Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 21. marec 2019

Ponorte sa do prvej európskej podmorskej reštaurácie

Prvú európsku reštauráciu, ktorá sa nachádza pod hladinou mora nájdete vďalekej nórskej dedinke Båly, konkrétne Severnom mori. Ojej dizajn sa postaralo prestížne architektonické štúdio Snøhetta.

Ponorte sa do prvej európskej podmorskej reštaurácie

Prvú európsku reštauráciu, ktorá sa nachádza pod hladinou mora nájdete v ďalekej nórskej dedinke Båly, konkrétne Severnom mori. O jej dizajn sa postaralo prestížne architektonické štúdio Snøhetta.

Unikátna stavba v sebe ukrýva niekoľko disciplín, práve preto dostala pomenovanie pan-disciplinárna stavba. Okrem reštaurácie totiž bude slúžiť aj na morský výskum, ale aj ako experiment medzi funkciou a životným prostredím. Už na prvý pohľad budova vyzerá netradične, pripomína kváder zrútený do mora, no pritom ide o strategicky umiestnenú a navrhnutú budovu.

Foto: archív architektonického štúdia

Nachádza sa 5,5 metrov pod hladinou a bola prispôsobená na to, aby odolávala aj najväčším rozmarom prírody- vody aj vetru. Vo vnútri vás privíta typicky škandinávsky interiér, ktorý je plný dreva. Pôsobí harmonicky a pritom čisto. Reštaurácia dokáže naraz pohostiť 40 ľudí, pričom tí môžu pozorovať prírodu v priamom prenose vďaka presklenej stene. Ak budú mať šťastie na zlé počasie, tešiť sa môžu na dokonalé divadlo z útulného bezpečia reštaurácie.

1125

Súvisiace články