Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 14. jún 2013

Zariaďte si interiér vo farbe roka

Pantone Colore Institute každý rok vyhlasuje kráľovnú farieb. Pre rok 2013 je to smaragdovo zelená.

Zariaďte si interiér vo farbe roka

15.6.2013

Pantone Colore Institute každý rok vyhlasuje kráľovnú farieb. Pre rok 2013 je to smaragdovo zelená. Farba prosperity, vnútornej pohody a harmónie. Pretože sa objavuje v podobe drahokamov, automaticky si ju spájame s luxusom. Nevadí, ak ste v obchodoch nenašli presný odtieň tejto farby. Akákoľvek zelená farba v interiéri vám určite zdvihne náladu.

Smaragdy_01_Diamond
Táto skrinka bude klenotom vašej domácnosti – a to doslova. Má tvar diamantu, pričom takto tvarované sú aj dvierka. Povrch skrinky Diamond zaujme smaragdovo zelenou farbou s vysokým leskom. Namiesto pozlátených nožičiek v tvare sediacich levov je v tomto prípade použitý podstavec imitujúci bronzové zrkadlo. (dizajn: Boca do Lobo)

Smaragdy_02_kolaz

1. Kto by nepoznal značku Marimekko? Kultové grafické potlače sú jej poznávacím znamením od roku 1951. Fínske slovíčko Siirtolapuutarha znamená v preklade parcela a potlač čiernobielych a farebných kvetov na obrázku prestavuje takúto zeleň uprostred mesta. Bavlnenú látku môžete využiť na vankúše, posteľnú bielizeň, závesy... (dizajn: Maija Louekari)
2. Elegantná príborová sada Aladdin sa vyrába s rukoväťou v troch farbách. Firma Vietri, ktorá ju ponúka, sídli v Amerike, ale jej produkty sú inšpirované Talianskom. Zakladateľka firmy sa v roku 1983 spolu so svojimi dvoma dcérami na výlete v Taliansku zamilovala do ručne vyrábaného riadu a doplnkov a obchodný plán bol na svete. (dizajn: Vietri)
3. Čalúnená pohovka Polstergeist vďaka systému koľajničiek umožňuje meniť jej tvar. Chrbtové operadlá môžete odstrániť, ponechať len jedno alebo obe vedľa seba či na náprotivných stranách. Okrem domácností nájde svoje využitie aj čakárňach a halách. (dizajn: Blå Station)
4. Rýchlovarná kanvica s objemom 1,5 litra signalizuje var pískaním, túto funkciu však môžete aj deaktivovať. V bode varu sa kanvica automaticky vypína. Okrem smaragdovo zelenej sa vyrába aj v ďalších atraktívnych farebných variantoch. (dizajn: Morphy Richards)
5. Tienidlo Roofer tvoria kúsky vysoko ohybného silikónového polyméru v tvare strešného šindľa, ktoré na kostry rôznych tvarov jednoducho ukladáte a prekrývate ich. Svietidlo bolo vytvorené pre taliansku firmu fabbian. (dizajn: Benjamin Hubert)
6. Zvyšky tradičných tureckých kobercov nabrali druhý dych s trochu fantázie a vynaliezavosti. Koberec Mystic je križovatkou medzi starým a novým. Vznikol z kobercov rôznych vzorov, ktoré boli spracované, farbené a spojené patchwork metódu tak, aby tvorili malé umelecké dielo. (dizajn: Limited Edition)
7. Kávovar Kmix má odnímateľný filter, nemusíte teda používať papierové. Premyslená technológia Kenwood ThermoGen™ zaručí perfektnú teplotu vodu pri prekvapkávaní a systém OptiTemp™ udrží kávu horúcu pri ideálnej teplote. Jeho automatická funkcia vás upozorní, kedy je čas na odvápnenie kávovaru. (dizajn: DeLonghi)
8. Liatinový hrniec s pokrievkou Dutch Oven (teda holandská rúra) bol vyvinutý Holanďanmi v 17. storočí. V Severnej Amerike je taký populárny, že ho nájdeme aj medzi štátnymi symbolmi Utahu. Hrniec je veľmi univerzálny – môžete v ňom variť, dusiť, piecť, smažiť aj fritovať. Pri správnom zaobchádzaní je takmer nezničiteľný. (dizajn: Lodge)

Smaragdy_Rolf_BenzRolf Benz


text: Sláva Štefancová
foto: archív firiem

Článok bol uverejnený v časopise SaB marec - apríl 2013.


    11206

    Súvisiace články