Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 1. október 2021

BEAUTY DAY: Lotte Tisenkopfa-Iltnere

Záľuba v skúšaní novej kozmetiky sa pre Lotte skončila nepríjemnou alergickou reakciou. A tak sa vrátila ku svojim koreňom a lotyšskej ľudovej medicíne, kde našla základ na vytvorenie vlastnej značky.

BEAUTY DAY: Lotte Tisenkopfa-Iltnere

Záľuba v skúšaní novej kozmetiky sa pre Lotte skončila nepríjemnou alergickou reakciou. A tak sa vrátila ku svojim koreňom a lotyšskej ľudovej medicíne, kde našla základ na vytvorenie vlastnej značky.

Vždy ťa zaujímal svet krásy a kozmetiky?

V obodobí dospievania ma fascinovali babkine líčidlá poukladané na jej kozmetickom stolíku. Boli to nádherné dobové produkty ako kajalové ceruzky alebo pomády. Ani neviem, či si všimla, že ich používam viac ako ona. Potom počas svojho štúdia v Japonsku som si vybudovala závislosť od skincare, zamilovala som si ázijskú kozmetiku, tamojšiu túžbu po inováciách a úžasné textúry. Bola som schopná stráviť hodiny v beauty sekciách tokijských nákupných centier a užívala som si dokonalú textúru krémov.

Ako si prišla na to, že organické ingrediencie sú kľúčom k riešeniu problémov kože?

Nanešťastie, moja pleť ázijskú skincare až tak nezbožňovala. Hoci boli produkty nádherné, ich textúry boli plné synteticky vyrobených molekúl, čo mi zapríčinilo alergickú reakciu. Keď som skúmala etikety a začínala chápať zoznam umelých ingrediencií, rozhodla som sa, že svoje skincare tempo spomalím a vrátim sa ku koreňom, čiže k severskej prírode. To moju pleť vyliečilo. Ako dieťa ma babička naučila, že lesy a lúky sú plné liečivých byliniek a často sme ich spolu zbierali. V Lotyšsku je bohatá tradícia ľudovej medicíny, ktorá je dodnes populárna.

Čím sú takéto ingrediencie odlišné?

Najdôležitejšie aktívne látky, ktoré majú vplyv na pokožku – vitamíny, antioxidanty a proteíny –, sa dajú získavať z prírodných zdrojov. Takže produkty vyrobené z prírodných materiálov môžu poskytnúť tie najvyššie koncentrácie biologicky aktívnych látok. V spoločnosti MÁDARA sa obraciame k prírode, aby sme našli také ingrediencie, ktoré minimalizujú vrásky, maximalizujú hydratáciu a dodajú pleti efektívny, no bezpečný boost. Napokon, tisícky rokov sa na severe vďaka náročnej klíme vyvíjali rastliny s výnimočnými vlastnosťami. Napríklad omladzujúca brezová voda, arktické lesné plody bohaté na vitamíny, antioxidantmi nabité byliny a semienka s koncentráciou omega kyselín.

Pre ľudí s problematickou, reaktívnou či citlivou pleťou je často ťažké nájsť správny skincare režim. Čo by si odporučila niekomu, kto má problem nájsť tie správne produkty?

Radšej než zakomponovať priveľa produktov by som odporučila nájsť si tri základné prvky, ktoré pokožku nepodráždia. Z môjho pohľadu sú týmito troma prvkami čistiaci produkt, hydratačný produkt a SPF. Skúste k tomu pristupovať minimalisticky a vyberajte efektívne, kvalitné zloženia. Z línie MÁDARA by som odporučila SOS Hydra Recharge Cream, ktorý robí zázraky na krehkej a citlivej pokožke. SPF30 Plant Stem Sunscreen alebo City CC Cream SPF15 sa postarajú o ochranu pred slnkom, pričom ten druhý zároveň prekrýva aj nedokonalosti. Vhodný cleanser závisí od vášho typu pleti. Na mastnú pleť by som odporučila Purifying Foa a na suchú Cleansing Milk. Ako starostlivosť o aknóznu pleť skúste rad ACNE.

Od objavenia ingrediencií, ktoré vyhovujú tvojej pleti, až po spustenie vlastnej značky vedie asi dlhá cesta. Ako vyzerala?

Vedela som, že chcem byť podnikateľkou už vo veku piatich rokov, no spoločnosť MÁDARA som založila náhodou. Pred 15 rokmi po alergickej reakcii na syntetickú kozmetiku som ju vymenila za organickú, no mala som problem nájsť niečo také efektívne a skvelé ako tie textúry, ktoré som milovala. A tak som si vytvorila svoju vlastnú kozmetiku. MÁDARA vznikla po mojom hľadaní skincare produktov bez kompromisov. Takých, ktoré by boli účinné a zároveň kompletne prírodné a bezpečné, založené na troch zásadách: organické ingrediencie, inovácie a udržateľnosť. Rozhodla som sa ísť tou ťažšou cestou a postaviť továreň miesto outsourcovania produkcie. Dnes som za to vďačná, lebo integrovaný výskum, vývoj a výroba produktov je spôsob, ako nad nimi udržiavať stálu kontrolu a zároveň urýchľovať progres.

Prečo názov MÁDARA?

Inšpirácia pochádza zo zraniteľnej, a predsa silnej severskej mádary, divokej bylinky, ktorá rastie v čistej pôde bez pesticídov a iných chemikálií. Známa je aj ako lipkavec. Táto liečivá bylinka je navyše cennou zložkou v skincare.

Čo dnes znamená byť etickou spoločnosťou v kozmetike?

Etika sa odzrkadľuje ešte pred tým, ako spoločnosť spraví konkrétne kroky, v spôsobe, akým sa spája so svetom. Ak ste hlboko prepojený s planétou, nechcete jej nijako škodiť, ale proste pracovať so silným zápalom a vôľou. Existujú dva spôsoby, ako podnikať. Buď využívate planétu ako zdroj, alebo nechcete zanechať žiadne dôsledky. A je na vás, akú cestu si vyberiete.

Ktorý z produktov značky je tvoj najpoužívanejší favorit?

Veľmi rada skincare vrstvím. Milujem Miracle Cellular Repair Serum s omladzujúcou brezovou vodou, po ktorom aplikujem Superseed Soothing Hydration Oil. Na oblasť očného okolia nič neprekoná Smart Anti-Fatigue Eye Rescue Cream. Okamžite mi zdvihne pohľad a neutralizuje environmentálne poškodenie. Zvyknem používať aj vela pleťových masiek, moja obľúbená je SOS Instant Moisture + Radiance Hydra Mask. Dávam si ju pred spaním a potom sa budím s vypnutou a oživenou pleťou.

Na čo si sa zamerala v začiatkoch, keď vznikali zloženia produktov?

Prvé formulácie vznikali v malom laboratóriu s veľkosťou 20m2, no mali sme obrovské ambície a entuziazmus. Uvedomovali sme si, že existuje množstvo poznania ľudovej medicíny a využitia rastlín, no málo výskumu o ich vplyve na pokožku. Zamerali sme sa na skúmanie prírodných materiálov a získavanie vedeckých poznatkov, keďže práve zhromažďovanie informácií je kľúčové. A tak sme založili vlastné laboratórium, kde spolupracujeme s vedcami. To nás doviedlo k originálnym zložkám, ako napríklad k brezovej vode, ktorá sa vyskytuje v línii Time Miracle a obsahuje anti-aging molekuly. Línia starostlivosti o vlasy Grow obsahuje huby podporujúce rast. Po 5 rokoch hĺbkového výskumu sme uviedli jeden z našich bestsellerov – minerálne SPF30, ktoré je plne prírodné, ale neuberá mu to na forme textúry.

Čo je tvojím každodenným mottom?

Pozerať sa pod povrch – čím hlbšie ideme, tým významnejšími a sa veci stávajú a tým viac si ich užívame. Hlbšie pod povrch pokožky, povrch medziľudských spojení a pod povrch vplyvu, ktorý zanechávame. Nie všetko je hneď viditeľné, ale nájdeme to pod povrchom. Vyžaduje si to používanie našej intuície, vnútorného pocitu.

 

LOTTE A JEJ CESTA

Lotte pochádza z lotyšskej Rigy, no väčšinu leta v detstve zvykla tráviť na vidieku u starých rodičov, obklopená lesmi. Práve odtiaľ pochádza jej vzťah k liečivým bylinkám a sile nordickej prírody, na ktorých je založená jej značka MÁDARA. Produkty značky sa zameriavajú na organické zloženia, ktoré nepredstavujú riziko pre pokožku, a zároveň pochádzajú z udržateľnej a transparentnej produkcie.

3 must-haves:

Cleanser, hydratácia, SPF <br>
Cleanser, hydratácia, SPF <br>
Káva
Káva
Moment pre seba
Moment pre seba

Text: Veronika Rybárová

Foto: Archív respondentky, MÁDARA

967

Súvisiace články