Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 16. jún 2021

Kozmetické ingrediencie na boj proti nedokonalostiam

Asi by sme len ťažko hľadali človeka, ktorý by nemal rád leto, slnečné dni a vyššie teploty. Toto ročné obdobiemá však aj svoju odvrátenú stránku, ktorá nám môže z času na čas spôsobiť nepríjemnosti.

Kozmetické ingrediencie na boj proti nedokonalostiam

Asi by sme len ťažko hľadali človeka, ktorý by nemal rád leto, slnečné dni a vyššie teploty. Toto ročné obdobiemá však aj svoju odvrátenú stránku, ktorá nám môže z času na čas spôsobiť nepríjemnosti. Vyššie teploty, slnečné lúče a vlhkosť sa totiž môžu postarať o častejší výskyt nedokonalostí, ktorým sa asi všetci radi vyhneme. Našťastie však existujú účinné ingrediencie, ktoré nám s bojom proti týmto nepríjemnostiam pomáhajú.

@sophiaroe 

Kyselina salicylová

Jednou z najpopulárnejších a najvyužívanejších ingrediencií v tomto smere je bezpochyby kyselina salicylová. Najznámejšia kyselina z kategórie BHA kyselín sa stará o hĺbkové čistenie pórov, čím predchádza vzniku vyrážok, ale dokonca aj urýchľuje hojenie už tých existujúcich. Upchaté póry v lete býavjú častým dôvodom vzniku rôznych typov vyrážok. Keďže pri vyšších teplotách sa viac potíme, zvyšuje sa aj produkcia mazu. V kombinácii s kozmetikou, make-upom či SPF sa môže stať, že sa nedokonalosť vyskytne aj u tých z nás, ktorí bežne s týmto problémami nebojujú. Výhodou kyseliny salicylovej je, že sa dá využiť v rôznych produktoch od čistiacich produktov až po lokálnu liečbu. Jej funkcia spočíva v tom, že dokáže spomaliť rozpad samotných buniek vo vnútri vlasovej folikuly, čím predchádza upchatiu póru. Zároveň rozkladá čierne aj biele bodky už vo vnútri póru, čím nedáva priestor na množenie baktérií a vzniku následných zápalov. Pri kyseline salycilovej je však potrebné zvoliť ten správny produkt s vhodnou koncentráciou a formuláciou, keďže v niektorých prípadoch môže aj zbytočne vysúšať. Ak vás táto kyselina zaujala, viac informácii o nej nájdete tu.

BHA The Inkey ListBHA The Inkey List

AHA kyseliny

O alfa hydroxy acids (kyselinách) sa dnes už hovorí veľa v súvislosti s udržiavaním krásnej, zdravej a mlado pôsobiacej pokožky, no nebolo to tak vždy. Ide o kyseliny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých potravinách, no dajú sa aj syntetizovať. Do tejto kategórie kyselín patrí množstvo dostupných kyselín vrátane kyseliny mliečnej, mandľovej či glykolovej. Vďaka unikátnemu zloženiu AHA kyselín sa na nich môžeme spoľahnúť aj v prípade predchádzania tvroby akné a vyrážok. Efektívne totiž odstraňujú odumreté bunky - exfoliujú a zároveň podporujú rýchlejšiu bunkovú výmenu. Toto všetko sa stará o to, aby sa naše póry neupchávali. Používať by sa však mali s rozvahou, podľa typu pleti len párkrát do týždňa. Častejšie používanie totiž môže spôsobiť úplne opačný efekt, senzitivitu a podráždenie pleti. O rôznych typoch kyselín a ich používaní sa dočítate v tomto článku.

Sunday Riley Good Genes Glycolic Acid TreatmentSunday Riley Good Genes Glycolic Acid Treatment

Kyselina azealová

Donedávna veľmi neobjavená ingrediencia, ktorá sa však v modernej kozmetike stáva veľkým hitom. Ide o veľmi mocnú zložku, ktorá pomáha s exfoliáciou, redukuje zápaly a dôležitú rolu hrá aj pri tých prípadoch, ktoré sa nedajú prekryť ani korektorom a make-upom. Pôsobí totiž priamo na baktérie, ktoré spôsobujú vyrážky a zároveň redukuje aj tvorbu keratínu, ktorá je dôležitá pri vzniku vyrážok. Vysoké koncentrácie kyseliny azealovej sú dokonca na predpis, avšak tie nižšie nájdete aj v bežne dostupných produktoch. Pokiaľ váš stav pleti nie je úplne nezvládnuteľný, nižšie koncentrácie vám budú stačiť. Zväčša sa používa v pleťových krémoch alebo sérach, ktoré je možné aplikovať dvakrát denne v rámci bežnej rutiny. Prvé výsledky je však vidieť už po 4 týždňoch.

Paulas Choice Clear Skin Clearing Treatment with Azelaic AcidPaulas Choice Clear Skin Clearing Treatment Azelaic Acid

Niacínamid

Každý, kto už stihol vyskúšať produkt s obsahom niacínamidu vie, že je to láska na prvé použitie. Zrejme neexistuje typ pleti, ktorý by z jeho použitia nebenefitoval a platí to aj v prípade problematickej, mastnej pleti s nedokonalosťami. Dnes je doslova považovaný za elixír krásy a to vďaka svojim vlastnostiam, ktoré oceníme všetci. Ide o formu vitamínu B3, ktorá pomáha s rozjasnením, ale aj reguláciou tvorby mazu. Pomáha obnovovať bunky a redukovať škody spôsobené UV žiarením, čím predchádza predčasnému starnutiu. Okrem toho vyrovnáva tón pleti a redukuje pigemntové škvrny, ktoré vznikajú napríklad aj po vyrážkach. Silné protizápalové účinky zase redukujú začervenanie a opuchy, čím pomáha s rôznymi formami akné. Tým, že redukuje aj tvorbu mazu je doslova stvorený na používanie v lete, kedy s potením a mazovou nadprodukciou môže mať problém množstvo ľudí. Vďaka tomu aj minimalizuje viditeľnosť pórov a opticky ich tak “maže.” Viac o niacínamide nájdete tu.

B Bomb Geek GorgeousB-Bomb Geek & Gorgeous

Síra

Síra je old-schoolovou ingredienciou, ktorá nám síce veľmi nevonia, no je efektívna pri liečbe problematickej pokožky a rôznych vyrážok. Je skvelá na výraznú redukciu tvorby mazu a zároveň aj na samotnú reguláciu. Používa sa v rámci lokálnej liečby, ale komplexnej starostlivosti napríklad vo forme másk. Podobne ako kyselina salicylová pomáha s odumretými bunkami a mazom vo vnútri pórov, no oproti nej je jemnejšia napríklad k citlivej alebo reaktívnej pleti. Zabíja baktérie, ktoré spôsobujú zápaly a tým zmierňuje alebo úplne predchádza vzniku vyrážok. Dokáže tiež maz vyniesť na povrch pleti a vďaka schopnosti čistenia pórov ich aj opticky zmenšuje.

MALIN GOETZ 10 Sulfur PasteMALIN GOETZ 10 Sulfur Paste

Čajovníkový olej

Ak preferujete prírodné ingrediencie, určite ste sa už pri výskyte nedokonalostí zverili do rúka čajovníkového oleja. Je to dobre overená ingrediencia, ktorá sa osvedčila v mnohých prípadoch a známa je najmä svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami. Vďaka nim si dokáže poradiť s opuchmi a začervenením vyrážok, redukuje aj dobu hojenia a predchádza tvorbe nedokonalostí. Niektoré moderné štúdiu dokonca čajovníkový olej prirovnávajú účinkami ku benzoylperoxidu, ktorý je u nás dostupný len an predpis. Niekedy však môže byť príliš silná pre niektoré typy pleti a je preto potrebné s ňou zaobchádzať striedmo a opatrne.

Aesop Tea Tree Leaf Facial ExfoliantAesop Tea Tree Leaf Facial Exfoliant

Retinoidy

Moderná kozmetika miluje retinoidy, ktoré získali prezývku aj elixír mladosti. Využiť sa dajú na skutočne široké spektrum kožných problémov a pri liečbe akné nie sú žiadnou novinkou. Vysoké koncentrácie a niektoré formy sú na predpis a ich používanie prebieha pod dohľadom dermatológa. Avšak tie, ktoré nájdete voľne predajné v lekárňach alebo drogériách sú takisto efektívne. Je však potrebné ich správne používať a samozrejme nzačať od nižších koncentrácií. Ide o formu vitamínu A, ktorá čistí póry, čím predchádza vzniku, ale aj uráchľuje hojenie čiernych aj bielych výrážok. odstraňuje odumreté bunky a urýchľuje bunkovú výmenu. Toto všetko zabezpečuje nielen čistejšiu pleť, ale aj udržiavanie mladého vzhľadu. Na to, aby ste si mohli užívať všetky výhody krásnej a zdravej pleti je však potrebné používať retinoidy pravidelne a rátať s výsledkami až po určitom čase od začiatku používania. Viac o retinole, jeho účinkoch aj používaní nájete v tomto článku.

ENVY Therapy Clearing SerumENVY Therapy Clearing Serum

Foto: Instagram, archív značiek

937

Súvisiace články