Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 29. júl 2019

Odstraňovanie chĺpkov: Ktorá metóda je pre vás?

Hladká pokožka bez chĺpkov akosi vždy išla kletu. Je síce pravda, že chĺpky majú svoj význam, no naša západná kultúra nás naučila, že bez nich je leto lepšie.

Odstraňovanie chĺpkov: Ktorá metóda je pre vás?

Hladká pokožka bez chĺpkov akosi vždy išla k letu. Je síce pravda, že chĺpky majú svoj význam, no naša západná kultúra nás naučila, že bez nich je leto lepšie. Pokiaľ patríte aj vy k tým z nás, ktorí si nevedia predstaviť minišaty s neoholenými nohami či bikini bez upravených triesiel, poradíme vám, ktorá metóda je pre vás najlepšia.

Žiletka

Existuje vôbec niekto, kto nemá doma prvú pomoc v podobe žiletky? Či už ju používate len výnimočne alebo každý deň, ide o najrýchlejšiu a asi aj najjednoduchšiu metódu odstránenia chĺpkov.

Kde: Táto metóda holenia sa dá použiť na každej časti tela. Kvôli ostrým britvám si však vyžaduje maximálnu precíznosť, aby ste predišli poraneniam. Je najideálnejšou voľbou na dlhých, hladkých plochách akými sú práve nohy.

Ako: Holenie žiletkou je síce banálnou záležitosťou, no vždy ju môžete posunúť na nový level, a to najmä v prípade, že chcete tie najlepšie výsledky. Pri každom holení použite novú žiletku. Pri opakovanom používaní sa holíte s otupenými britvami, čo vedie nielen k neefektívnemu holeniu, ale aj zvýšenému riziku poranenia. Holiť sa začnite až po pár minútach v sprche alebo vo vani, zmäknuté chĺpky sú poddajnejšie. Nezabudnite použiť penu na holenie, ktorá pokožku dokonale pripraví, zjemní, vyživí a vytvorí ideálne podmienky na holenie.

Doba bez chĺpkov: v priemere 24 hodín

 

Vosk

Druhou najrozšírenejšou metódou je vosk. Používa sa doma, ale aj v salónoch. Na odstránenie chĺpkov voskom však potrebujete rýchlu ruku a vyšší prah bolesti.

Kde: Vosk sa používa na odstránenie chĺpkov kdekoľvek na tele. Nohy, podpazušie, bikini, ale aj ruky, chrbát či obočie. Efekt je dlhodobý a stojí za tú sekundu bolesti.

Ako: Ak rozmýšľate nad odstránením chĺpkov voskom, najlepšie čo môžete urobiť je zveriť sa do rúk odborníkov. Nielenže majú prístup k tým najlepším produktom, ich profesionálny pohyb bude vždy rýchlejší ako ten váš. Svoju časť práce však môžete urobiť ešte predtým, ako vojdete do salónu. Večer pred procedúrou doprajte svojmu telu peeling, ktorý uvoľní póry a pomôže chĺpkom von.

Doba bez chĺpkov: 4-6 týždňov

 

Depilačný krém

Tí z nás, ktorí neobľubujú žiletku určite aspoň raz siahli po depilačných krémoch. Sú nenáročné na použitie, rýchle a bezbolestné.

Kde: Dajú sa použiť takmer všade na tele. V prípade, že plánujete aplikáciu v blízkosti intímnych partií, prečítajte si pozorne etiketu. Nie všetky epilačné krémy sú totiž vhodné aj na tieto oblasti.

Ako: Naneste epilačný krém na partiu, ktorú chcete zbaviť chĺpkov. Nechajte pôsobiť tak dlho, ako vám určuje návod. Následne už len zmyjete vodou alebo odstránite príslušnou špachtličkou.

Doba bez chĺpkov: 2-3 dni

 

Epilátor

Nástroj, ktorého sa mnohí z nás boja ako čert kríža, no napriek tomu sa nachádza v množstve domácností. Epilácia pomocou neho patrí k tým bolestivejším.

Kde: Keďže epilátor funguje na princípe vytrhávania chĺpkov priamo z vlasovej folikuly, ide o relatívne bolestivý proces, ktorý sa však dá vydržať. Nohy sú najmenej bolestivou partiou, no horšie to už je v prípade podpazušia či bikín.

Ako: Epilátor môžete použiť na suché aj mokré telo. Najlepšie čo však môžete spraviť je dokonale pripraviť telo na túto procedúru teplou vodou. Tá vlasové folikuly uvoľní a vytrhávanie uľahčí.

Doba bez chĺpkov: do 4 týždňov

 

Cukrová trstina

Táto procedúra sa využívala už v Starovekom Egypte. Má dlhodobé výsledky porovnateľné s voskom. Je vhodná aj na citlivú pokožku.

Kde: Odstrániť chĺpky cukrovou trstinou môžete kdekoľvek na tele. Rovnako ako v prípade vosku by ste sa mali zveriť do rúk odborníkov, ktorí majú potrebné ťahy v ruke. Mnohí ľudia uprednostňujú cukrovú trstinu pred voskom aj z dôvodu, že redukuje zarastanie chĺpkov, ale aj z dôvodu inej techniky, ktorá odstraňuje chĺpky postupne, nie naraz z celej plochy.

Ako: Chĺpky pred procedúrou musíte nechať narásť až na 3 mm. Deň vopred môžete telu takisto dopriať peeling, ktorý otvorí vlasové folikuly.

Doba bez chĺpkov: 4-5 týždňov

 

IPL

Metóda, ktorá bola dlho doménou beauty salónov, no teraz ju už môžeme využívať aj v pohodlí domova. Intense Pulse Light v podstate rozkladá vlasové vlákna.

Kde: Použiť sa dá kdekoľvek na tele okrem tváre. Ide o okamžité a dlhotrvajúce odstránenie chĺpkov, ktoré však nefunguje na blond, svetlohnedé, biele, sivé a ryšavé chĺpky. Využiť ho teda môžu iba tí z nás, ktorí majú tmavšie chĺpky. Ide síce o efektívnu metódu, ktorá vás zbaví chĺpkov na skutočne dlhú dobu, avšak rátať musíte aj s istou dávkou bolesti. Pre väčšinu je však znesiteľná.

Ako: Ešte predtým, ako začnete s použitím IPL zaradenia, oblasť, ktorú chcete zbaviť chĺpkov musí byť oholená. Dermatológovia odporúčajú bežné oholenie žiletkou.

Doba bez chĺpkov: V prípade tejto metódy to je trochu komplikovanejšie. Prvé 2 mesiace by ste mali IPL vykonať každé 2 týždne. Týmto zredukujete rast chĺpkov o 90%. Následne už len udržiavate hladký stav použitím IPL raz za 6 týždňov.

1802

Súvisiace články