Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 15. júl 2020

Ako správne exfoliovať?

Súčasťou efektívnej starostlivosti opleť nie je iba aplikácia drahých produktov ráno avečer, ale aj ich správne nanášanie. Zatiaľ čo pri sérach akrémoch nejde ožiadnu vedu, pri exfoliácii to je už trochu komplexnejšie.

Ako správne exfoliovať?

Súčasťou efektívnej starostlivosti o pleť nie je iba aplikácia drahých produktov ráno a večer, ale aj ich správne nanášanie. Zatiaľ čo pri sérach a krémoch nejde o žiadnu vedu, pri exfoliácii to je už trochu komplexnejšie. Existuje správny a správnejší spôsob ako pokožku zbavovať odumretých buniek a nečistôt?

Čo je exfoliácia?

Exfoliácia je proces odstraňovania odumretých buniek aj nečistôt z povrchu pleti. Naše telo bunky prirodzene mení približne každých 30 dní, no nie vždy sa ich dokáže efektívne zbaviť tak, aby mohli uvoľniť miesto novým bunkám. Toto môže vyústiť do upchatých pórov, vyrážok, suchých šupín, mdlého tónu pleti a povädnutej pleti. Týmto procesom pomáhame organizmu zbaviť sa odumretých buniek, čo nielenže odhaľuje „mladšie“ bunky, ale aj ponúka priestor kozmetickým prípravkom prenikať hlbšie do pokožky. Existujú dva typy exfoliácie- chemická a fyzická.

Typy exfoliácie

Pri fyzickej exfoliácii sa na odstraňovanie odumretých buniek a nečistôt používa scrub (peeling) s mikročiastočkami, prípadne rôzne kefy či uteráčiky. Ide teda o povrchovú exfoliáciu, ktorá prebieha vďaka vonkajším agentom. Ide o staršiu a bežnejšiu formu exfoliácie, ktorá sa často vykonáva v domácom prostredí. Ak nie je vykonávaná správne, môže pokožku poškodiť a spôsobiť výrazné podráždenie.

Chemická exfoliácia využíva aktívne látky, ktoré majú schopnosť prenikať do hĺbky pokožky, odkiaľ sa starajú o odstránenie odumretých buniek aj nečistôt. Oproti fyzickej exfoliácii teda neprebieha na povrchu pleti, ale v jej hĺbke. Poskytuje zároveň viditeľnejšie výsledky, no patrí do rúk pokročilejším z nás, keďže takisto môže spôsobiť výrazné podráždenie, ak sa nepoužíva správne.

 

Prečo exfoliovať?

Väčšina ľudí z pravidelnej exfoliácie benefituje. Obe formy pomáhajú udržiavať mladistvý, rozžiarený vzhľad pleti, jednoducho ju viditeľne omladzujú. Zároveň pomáha predchádzať tvorbe akné aj upchatým pórom. Okrem toho poskytuje lepší priestor ostatným kozmetickým prípravkom prenikať do hĺbky pleti, čo zlepšuje ich účinok. Nadmerná exfoliácia však môže narobiť škody, takže je veľmi dôležité riadiť sa zásadami pre konkrétne typy pleti.

Tento proces je veľmi dôležitý aj pri anti-ageing starostlivosti, keďže pomáha zachovávať mladistvý vzhľad a vypnutú pleť. Bunková výmena sa s pribúdajúcim vekom prirodzene spomaľuje, čo spôsobuje práve spomínanú povädnutosť, vrásky a mdlý tón. Vaša pleť teda vo vyššom veku zaručene ocení pomocnú ruku exfoliantov. Podľa niektorých dermatológov je exfoliácia vo vyššom veku ešte prínosnejšia ako v mladosti, keďže sa priamo podieľa na zachovávaní mladistvého vzhľadu.

Časté chyby

Ak používate fyzický exfoliant, základom je staviť na jemný prístup. V tomto bode nastáva častá chyba a mnohí z nás pokožku doslova drhnú. Takto vznikajú mikrotrhliny, ktoré môžu mať na svedomí vznik akné či ekzémov.

Ďalšou častou chybou je príliš častá exfoliácia. Keď vidíme prvé výsledky, máme chuť celý proces ešte urýchliť a pokojne exfoliujeme aj každý deň. To samozrejme vo väčšine prípadov nie je prospešné. Riaďte sa preto heslom menej je viac.

Po každej exfoliácii je potrebné pleť hydratovať, na čo mnohí z nás zabúdajú. Keďže sa týmto procesom zbavujete nepotrebných, odumretých buniek, odhaľujete zároveň novú kožu, ktorá si výživu doslova pýta.

 

Ako často?

Všetko záleží na vašom type pleti. Prvou zásadou, ktorou by ste sa mali riadiť, keď začínate alebo skúšate nový produkt, je menšia frekvencia. Keďže neviete odhadnúť, ako môže vaša pleť reagovať, nechajte jej viac času na zotavenie. Pokojne môžete začať s aplikáciou 1 krát do týždňa a postupne pridávať. Zrelšia pleť môže mať na exfoliáciu vyššiu toleranciu, preto môžete začínať aj na dvoch či troch aplikáciách za týždeň. Pri citlivej pleti je dôležitá ešte väčšia opatrnosť, zo začiatku sa neodporúča aplikovať viac ako 1 krát za týždeň.

Naše tipy:

The Ordinary AHA 30 BHA 2 Peeling SolutionThe Ordinary AHA 30% BHA 2% Peeling Solution NUXE Aquabella Micro Exfoliant Purifying GelNUXE Aquabella Micro Exfoliant Purifying Gel
Chanel GOMMAGE MICROPERLÉ ÉCLATChanel Gommage Microperlé Éclat Sunday Riley Good Genes All In One Lactic Acid TreatmentSunday Riley Good Genes All In One Lactic Acid Treatment

Foto: archív značiek

3919

Súvisiace články