Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 25. jún 2021

Všetko, čo by ste mali vedieť o celulitíde

Je úplne normálna! V tomto bode by sme mohli pokojne začať aj skončiť, avšak to by sme neboli my, ženy, keby sme neriešili posledný detail na svojom tele.

Všetko, čo by ste mali vedieť o celulitíde

Je úplne normálna! V tomto bode by sme mohli pokojne začať aj skončiť, avšak to by sme neboli my, ženy, keby sme neriešili posledný detail na svojom tele. Aj keď je celulitída úplne bežnou záležitosťou, ktorá zdobí 90% žien, väčšine z nás sa jednoducho nepáči a to najmä v lete, keď si vychutnávame úsporné bikini a minisukne. Dá sa jej zbaviť alebo ju aspoň zredukovať?

@camilacoelho

Čo je celulitída?

Pomarančová pokožka, ako dostala celulitída prezývku, sú obyčajné tukové bunky, ktoré má každý človek. Rozdiel v štruktúre a usporiadaní týchto buniek sa u mužov a žien spôsobuje to, že sa celulitída vo väčšine prípadov mužom vyhýba. Celulitída nie je obrazom nezdravého životného štýlu alebo nadváhy, z veľkej miery je geneticky podmienená. Samozrejme na jej vzhľad a štádium má vplyv množstvo lifestylových faktorov od fajčenie cez stravovanie až po level aktivity. Avšak to, že je geneticky podmienená znamená, že ju dokážeme mať pod kontrolou len do istej miery. Samozrejme pravidelným športom, pitným režimom a vyváženou stravou, prípadne doplnkovými procedúrami a starostlivosťou, dokážeme jej vzhľad zredukovať na minimum.

Celulitídu teda spôsobuje poloha tukových buniek, nie nadmerný tuk. Jej vzhľad sa však vekom môže zhoršovať a to z toho dôvodu, že vlákna, ktoré prepájajú bunky sa s pribúdajúcimi rokmi oslabujú a nedokážu ich držať pokope tak pevne, ako kedysi. Avšak existujú spôsoby aj pomôcky, ktorými môžete tento proces spomaliť alebo naopak nakopnúť jeho správne funkcie. Výsledkom bude hladšia a pevnejšia pokožka. Žiadne zázračné nástroje ani rýchle výsledky nečakajte, starostlivosť o celulitídu je dlhodobým procesom, ktorý by sme si mali osvojiť a dodržiavať na dennej báze. Koniec-koncov chceme dosiahnuť zdravý, správne fungujúci organizmus, ktorého výsledkom bude aj minimum celulitídy.

Voda ako základ

Základom zdravého tela je správny pitný režim, s ktorým však má problém množstvo ľudí. Pri celulitíde pravidelným príjmom tekutín zabezpečíte to, aby sa váš organizmus nezavodňoval, čo zhoršuje aj stav a viditeľnoať celulitídy. Keď je naše telo dehydratované, produkuje hormón vasopresín, ktorý zadržiava vodu v tele. Avšak záleží aj na tom, čo pijete. Mali by ste staviť na čistú alebo minerálnu vodu, prípadne byliunkové čaje bez sladidiel. Toto by malo tvoriť základ vášho pitného režimu.

Vláknina

V jedálničkoch mnohých znás, bez ohľadu na to, ako sa stravujete, pravdepodobne nie je dosť vlákniny. Táto zložka je častokrát zanedbávaná a prehliadaná, no pritom je také jednoduché ju doplniť. Pomáha organizmu prečistiť sa, doslova zbiera odpad a toxíny z tela, ktoré vyplavuje. Tým takisto predchádza zadržiavaniu vody. Nehovoriac o tom, aké blahodárne účinky ma na zdravie celého tela.

Brushing

Dry brushing alebo teda masáž suchou kefou nie je žiadnou novinkou, práve naopak. Patrí k dobre známym metódam, ktoré pomáhajú prekrviť pokožku, ale aj svalstvo. Takýmto jednoduchým spôsobom si môžete v domácom prostredí urobiť takú malú lymfodrenáž, ktorá vám pomôže udržiavať nohy a zadok v optimálnom stave, bez zbytočných opuchov a vody. Naštartujte svoju lymfu a dodržiavajte tento rituál na pravidelnej báze. Výsledku určite uvidíte.

Cupping

Môžno ste už túto metódu videli u niektorej z influenceriek, avšak aj cupping je dosť stará metóda, ktorá pochádza z čínskej medicíny. Používaný bol na odbúranie toxínov z tela. Pomocou silikónového pohárika nasajete problémovú partiu a počas nasatia pohybujete po dĺžke. Takýto postup opakujete po celej ploche, ktorú chcete ošetriť. Táto metóda funguje v porovnaní s brushingom aj v hlbších vrstvách kože, avšak je dôležité robiť ju opatrne, pretože príliš silné nasatie môže spôsobiť modriny. Týmto spôsobom takisto skvelo naštartujete lymfatický systém a poskytnete problémovým partiám skvelú, hĺbkovú masáž.

Aktívne látky

Zrejme už každý vyskúšal nejaký anti-celulitídy produkt. Väčšina z nich nemá žiadne výsledky a ide o vyhodené peniaze. Avšak ak budete mať možnosť vyskúšať produkt s vyšším obsahom kofeínu, dajte tomu šancu. Celulitídy vás samozrejme zázrakom nezbaví, no podľa renomovaných štúdií to s touto látkou vyzerá skutočne nádejne. V kombinácii s pravidelným športom a správnou životosprávou pomáha spevňovať tie problémové tukové bunky, čím zmierňuje viditeľnosť celulitídy.

Foto: Instagram

969

Súvisiace články