Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 16. september 2020

SPF pre každý typ pleti na celý rok

Aj keď sa leto oficiálne končí, krémy sochrannými faktormi by sme nemali odkladať, minimálne tie, ktoré aplikujeme na tvár. Aj keď nám počas sivých dní azasneženej zimy síce nemusí hroziť spálenie sa na slnku, neviditeľné dôsledky UV žiarenia sa na pleti budú predsa len hromadiť.

SPF pre každý typ pleti na celý rok

Aj keď sa leto oficiálne končí, krémy s ochrannými faktormi by sme nemali odkladať, minimálne tie, ktoré aplikujeme na tvár. Aj keď nám počas sivých dní a zasneženej zimy síce nemusí hroziť spálenie sa na slnku, neviditeľné dôsledky UV žiarenia sa na pleti budú predsa len hromadiť. Ako si vybrať správne SPF pre svoj typ pleti, ktoré ju nebude zaťažovať a vám sa bude pohodlne nosiť?

Prečo je ochrana potrebná?

Aj keď sa v dnešnej dobe hovorí o potrebe denno-dennej aplikácie SPF bez ohľadu na ročné obdobie, mnoho ľudí sa opaľovacím krémom mimo dovolenkovej sezóny vyhýba. Pre mnohých je to jednoducho nezvyk či diskomfort, iní sa zase boja napríklad upchatých pórov. Avšak so správne vybratým produktom nebudete mať problém s nedokonalosťami a navyše predídete dopadom UV žiarenia na vašu pleť. To sa prejavuje predčasným starnutím pleti, čiže príliš skorej a intenzívnejšej tvorbe vrások, hyperpigmentáciou, povädnutou pleťou a stratou elasticity. A to hovoríme len o estetických dôsledkoch, UV žiarenie však spôsobuje aj zdravotné riziká.

Dnešné krémy s SPF sú už sofistikované, majú na mysli ľudí, ktorí ich používajú na dennej báze. Už to teda nemusí byť iba jednoduchá ochrana pred slnkom, ale aj komplexná výživa a líčidlo. Pozrite sa s nami na tie najlepšie produkty na trhu.

Problémová pleť

Veľmi častým dôvodom, prečo sa ľudia opaľovacím krémom vyhýbajú mimo leta sú nedokonalosti. Jednoducho sa boja, že ochranná vrstva spôsobí upchatie pórov a následné vyrážky či mastný vzhľad pleti. Ak do tejto kategórie patríte aj vy, siahnite po produkte, ktorý bol navrhnutý špeciálne na takýto typ pleti a hľadajte ingrediencie ako niacinamid. Ten dokáže regulovať tvorbu mazu a predchádza nadprodukcii mazových žliaz. Sústreďte sa na produkty bez obsahu olejov. Skvelé sú gély, ale aj minerálne púdre.

Avène High Protection Tinted Compact SPF 50Avène High Protection Tinted Compact SPF 50

Na hydratáciu

Krém s ochranným faktorom, ktorý poskytne dokonalú hydratáciu je ideálny pre všetkých, ktorí trpia dehydratovanou či suchou pleťou. Ideálnou zložkou sú napríklad ceramidy či kyselina hyalurónová, ktoré pomôžu pleti zotrvať počas dňa hydratovanou.

Neutrogena Hydro Boost FaceNeutrogena Hydro Boost® Face

Na pigmentové škvrny

SPF dokáže predísť hyperpigmentácii, čo však už keď sa predsa len vyskytne? Zvoliť môžete ochranný produkt s obsahom antioxidantov, ktoré aktívne redukujú pigmentové škvrny a zároveň pomáhajú predchádzať vzniku nových. V ochranným faktorom sú skvelá dvojica.

Dermalogica Pure Light SPF 50Dermalogica Pure Light SPF 50

S jemným zafarbením

V prípade, že máte radi trochu farby vo vašich líčkach a bežne používate napríklad BB krém, vyskúšajte taký produkt, ktorý vám ho úplne nahradí a ešte vás aj ochráni pred UV lúčmi.

Institut Estherderm Bronze Repair SunkissedInstitut Estherderm Bronze Repair Sunkissed

Namiesto make-upu

V prípade, že chcete zabiť dve muchy jednou ranou a nechcete vynechať svoju každodennú aplikáciu make-upu, vyskúšajte produkt, ktorý obsahuje viac pigmentu a poskytuje dostatočnú kryciu schopnosť.

Vichy Ideal Soleil Face BB Tinted Velvety Cream SPF50Vichy Ideal Soleil Face BB Tinted Velvety Cream SPF50

Ako podkladová báza

Produkty, ktoré plnia dve funkcie naraz vždy oceníme. Ak teda spojíme produkt, ktorý dokáže poskytnúť ochranu pred slnkom a ešte poslúži aj ako skvelá podkladová báza, berieme ho všetkými desiatimi.

Tom Ford Face Protect SPF50Tom Ford Face Protect SPF50

 

Pre citlivú pleť

Ak máte citlivú pleť, vyhýbať by ste sa mali najmä parfumovaným produktom, týka sa to aj SPF. Ďalším bodom, ktorý by mal opaľovací prípravok spĺňať, je typ ochrany. Namiesto klasickej chemickej, ktorá môže spôsobovať pálenie či celkový diskomfort na pokožke, zvoľte fyzické ochranné faktory, konkrétne s látkami ako oxid zinočnatý či oxid titančitý. Tie sa často nachádzajú napríklad v detských opaľovacích krémoch.

Drunk Elephant Umbra Sheer Physical Daily Defense Broad Spectrum Sunscreen SPF 30Drunk Elephant Umbra Sheer Physical Daily Defense Broad Spectrum Sunscreen SPF 30

Foto: archív značiek

1029

Súvisiace články