Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 4. máj 2019

5 najhorších kozmetických zložiek pre životné prostredie

Módny priemysel je len jednou sférou, kde môžeme spraviť krok kudržateľnosti. Tou druhou je aj beauty odvetvie, ktoré má takisto čo doháňať.

5 najhorších kozmetických zložiek pre životné prostredie

Módny priemysel je len jednou sférou, kde môžeme spraviť krok k udržateľnosti. Tou druhou je aj beauty odvetvie, ktoré má takisto čo doháňať. Týchto 5 bežných zložiek, ktoré obsahujú kozmetické produkty patri k tým najhorším. Ak môžete, vyhnite sa im.

Oxybenzone a octinoxate

Tieto dve zložky zväčša obsahujú produkty na opaľovanie, ako prvý ich zakázal Havaj, pretože významne poškodzujú korálové útesy, bielia ich a oslabujú. Ak máte možnosť, vždy si vyberte krém s ochranným faktorom, ktorý neobsahuje tieto zložky.

Triclosan

Antibakteriálna zložka vyskytujúca sa v zubnej paste, šampónoch, mydle či antibakteriálnych prípravkoch. Je toxická pre vodné baktérie a má negatívny vplyv na riasy a niektorých morských živočíchov. V USA je dokonca zakázané vyrábať produkty s touto zložkou a pomaličky k tomu smeruje aj Európa.

Parabény

O parabénoch sa hovorí veľa najmä v súvislosti so zdravím, avšak tento konzervant má negatívny dopad aj na prírodu. Obrovský podiel parabénov smeruje priamo do oceánov, a nepriaznivo vplýva na všetky morské cicavce. Vyhnúť sa im je dnes relatívne jednoduché, pretože sa im vyhýbajú už aj samotné kozmetické firmy.

Siloxan

Siloxan patrí do rodiny silikónov a nájsť ich môžeme vo vyživujúcich krémoch, podkladových bázach či sérach, pretože majú schopnosť zjemňovať pokožku. Momentálne sú pod veľkým výskumom, no zatiaľ to vyzerá tak, že sú toxické pre ryby a iné morské organizmy.

Plastové peelingové mikročiastočky

Nachádzajú sa v pleťových a telových peelingoch, niekedy aj v zubnej paste. Pomaličky ich však začínajú nahrádzať exfoliátory na úplne inej báze pretože je dokázané, že práve plastové mikročiastočky končia v moriach či riekach, kde ich skonzumujú vodné živočíchy. Keďže ide o plastový produkt, nie je to pre nich vôbec prospešné. Zakázané sú v USA a UK.

1616

Súvisiace články