Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 3. apríl 2019

Minimalistická oáza v púšti

Vyzerá to tak, že púšť sa stáva novou vysnívanou destináciou pre všetkých milovníkov minimalizmu. Dôkazom toho je aj novučký hotel awellness centrum vSpojených Arabských Emirátoch, ktoré premenilo pár kamenných budov na luxusné zariadenie.

Minimalistická oáza v púšti

Vyzerá to tak, že púšť sa stáva novou vysnívanou destináciou pre všetkých milovníkov minimalizmu. Dôkazom toho je aj novučký hotel a wellness centrum v Spojených Arabských Emirátoch, ktoré premenilo pár kamenných budov na luxusné zariadenie.

Al Faya Lodge sa nachádza v púšti Sharjah a o jej dizajn sa postaralo architektonické štúdio Anarchitect. Komplex budov sa vyníma na oranžovom piesku na úpätí hory Alvaah. Budovy boli pôvodne kaviarňami, neskôr potravinami a teraz sa premenili na 5-hviezdičkový hotel.

6

Dizajn bol navrhnutý tak, aby na prvý pohľad takmer splynul s prostredím. Využíva preto farby skál vo svojom okolí, od sivej až po oranžovú. Z niektorých uhlov je taký nenápadný, že ho môžete ľahko prehliadnuť. Ostre línie budovy sú odkazom moderného minimalizmu, ktorý dotvárajú čisté, hladké plochy s jemnými náznakmi štruktúry. Medené detaily podčiarkujú na jednej strane farebnú paletu okolia a na tej druhej zase vytvárajú pocit exkluzivity. Exteriérový bazén využíva slanú, morskú vodu a priezračná, tyrkysová voda svojich návštevníkov ochladí v prípade potreby.

8

„Pri navrhovaní je vždy potrebné zohľadniť prírodné podmienky. Na púšti sa žiadna budova nevyhne extrémným horúčavám a dlhodobé vystavovanie priamemu slnečnému žiareniu je takisto významným faktorom, ktorý vplýva na stavbu,“ vysvetľuje zakladateľ a riaditeľ architektonického štúdia, Jonathan Ashmore. Práve preto vyberali udržateľné a robustné materiály, ktoré nielen ladia s okolím, ale aj dokážu odolať podmienkam. Všetky použité materiály boli získavané lokálne, prípadne boli vyrobené v okolí.

10 9

Každá izba v hoteli má presklenú strechu, čím poskytuje pohľad na hviezdami zaliatu oblohu. Okrem toho má svoju súkromnú terasu. Interiéry sú dekorované rovnakou medenou farbou, ktorá zdoby steny, pričom podlahy využívajú drevo na vybalansovanie atmosféry.

Foto: Fernando Guerra

1473

Súvisiace články