Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 16. január 2020

Pravidlá nosenia SPF počas celého roka

Veríme, že ste si už postupne zvykli na fakt, že SPF nie je len dovolenkovou záležitosťou aopaľovania, ale každodennej starostlivosti opleť. Pokiaľ si však potrebujete uzrejmiť niekoľko faktov, pripravili sme pre vás 5 základných pravidiel, ako správne nosiť SPF.

Pravidlá nosenia SPF počas celého roka

Veríme, že ste si už postupne zvykli na fakt, že SPF nie je len dovolenkovou záležitosťou a opaľovania, ale každodennej starostlivosti o pleť. Pokiaľ si však potrebujete uzrejmiť niekoľko faktov, pripravili sme pre vás 5 základných pravidiel, ako správne nosiť SPF.

1. 30 a vyššie

Bez ohľadu na to, akú svetlú alebo tmavú pokožku máte, vždy potrebuje dostatočnú ochranu. Minimálny faktor, ktorý by sme mali používať je SPF 30, pričom najsvetlejšie typy pleti by mali siahnuť po SPF 50. Ochranný faktor by mal navyše pokrývať “broad-spectrum”, čiže UVA aj UVB žiarenie.

 

2. Správne ingrediencie

Základom na to, aby ste dosiahli maximálne výsledky je nájsť si ideálny produkt pre svoju pleť. V prvom rade sa musíte rozhodnúť, či chcete fyzické (minerálne) alebo chemické SPF. Prvé menované slnečné žiarenie odráža a neprepúšťa ho do pleti, zatiaľ čo druhé ho absorbuje a neutralizuje. Okrem vás musí osloviť štruktúra samotného produktu, jeho vôňa a prípadné benefity pre pleť. Ak máte mastnú pleť, nezabudnite si vybrať neolejový produkt, ktorý neupcháva póry (nekomedónne SPF), v prípade, že je vaša pleť tmavšia, stavte na viac tekutý produkt bez obsahu púdrových čiastočiek, ktorý nezanecháva biele stopy.

 

3. Pomaly ďalej zájdeš

Väčšina ľudí aplikuje SPF nesprávne, v prvom rade používajú nedostatok produktu a v druhom rade ho dostatočne nevmasírujú. Preto sa pri aplikácii nikdy neponáhľajte, dajte si záležať a masírujte pleť dovtedy, kým nie je SPF úplne vstrebané.

 

4. Obnovuj

Žiaden SPF produkt nevydrží na tvári celý deň. Zhruba po dvoch hodinách sa úplne vyparí a s ním aj jeho ochranné vlastnosti. Je potrebné teda aplikáciu zopakovať.

5. Aj vo vnútri

Pokiaľ si myslíte, že v našich končinách nie je potrebné nosiť SPF každý deň a už vôbec nie, keď trávite väčšinu dňa v interiéri, tak ste na omyle. UV lúče sa totiž v pokožke postupne hromadia zakaždým, ako sa s nimi dostanete do kontaktu, takže postupne sa na pleti ukazuje aj ich dopad.

Viac o tom, prečo je potrebné nosiť SPF počas celého roka nájdete tu.

1356

Súvisiace články