Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 19. august 2019

Metódy na bielenie zubov: Ktorá je tá pre vás?

Biele zuby neodmysliteľne patria do západnej kultúry, sú totiž znakom zdravého organizmu. Scieľom dosiahnuť žiarivý úsmev mnohí znás siahajú po rôznych prostriedkoch od zubných pást cez kokosový olej až po bieliace prúžky.

Metódy na bielenie zubov: Ktorá je tá pre vás?

Biele zuby neodmysliteľne patria do západnej kultúry, sú totiž znakom zdravého organizmu. S cieľom dosiahnuť žiarivý úsmev mnohí z nás siahajú po rôznych prostriedkoch od zubných pást cez kokosový olej až po bieliace prúžky. Ktoré metódy sú bezpečné a efektívne?

Kokosový olej

O kokosovom oleji sa dnes hovorí ako o malom zázraku a častokrát sa využíva aj na domáce bielenie zubov v metóde známej ako “oil pulling.” Schopnosť vybieliť zuby je však úplný mýtus, kokosový olej síce dokáže odstrániť zo zubov fľaky, redukuje zápaly a zápasí proti baktériám, no zuby nikdy nevybieli. Je však super doplnkový prostriedok na ústnu hygienu.

Sóda bikarbóna

Účinky sódy bikarbóny mnohí poznajú aj mimo kuchyne, dokáže totiž efektívne odstraňovať rôzne škvrny na oblečení aj na batériách či iných povrchoch. Ako to je v prípade zubov? Aktuálne výskumy nepotvrdzujú jej efektivitu pri bielení zubov, ale ani ju nevyvracajú. Pravdepodobne dokáže odstrániť fľaky a nečistoty, zrejme aj jemne zuby vybieli, avšak výsledky nebudú také zjavné ako pri chemickom bielení.

Jablčný ocot

Tento babský recept na bielenie je efektívny. Avšak za akú cenu? Ovocné kyseliny v octe síce bielia zuby, avšak tým, že z nich odstraňujú vrchnú vrstvu zubnej skloviny. Zuby sú tak omnoho viac citlivé a okrem toho týmto urýchľujete ich starnutie.

 

Bieliaca pasta

Klasická zubná pasta avšak s prívlastkom „bieliaca“ má jedinú extra schopnosť- efektívnejšie odstraňuje škvrny na zuboch. Je to zásluhou zložiek a calcium carboante, magnesium carboante a aluminium oxide. Nikdy sa však nepostarajú o „vybielenie zubov“ o level či dva. Rovnako to je v prípade zubnej pasty s čiernym uhlím, ktoré síce absorbuje nečistoty, no dokáže odstrániť len povlak a zafarbenie zo skloviny.

 

Bieliace prúžky, gély a perá

Bieliace prúžky, gély s násadkami či perá sú asi najčastejším prostriedkom na domáce bielenie zubov. Pri nich už môžeme s istotou tvrdiť, že zuby bielia. Najčastejšími zložkami, ktoré sa o to starajú sú peroxid vodíka (hydrogen peroxide) a carbamide peroxide. Sú určené na používanie v priebehu pár týždňov a dokážu vytvoriť želané výsledky. Nevýhodou je to, že často spôsobujú citlivosť zubov a niekedy aj nevyrovnané bielenie. Sú však cenovo dostupné a kúpiť ich môžete v lekárňach, drogériách či na internete.

 

UV/ LED svetlo

Zrejme najväčším nezmyslom modernej doby a bielenia zubov je bieliace svetlo na domáce použitie. Určite ste ho už zazreli na sociálnych sieťach, no pravda je taká, že absolútne nedokáže bieliť zuby. Využíva sa síce v kombinácii s gélmi obsahujúcimi peroxid vodíka, ktorého účinky má svetlo znásobiť a urýchliť, no štúdie ukazujú, že sú maximálne neefektívne. Navyše dokážu úplne zničiť zuby.

 

U zubára

Najdrahšou, ale zároveň najefektívnejšou a najbezpečnejšou voľbou je zveriť sa do odborných rúk zubára. Ten vám odporučí najvhodnejšiu metódu bielenia. Trvá to približne 30-60 minút, počas ktorých vám zubár na zuby nanesie vrstvu peroxidu vodíka alebo ceramide peroxide. Tieto zložky obsahujú aj produkty na domáce bielenie, avšak v omnoho nižšej miere. Kvôli vysokému obsahu týchto zložiek sa musí bielenie vykonávať pod dohľadom zubára. Na dosiahnutie požadovaného výsledku však musíte procedúru podstúpiť niekoľkokrát. Alternatívou je aj výroba bieliacej dlahy na domáce použitie. Tá sa vymodeluje na mieru vášmu chrupu a priamo do nej nanášate bieliaci gél. Ten samozrejme už nemá takú vysokú koncentráciu ako pri ambulantnom ošetrení, no takisto je považovaný za veľmi efektívnu a účinnú formu.

1666

Súvisiace články