Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 22. júl 2021

Urea: Aké sú jej benefity?

Zložka, ktorá sa popri moderných aktívnych látkach tak trochu stratila, no to neznamená, že nie je účinná alebo dokonca horšia. Urea je zložka, ktorá sa v kozmetike používa dlhšiu dobu a je obľúbená z mnohých dôvodov.

Urea: Aké sú jej benefity?

Zložka, ktorá sa popri moderných aktívnych látkach tak trochu stratila, no to neznamená, že nie je účinná alebo dokonca horšia. Urea je zložka, ktorá sa v kozmetike používa dlhšiu dobu a je obľúbená z mnohých dôvodov.

 

Čo je Urea?

Urea je zložka, ktorá sa prirodzene vyskytuje napríklad v našej krvi, pokožke, ale aj moči. Ide o veľajší produkt vznikajúci pri metabolizme proteínov v našej pečeni. V kozmetike sa však využíva jej syntetická forma. Známa je najmä jej schopnosť zadržiavať vodu a zabraňovať úniku hydratácie, avšak má aj keratolytický efekt, čo v praxi znamená, že dokáže exfoliovať.

Benefity

Intenzívna hydratácia - urea je dostupná v mnohých koncetráciácha formuláciách, avšak takmer v každom prípade je perfektnou ingredienciou na dôkladnú hydratáciu, nižšie koncentrácie nájdete označené ako urea 2 alebo urea 10, zatiaľ čo vyššie, ideálne pre suchú alebo dehydratovanú pleť sú označené ako urea 40

Exfoliácia - veľkou výhodou urei je, že dokáže prenikať aj do hĺbky pokožky a poradí si aj s hrubou kožou či zhrubnutými časťami kože, napríklad na chodidlách, kolenách či lakťoch, následne vďaka exfoliačnému efektu pomáha odstraňovať tieto zhrubnuté časti vrátane psoriázy, ekzémov alebo zrohovatenej kože

Anti-mykotická - ureu môžeme nájsť aj v produktoch určených na liečbu špecifických infekcií, najčastejšie tých mykotických, napríklad na nechtoch, urea sa v nich vyskytuje vo vysokých koncentráciách, kedy pomáha so vstrebávaním aktívnych látok vo vnútorných vrstvách

Ako používať ureu?

Ešte predtým, akos a vrhnbete na ureu, je dôležité rozhodnúť sa, na čo ju chcete využiť. Pokiaľ len hľadáte zložku an dôkladnú hydratáciu, pokojne siahnite po nižších koncetráciách. Ak však chcete dopomôcť liečbe ekzému, vašim spojencom budú vyššie koncetrácie. Pri ekzémoha psoriáze dokáže navyše pomôcť s opravou ochrannej funkcie kože a pomáha z dlhodobého hľadiska.

Vedľajšie účinky

Vedľajšie účinky sú spájané najmä s vyššími koncetráciami nad 40%. Môže sa vyskytnúť svrbenie, podráždenie a pálenie. Preto je dôležité najskôr vykonať test na malom, nenápadnom mieste na pokožke. Pokiaľ bude koncentrácia na vás silná, začnite s nižšou. Nikdy ureu neaplikujte na poškodenú pokožku alebo do rán.

Pre koho je vhodná?

Urea je skvelá zložka, z ktorej môžu benefitovať takmer všetci. V nižších koncentráciách je skvelou nhydratačnou zložkou pre každý typ pleti, vo vyšších sa dá využiť na exfoliáciu a zbavnie sa zhrubnutej kože napríklad na pätách. Pomôže však aj s liečbou ekzémov a stará sa o pleť z dlhodobého hľadiska tým, že posilňuje ochrannú funkciu pleti.

Vyskúšajte:

Clinique Dramatically Different Moisturizing LotionClinique Dramatically Different Moisturizing Lotion

Dr. Barbara Sturm CleanserDr. Barbara Sturm Cleanser 

Eucerin Hyaluron Filler UreaEucerin Hyaluron Filler Urea

Medik8 Hydr8 B5 IntenseMedik8 Hydr8 B5 Intense

SkinCeuticals Body Retexturing TreatmentSkinCeuticals Body Retexturing Treatment

uriage extra rich Dermatological gelUriage Extra Rich Dermatological Gel

The Ordinary Natural Moisturizing Factors HAThe Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

Foto: Adobe Stock, archív značiek

994

Súvisiace články