Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 31. máj 2014

Loftové bývanie s wellness oázou

Bývanie v lofte nie je pre každého, ale ak milujete nezvyčajné prostredia alebo jednoducho túžite vyniknúť, premena starého priemyselného alebo hospodárskeho objektu vám môže poskytnúť obydlie s nádychom extravagancie. Loft v Bordeaux, do ktorého vás pozývame na návštevu, pripomína elegantný galerijný priestor, v ktorom majitelia vystavujú svoje domáce radosti.Ako na javiskuByt navrhol po architektonickej aj dizajnovej stránke španielsky tím Teresa Sapey Estudio.

Loftové bývanie s wellness oázou

31.5.2014

Bývanie v lofte nie je pre každého, ale ak milujete nezvyčajné prostredia alebo jednoducho túžite vyniknúť, premena starého priemyselného alebo hospodárskeho objektu vám môže poskytnúť obydlie s nádychom extravagancie. Loft v Bordeaux, do ktorého vás pozývame na návštevu, pripomína elegantný galerijný priestor, v ktorom majitelia vystavujú svoje domáce radosti.

loftburdeos_01


Ako na javisku
Byt navrhol po architektonickej aj dizajnovej stránke španielsky tím Teresa Sapey Estudio. Je dôkazom toho, že aj vzhľad loftov sa po rokoch pozmenil a nemusí pôsobiť iba technicky a chladne. Na jeho zriadenie využili objekt bývalej garáže, nachádzajúcej sa v priemyselnej oblasti Bordeaux. Pri rekonštrukcii sa dom rozdelil na dve hlavné zóny: spoločenskú, ktorá nabáda k interakcii s hosťami, a súkromnú, ktorá poskytuje miesto na oddych, a to aj v exteriéri malého dvora. Dôležitú časť tvorí aj wellness zóna s modernou kúpeľňou, bazénom a domácim fitnes. V spoločenskom open-space koncepte našli svoje miesto priestranná obývačka, kuchyňa, vínny kút a hosťovská izba. Priestor je riešený plynulo a stupňovito, vďaka čomu sa centrálna sedacia časť ocitá v role javiska, zatiaľ čo medzipodlažia pripomínajú hľadisko. Pôvodný industriálny charakter podčiarkuje okrem veľkej svetlej výšky aj kovová konštrukcia strechy a využitie betónových podláh. Tie v obývacej miestnosti vytvárajú kontrast s medzistupňom, ktorý slúži ako domáca knižnica. Podlahu a schodisko tu totiž pokrýva svetlé drevo, ktoré dodáva interiéru útulnejší domáci charakter. Police lemujú celú dĺžku steny až po herňu s biliardovým stolom.

loftburdeos_02 loftburdeos_03

loftburdeos_04

loftburdeos_05

Línie a zámerné prehrešky
Kuchyňa odetá v bielej – vo farbe dominujúcej celému interiéru – je rovnako priestranná, ale zároveň jednoduchá a funkčná. Jediným „prehreškom" proti všadeprítomnému minimalizmu je veľký nápis, ktorý sa tiahne celou linkou. Evokuje spojitosť s grafiti nápismi v opustených továrenských areáloch, jeho rukopis je však elegantný ako samotný interiér. S témou kreslenia sa dizajnéri pohrali aj v priestore toalety, kde sa na inverznej čiernej stene objavuje obraz rúk maľujúcich kruhy. Motív kruhov sa ako princíp, ktorý narúša priamočiare línie loftového bývania, prenáša v malej miere aj do ďalších detailov, napríklad do oblého tvaru umývadiel či do kruhových držiakov na fľaše vo vínnej polici. Farebné ladenie interiéru zapája do hry okrem kombinácie inverznej bielej a čiernej aj odtiene červenej a oranžovej. Dovnútra však tieto doplnkové farby vstupujú opatrne – iba cez zasklené plochy, z ktorých je výhľad na žiarivú červeno-oranžovú fasádu vnútorného dvora. A ak je domácim pri pohľade na ňu horúco, môžu sa osviežiť v zasklenom bazéne, susediacom s obývacou časťou.

loftburdeos_06

loftburdeos_07

loftburdeos_08

loftburdeos_09 loftburdeos_10

loftburdeos_11 loftburdeos_12

text: Anna Salvová
foto: © Teresa Sapey Estudio

Celý článok si môžete prečítať v magazíne Top Fashion jeseň – zima 2013/2014.



 

    3232

    Súvisiace články