Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 8. jún 2020

Vitamín D verzus SPF

Nič sa nevyrovná tomu pocitu, keď vám slnečné lúče jemne dopadajú na pokožku. Na jednej strane viete, že nie sú úplne nebezpečné, no na tej druhej si neviete predstaviť nič lepšie, ako teplo na vašom tele.

Vitamín D verzus SPF

Nič sa nevyrovná tomu pocitu, keď vám slnečné lúče jemne dopadajú na pokožku. Na jednej strane viete, že nie sú úplne nebezpečné, no na tej druhej si neviete predstaviť nič lepšie, ako teplo na vašom tele. Presne v tomto momente nastáva súboj myšlienok, vyberiete si vitamín D alebo dokonalú ochranu v podobe SPF? A aká je vlastne pravda, dokáže pokožka prijímať vitamín D aj keď na ňu nanesieme vrstvu ochranného faktora?

@weworewhat

Aké sú benefity vitamínu D?

O vitamíne D sa začalo hovoriť veľa a často najmä počas karantény. Jeho dostatočný príjem sa bežne rozoberal na tlačových konferenciách špeciálneho štábu, ale aj v televíznych novinách. Vitamín D a jeho dôležitosť tu však bola ešte predtým, ako sme museli tráviť svoje dni v domácej karanténe. Má vplyv na množstvo faktorov, ktoré tvoria naše zdravie, od kostí a ich hustoty až po náladu a celkovú imunitu.

V dobe, keď celé dni netrávime obrábaním poľa či rybárčením, má obrovské percento populácie nedostatok vitamínu D. V oblastiach, kde slnko nesvieti tak často a intenzívne (ako napríklad Škandinávia a Slovensko aj Česko v zime), je nevyhnutné ho suplementovať. Najideálnejšia forma príjmu vitamínu D je samozrejme zo slnka cez pokožku. Jeho nedostatok sa zvyčajne najrýchlejšie odrazí práve na nálade, nízkej motivácii, únave, čo však môže veľmi jednoducho vyvrieť až do depresie a úzkosti.

101509502 265732744667671 3535921500319268966 n@mathildegoehle

Ako vplýva SPF na príjem vitamínu D?

S prvými letnými dňami, ktoré sme mnohí strávili pri vode alebo aspoň minimálne na balkóne opaľovaním, sa nám však núka otázka – nie je lepšie vynechať opaľovací krém s ochranným faktorom, aby mal vitamín D ľahšiu cestu do organizmu?

Otázka na mieste a odpoveď na ňu nie je veľmi priaznivá. SPF totiž skutočne blokuje nielen škodlivé UV lúče, ale s nimi aj toľko žiadaný vitamín D. Keď je pokožka vystavená slnečnému svetlu, vitamín D začne vytvárať z vlastného cholesterolu. Keď na ňu nanesieme krém s ochranným faktorom, tieto lúče nedokážu preniknúť do nášho organizmu do takej miery, aby spustili syntézu vitamínu D.

Odborníci sa však zhodujú, že nemáme dôvod obávať sa nedostatočného príjmu vitamínu D, keďže väčšina z nás aj tak neaplikuje dostatočne hrubú vrstvu prípravku na kožu a neobnovuje ju každú hodinu a pol, čo predstavuje príležitosť na syntézu vitamínu D. Na jednej strane ide síce o nezodpovedný prístup ku pokožke, no na tej druhej jej ponúkame priestor na vytvorenie potrebného vitamínu. Okrem toho, naše telo nie je nikdy úplne dokonale zahalené do vrstvy SPF, čo takisto poskytuje ďalší priestor na tvorbu vitamínu.

Čo teda robiť, ak chcete získať vitamín D zo slnečného žiarenia? Lekári a dermatológovia odporúčajú veľmi citlivý prístup. V závislosti od vášho typu pleti vám bude stačiť 15 až 60 minút na slnečnom svetle, pričom platí, že svetlejšie typy potrebujú menej a tmavšie viac času. Po tejto dobe vaše telo prestane produkovať aktívny vitamín D, čiže ležať na priamom letnom slnku celé dni bez ochranného faktoru, nemá žiaden zmysel, iba vám môže uškodiť.

Foto: INSTAGRAM

1359

Súvisiace články