Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 8. júl 2021

5 mýtov o vitamíne C v kozmetike

Moderná kozmetika miluje vitamín C kvôli jeho skvelým benefitom o redukcie pigmentových škvŕn, boji proti voľným radikálom a celkovo antioxidačným schopnostiam. Nie je to žiadna novinka, avšak napriek tomu majú pred touto zložkou mnohí ľudia stále rešpekt.

5 mýtov o vitamíne C v kozmetike

Moderná kozmetika miluje vitamín C kvôli jeho skvelým benefitom o redukcie pigmentových škvŕn, boji proti voľným radikálom a celkovo antioxidačným schopnostiam. Nie je to žiadna novinka, avšak napriek tomu majú pred touto zložkou mnohí ľudia stále rešpekt. Niekedy aj kvôli týmto mýtom.

Každý vitamín C je rovnaký

Začnime zľahka. Samozrejme, že každá forma vitamínu C nie je rovnaká. Existuje ich mnoho a každá z nich funguje trochu inak. Medzi časté formy patria napríklad ascorbyl glucoside, magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl tetraisopalmitate či jednoducho L-Ascorbic Acid (čistý vitamín C). Každá forma na pokožke pôsobí trochu inak a preto sa vám niekedy môže zdať, že výsledky po vitamíne C na pleti nevidite. Najideálnejšou formou sú tie stabilné, ktoré nepotrebujú nízke pH na to, aby účinkovali, čiže napríklad ascorbyl tetraisopalmitate. Najlepšie je však vždy sa poradiť s odborníkom.

Spôsobuje senzitivitu na slnko

Donedávna sa odporúčalo vitamín C aplikovať na pleť len vo večernej rutiny pretože ľudia verili, že kvôli jeho pôvodu (v kyseline) môže pleti uškodiť. Avšak opak je pravdou a vitamín C je ideálny na nosenie počas dňa, v kombinácii s SPF, kedy okamžite pomáha pleti bojovať proti voľným radikálom a UV žiareniu. Pokožka po jeho aplikácii navyše nevykazuje žiadnu zvýšenú senzitivitu na slnko, takže báť sa v tomto smere nemsíme.

Čím viac, tým lepšie

Ľudia majú často mylný dojem, že čím väčšia koncentrácia - tým lepšie alebo rýchlejšie výsledky. Niekedy však vysoká koncetrácia môže viac uškodiť ako pomôcť. Pri vitamíne C to platí taktiež pretože podozrivo vysoký obsah môže signalizovať, že vitamín C nie je dôsledne v produkte stabilizovaný. Pri tomto konkrétnom prvku tiež záleží na tom, aký typ vitamínu je použitý pretože každý má inú schopnosť vstrebávať sa, čiže aj v nižšej koncentrácii môže byť efektívnejší ako iný typ vo vyššej. Vždy začnite postupne a koncetráciu zvyšujte podľa toho, ako vaša pleť reaguje.

Nie je vhodný pre každý typ pleti

Vitamín C je perfektnou zložkou pre každý typ pleti, dôležité je však vybrať si správny produkt, so správnou koncetráciou a so správnou formuláciou. Forma L-ascorbic acid je veľmi často využívaná a patrí k najúčinnejším, avšak býva aj najviac dráždivá, čo nemusí vyhovovať citlivej pleti. Pre citlivú alebo reaktívnu pleť môže byť lepšou voľbou THD ascorbate alebo ascorbyl tetraisopalmitate. Ak sa však bojíte toho, ako bude vaša pleť reagovať, vždy začínajte od najstabilnejších foriem s nízkou koncetráciou a aplikujte len párkrát do týždňa, postupne pridávajte na frekvencii a zvyšujte koncentráciu.

Nesmie sa kombinovať s aktívnymi látkami

Staré štúdie hovorili o tom, že vitamín C by sa nemal kombinovať s niacínamidom, avšak nakoniec sa ukázalo, že sa to týka len kombinovania vo vysokých teplotách a pri konkrétnych formách týchto dvoch látok, čo sa teda naše kozmetiky netýka. Spoločne tvoria duo, ktoré si perfektne poradí s pigmentovými škvrnami. Avšak momentále sa rieši otázka vitamínu C a retinolu, AHA či BHA kyselín, pričom odpovede sú zatiaľ nejednoznačné. V niektorých prípadoch sa hovorí o tom, že účinnosť sa navzájom medzi nimi redukuje, inokedy sa zase riešia neblahé následky ako podráždenie. Záver je však taký, že vitamín C sa s retinolom a kyselinami kombinovať môže, pokiaľ to vaša pokožka zvláda. Ak chcete takéto kombinácie vyskúšať, vždy na to choďte pomaly a postupne, najskôr spoznajte, čo vaša pleť dokáže tolerovať.

Foto: Adobe Stock

974

Súvisiace články