Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 2. jún 2021

Ako sa zbaviť celulitídy?

Ak sa dokáže väčšina žien na niečom skutočne zhodnúť tak je to ich „láska“ kcelulitíde. Akeď píšemeväčšina, myslíme to doslova.

Ako sa zbaviť celulitídy?

Ak sa dokáže väčšina žien na niečom skutočne zhodnúť tak je to ich „láska“ k celulitíde. A keď píšeme väčšina, myslíme to doslova. Výskumy poukazujú na to, že tieto jamky nosí na stehnách až 85% žien vo veku nad 21 rokov. Mužov sa táto štatistika až tak úplne netýka, a to napriek tomu, že paradoxne majú horšie výsledky v životospráve. Diskusiu o spravodlivosti ale tentokrát radšej vynechajme.

 

Čo je vlastne celulitída?

Ani lekári, či vedci sa nevedia zhodnúť na tom, či je chorobou, príznakom alebo syndrómom. Estetický problém pre ženy je vzhľad a ten rieši kozmetika, dôvodom sú však zmeny v hlbšej časti kože. Pôvod celulitídy treba hľadať v podkožnom tkanive. To tvoria lalôčiky tuku, ktoré sú od seba oddelené. Tieto lalôčiky sú zásobené krvnými, ale aj lymfatickými cievami. K pomarančovej koži prispieva zhoršená cirkulácia krvi a lymfy. Tá je dôsledkom nadmerného plnenia tukových buniek tukom. Následkom čoho vzniká opuch, zníženie okysličenia a trvalé poškodenie podkožného tkaniva. To sa prejavuje hrboľatou pokožkou v oblastiach ako zadok, boky, stehná, brucho, či paže. Je mýtus, že za vznikom celulitídy je nadváha či obezita. Pomarančovú kožu majú aj štíhle ženy. U mužov môže vzniknúť hlavne v miestach, kde je koža vystavené dlhodobej záťaži, ale väčšina mužov celulitídu nepozná. Toto súvisí s rozdielnou štruktúrou spojivového podkožného tkaniva a taktiež s nerovnakým rozloženým tukových buniek v podkoží. Faktorov vzniku celulitídy je mnoho od hormónov, cez dedičnosť, až po oblečenie, či nedostatok pohybu.

Dá sa celulitída liečiť?

Liečba celulitídy závisí najmä od štádia. V prípade prvého štádia sa nevyžaduje žiadna liečba. Zmeny neznačia patologické narušenie podkožia. Žena s druhým stupňom celulitídy musí zmeniť životný štýl, životosprávu, a teda zaujať hlavne režimové opatrenia a pri akomkoľvek stupni je veľmi dôležitý pitný režim! Taktiež môže pomôcť dostatok pohybu. Cvičenie môže byť zamerané na postihnuté miesta, aby sa zvýšilo prekrvenie, a tým aj lepší odtok krvi a lymfy. Vhodné sú napr. chôdza, tanec, plávanie, bicyklovanie či kolieskové korčule. Úprava životosprávy zahŕňa aj zmenu jedálneho lístka. Strava by mala byť vyvážená, racionálna. Do racionálnej výživy patria vitamíny a minerály, bielkoviny, ale aj tuky aj cukry, všetko však v rozumnej miere.

lpgFOTO: Nicole Lieskovská

Prípravky proti celulitíde, pomáhajú?

Samotné kozmetické prípravky bez podpory ostatných zložiek liečby nepomôžu. Ale dopomôcť zjemniť pomarančovú kožu vám môžu rôzne gély, krémy, či zábaly. Jedna dôkladná štúdia ukázala, že proti celulitíde zaberá kombinácia kofeínu a retinolu. Ak prípravky obsahujú tieto dve látky, mali by fungovať. Treba však mať na mysli, že celulitída nezmizne, iba sa zmierni.

<

Podporná liečba celulitídy

Do tejto starostlivosti sa zaraďuje peeling, ale aj masírovanie kože jemnými kefami. Vhodné je manuálna či prístrojová lymfodrenáž. Najúčinnejšia a overená metóda je LPG endermológia tela. Je to procedúra schválená austrálskou vládnou agentúrou TGA za použitia Cellu M6 Keymodule. Bola schválená aj Federálnym úradom Spojených štátov pre potraviny a lieky /FDA/, ktorá schvaľuje nové lieky a liečebné metódy. LPG Systems bola prvou organizáciou svojho druhu, ktorá tento prestížny certifikát získala. LPG Cellu M6 je zároveň prvým a jediným zariadením na svete, ktoré je FDA certifikované pre terapeutické ošetrenia, tzv. lymfodrenáže. Patrí medzi najúčinnejšiu liečbu celulitídy. Táto metóda je určená na ošetrenie patologických zmien spojivového tkaniva. Je jedinou technikou, ktorou je možné uvoľniť tuk uložený pod vrchnou vrstvou pokožky, ktorá sa nedá odstrániť cvičením, diétou, ani liposukciou. Určite nemôžeme zabudnúť spomenúť ani celotelovú lymfatickú masáž, ktorá nie je len dobrou podporou pri liečbe odstraňovania celulitídy, ale taktiež napomáha telu zbaviť sa vzniknutých opuchov, posilňuje imunitu a pomáha odstrániť niektoré zdravotné problémy, na ktoré by iné formy masáže nemuseli byť dostatočne vhodné. Napomáha hojeniu pooperačných rán. Keďže po manuálnej lymfodrenáži dochádza k zlepšeniu obehu a pohybu lymfy, telo sa jednoduchšie zbavuje nahromadených odpadových látok a toxínov, ktoré môžu byť príčinou iných ochorení. Zmierňuje bolestivé napätie v končatinách. „V Inštitúte zdravia a krásy FRAIS spájame starostlivosť o zdravie so starostlivosťou o krásu v súlade s trendmi anti-agingovej medicíny, preto v portfóliu našich služieb nemôžu chýbať ani procedúry na podporu liečby celulitídy ako sú lymfodrenáž, lymfatická masáž, či veľmi obľúbené LPG.“ hovorí riaditeľka kliniky MUDr. Vanda Przewlocka, Phd.

V prípade, že vás táto téma zaujala odporúčame prečítať si blog Inštitútu zdravia a krásy FRAIS, ktorý sa tejto téme podrobne venuje.

1257

Súvisiace články