31.5.2013
Hovorí sa: „Koľko ľudí, toľko chutí." No aj svet gastronómie má svojich majstrov, ktorí vyčnievajú vysoko nad ostatnými. Kreatívne oko, vycibrené chuťové poháriky, ale najmä chuť do života ich neomylne vedú ku kulinárskym zázrakom, ktoré obdivuje celý svet. Takou je aj španielska reštaurácia Arzak.
Jej kulinárske umenie, to je gastronómia s hlbokými koreňmi, osobnosťou a prvkami avantgardy. Čerpajúc z tradície baskickej kuchyne a spôsobu prežívania samotného jedla v tejto komunite sa šéfkuchárka Elena Mari, v súčasnosti najlepšia žena – šéfkuchárka sveta, snaží o evolúciu tohto duchovného dedičstva.
S neustálou podporou svojho otca Juana, ikony, mentora a zakladateľa reštaurácie Arzak, experimentuje, ochutnáva a doslova čaruje. V špeciálnom laboratóriu, takzvanej „Banke ideí", ktorá sa nachádza hneď vedľa reštaurácie, vedie s tímom kuchárov dlhoročný kulinársky výskum. Možno tu nájsť až 1 600 starostlivo rozdelených a zatriedených chutí a vôní z celého sveta.
pripravila: Anna Salvová
foto: Arzak
Nespresso uvádza limitovanú kolaboráciu s Chiarou Ferragni
Chiara Ferragni je obrovským pojmom, dnes už nielen vo svete módy,…