Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 5. júl 2021

Ako zvrátiť škody na pleti spôsobené slnkom?

Dnes už vieme, že slnko nespôsobuje len krásne bronzové opálenie, ale aj dlhodobé poškodenie pokožky, ktoré má neblahé nálsedky nielen na vzhľad, ale aj zdravie pleti. Dá sa vplv slnečného žiarenia, ktorý sa na našej pokožke naakumuloval počas rokov na slnku zvrátiť?

Ako zvrátiť škody na pleti spôsobené slnkom?

Dnes už vieme, že slnko nespôsobuje len krásne bronzové opálenie, ale aj dlhodobé poškodenie pokožky, ktoré má neblahé následky nielen na vzhľad, ale aj zdravie pleti. Dá sa vplv slnečného žiarenia, ktorý sa na našej pokožke naakumuloval počas rokov na slnku zvrátiť?

90% starnutia pokožky je spôsobené slnkom. Napriek tomu mnohí z nás ešte stále nezaradili do svojej každodennej rutiny SPF. Štúdie pritom ukazujú, že každodenná aplikácia ochranného faktoru aspoň SPF 15, dokáže zredukovať starnutie pleti až o 24%. Pokiaľ ste sa však od detstva poctivo nenatierali, pravdepodobne ste už zažili spálenie. Každé opálenie a spálenie si pokožka pamätá, dopad slnečného žiarenia sa tak rokmi akumuluje, až kým nevyvrcholí vo viditeľných zmenách, napríklad pigmentových škvrnách a vráskach, v horších prípadoch ide o zdravotné problémy spojené s kožou.

Ako zvrátiť poškodenie pleti slnkom?

Každá pokožka, ktorá už zažila negatívny vplyv UV žiarenia, sa môže spoľahnúť na silu retinoidov, ktoré pomáhajú na bunkovej úrovni redukovať poškodenie DNA, ktoré vzniká pri vystavení UV žiareniu. Keďže retinol dokáže efektívne podporovať bunkovú výmenu, postará sa aj o redukciu spomínaných pigmentových škvŕn, ale aj o zlepšenie celkovej štruktúry pleti, ktorá má tendeciu hrubnúť po vystavení alebo dlhodobom vystavovaní UV žiareniu.

Pri aktívnych látkach však ešte nekončíme, tentokrát sa presunieme ku AHA kyselinám, ktoré sú skvelou cielenou liečbou pigmentácií. Pomáhajú zbaviť sa odumretých častí kože a obnažujú čerstvú, nepoškodenú vsrtvu, ktorá má nielen krajší, ale aj mladší vzhľad. Čo sa týka profesionálneho ošetrenia, v rukách dermatológov môžete staviť na silu laserov, ktoré poskytujú nielen omnoho rýchlejšie, ale aj výraznejšie výsledky. Vždy je však dôležité poradiť sa s odborníkom, ktorý vám bude vedieť poradiť najvhodnejšiu metódu.

Ako predísť poškodeniu?

Tak, ako takmer v každom prípade, aj pri pokožke je dôležitá, no najmä nejideálnejšia prevencia. Kvalitný opaľovací krém je optimálnou ochranou. Na cielené opaľovanie by sme už mali skutočne zabudnúť, avšak aj náhodnému spáleniu je potrebné vyhnúť sa. Každodenná aplikácia SPF počas celého roka a za každého počasia by sa mala stať automatikou. Pre extra ochranu aplikujte pod SPF antioxidant, napríkald vitamín C, ktorý pokožku chráni pred nepriaznivými vplyvmi UV žiarenia a aktívne predchádza vzniku pigmentových škvŕn a bojuje proti voľným radikálom. Napraviť škody spôsobené pravidelným opaľovaním je totiž náročné a vôbec nie také efektívne ako prevencia.

 

965

Súvisiace články