Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 19. jún 2020

Kyselina salicylová: Tajná zbraň v boji proti nedokonalostiam

Väčšina znás bola celý život vtom, že zakné, čiernych bodiek ainých vyrážok jednoducho vyrastieme. Avšak bohužiaľ, opak je pravdou.

Kyselina salicylová: Tajná zbraň v boji proti nedokonalostiam

Väčšina z nás bola celý život v tom, že z akné, čiernych bodiek a iných vyrážok jednoducho vyrastieme. Avšak bohužiaľ, opak je pravdou. Mnoho žien, ale aj mužov, trápia vyrážky aj v dospelosti, pokojne aj do štyridsiatky. Dospelácke akné nás môže trápiť v rôznej miere, u niekoho ide o občasné hormonálne nedokonalosti, pre iných zase neustály boj. Ako si pri tomto probléme pomôcť? Vyskúšajte kyselinu salicylovú.

@mayastepper

Čo to je?

Kyselina salicylová patrí do sveta exfoliantov a ide konkrétne o BHA (beta hydroxy acid) kyselinu. To znamená, že jej hlavnými benefitmi je odstránenie odumretých buniek, nečistôt v pokožke. Keďže akné vzniká nahromadením baktérií, nečistôt, mazu aj odumretých buniek, ktoré následne formujú mix upchávajúci póry. Na rozdiel od AHA (alpha hydroxy acid) kyselín, je kyselina salicylová rozpustná v oleji, čo jej umožňuje prenikať cez tento mix v póroch a následne ho rozpúšťať a vyťahovať. Najčastejšie sa využíva na liečbu konkrétnych nedokonalostí v podobe roztokov na lokálnu aplikáciu. Avšak dnes sa už často pridáva aj do toník, sér či cleanserov. Každý produkt ho však využíva trochu iným spôsobom tak, aby dosiahol čo najlepšie výsledky.

Benefity

Vďaka svojim unikátnym účinkom teda pomáha nielen liečiť a ničiť vyrážky, ale pravidelným využívaním napomáha aj ich predchádzaniu. Okrem pleti však vie pomôcť aj s inými problémami, napríklad lupinami či dokonca s bradavicami.

1. Odstraňuje odumreté bunky – je keratolytická, čo znamená, že urýchľuje bunkovú obnovu, odstraňuje odumreté bunky a podporuje tvorbu nových, čím zároveň zlepšuje celkový vzhľad pleti, jej textúru a jas.
2. Uvoľňuje upchaté póry – keďže ide o kyselinu rozpustnú v olejoch, je schopná prenikať do hĺbky pórov, kde následne uvoľňuje a zmäkčuje ich obsah. Nečistoty pomáha dostať na povrch, takže predchádza a zlepšuje stav čiernych bodiek, bielych bodiek, červených a zapálených vyrážok či povrchového akné.
3. Odstraňuje nadbytočný maz – preniká pod povrch pokožky, kde čistí póry a zároveň reguluje tvorbu mazu. Dokáže maz rozpúšťať a tým znižuje mastnotu pokožky, čo takisto zlepšuje vzhľad pórov.
4. Redukuje zápaly – patrí do skupiny protizápalových liečiv – salicylátov, kam patria aj protizápalové lieky ako aspirín. Má teda protizápalové účinky, ktoré vedú ku tvorbe akné a vyrážok, redukuje podráždenie a začervenanie.

Ako ju používať?

Konkrétne používanie tejto látky by malo odzrkadľovať potreby vašej pleti, jej typ a želané výsledky. Dôležité je preto poradiť sa s dermatológom alebo s iným odborníkom, najmä v prípade, ak máte vážnejšie problémy.

Vo všeobecnosti by sa však kyselina mala používať mierne, najmä z začiatku keďže ide o silnú látku. Začnite preto s aplikáciou pár krát do týždňa a frekvenciu postupne zvyšujte podľa toho, ako si vaša pleť bude budovať toleranciu. Ak vás trápia len občasné nedokonalosti, pokojne stavte na lokálnu aplikáciu roztokov, ktoré sú na to určené. Majú vyššiu koncentráciu, preto by ste to s tým nemali prehnať a určite kyseliny nepoužívajte dlhšie, ako je nevyhnutné. Ak používate iné produkty s obsahom kyseliny salicylovej, počúvajte svoju pleť. Začnite v menšom a postupne pridávajte. Napríklad ak použijete cleanser s jej obsahom, vyskúšajte ho len na večer, ak bude vaša pokožka po týždni stále reagovať dobre, môžete ho pridať aj do rannej rutiny.

Naše tipy:

BIODERMA SébiumBIODERMA Sébium  Midnight Radiance Mask OmoroviczaMidnight Radiance Mask Omorovicza, predáva BeautySecret.sk
LA ROCHE POSAY EFFACLAR K LA ROCHE POSAY EFFACLAR K Perricone MD No RinsePerricone MD No:Rinse

Foto: Instagram, archív značiek

1668

Súvisiace články