organický materiál, ktorý tvorí stavbu rastlín sa dnes už dá využiť aj v dizajne. Vznikli už napríklad celulózové flitre s nezameniteľnými efektami.

5

Padáky a plachty

Nezvyčajný, no dnes už populárny materiál na výrobu najrôznejších kúskov od batožiny až po doplnky. Recyklované stany, padáky či plachty z lodí sa dajú využiť aj takto kreatívne.

6

Káva

Káva sa dá využiť na množstvo spôsobov, v niektorých prípadoch tvoria pomleté zrná základ pre nové materiály, prípadne sa využíva na farbenie rôznych módnych či dizajnových kúskov.

7

Bioplasty

Rok 2019 sa nezaobišiel bez vývoj a zlepšovanie bioplastov. Čoraz viac produktov najrôznejšieho typu sa tak môže vďaka tomu vyrábať z recyklovaných plastov.

8

Foto: archív značiek

1165

Súvisiace články