Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 17. jún 2021

5 mýtov o opaľovaní

Obdobie letných prázdnin je doslova za rohom a väčšina z nás sa už teší na čas strávený na pláži, pri bazéne, v horách či na záhrade. Na každom tomto mieste na nás číhajú nástrahy silného slnečného žiarenia, ktoré nemusia vyústiť len v bronzovom opálení.

5 mýtov o opaľovaní

Obdobie letných prázdnin je doslova za rohom a väčšina z nás sa už teší na čas strávený na pláži, pri bazéne, v horách či na záhrade. Na každom tomto mieste na nás číhajú nástrahy silného slnečného žiarenia, ktoré nemusia vyústiť len v bronzovom opálení. Ako sa dôsledne chrániť? Vyhnite sa nasledujúcim mýtom.

V tieni sa nespálite

Zrejme najrozšírenejší mýtus pri opaľovaní. Mnoho z nás sa počas dovolenky v “rizikových” časoch stiahne do tieňa s úmyslom maximálnej ochrany pred spálením. Avšak ani v tieni to nie je úplne bezpečné. UV žiarenie sa totiž odráža od okolitých povrchov, napríklad od hladiny vody, od piesku alebo od plážovej výbavy, a preto je možné spáliť sa aj v tieni, pod slnečníkom či pod strechou. Z tohto dôvodu je ochrana kože dôležitá aj keď svoj čas trávite v tieni, nezabudnite preto na reaplikáciu svojho SPF alebo v ideálnom prípade zvoľte ľahké oblečenie ako napríkald tuniku, maxi šaty a podobne.

Cez oblaky sa nespálite

Teno mýtus je potrebné vyvraciať pravidelne, nielen počas leta. 80% UV žiarenia preniká aj cez oblaky a aj keď sa vám to nemusí zdať, skutočne vás spáliť môže. Pri priamom slnku bývame opatrnejší pretože cítime zo žiarenia horúčavu, no keď je zamračené, účinky až tak necítime a preto aj častejšie zabúdame na natieranie sa alebo na reaplikáciu.

Tmavšia pokožka nepotrebuje SPF

Radu typu “si tmavá / tmavý, nepotrebujše sa toľko natierať” ste už určite počuli, či už vo vašom prípade alebo v prípade vašich známych. Avšak má veľmi ďaleko od pravdy. Aj keď tmavšia pokožka vydrží bez spálenia na slnku dlhšie a nezvykne sa po opálení napríklad šúpať, neznamená to, že UV žairenie na ňu nevplýva negatívne. Zmena pokožky pri opaľovaní sama o sebe znamená, že sa náš organizmus snaží chrániť pre slnkom. Žiarenie spôsobujúce rýchle starnutie pokožky, vznik pigmentových škvŕn sa týka aj tmavých typov pleti, aj keď je menej viditeľné.

Vysoký ochranný faktor sa nemusí reaplikovať

Mnohí z nás siahajú po vyššom ochrannom faktore s cieľom, že sa takto môžu vyhnúť zbytočnej reaplikácii. Avšak žiaden ochranný faktor nie je stopercentý a už vôbec nedokáže účinkovať počas celého dňa. Reaplikácia je preto dôležitá pri každej výške ochranného faktoru. Ak sa chcete skutočne chrániť a nechce sa vám neustále natierať, zvoľte radšej ochranu prostredníctvom ľahkého oblečenia.

Náhodné spálenie vám neuškodí

Každému z nás sa už určite stalo, že sme sa nejakým nedopatrením jednoducho spálili. Väčšina nad tým mávne rukou a považuje náhodné spálenie len za malú nepríjemnosť. Pokiaľ si však myslíte, že takéto spálenie vám uškodiť nemôže, ste na omyle. Samozrejme, neznamená to okamžitú komplikáciu, no každé spálenie si pokožka zapamätá. S každým spálením sa naša pomyselná “snehová guľa” nabaľuje, s čím sa zvyšuje aj riziko zdravotných komplikácii. Vždy preto pristupujte k svojej pokožke zodpovedne, či je leto a či zima, zamračené alebo slnečno. Neriskujte zbytočné spálenie a neohrozujte tak stav a zdravie svojej kože.

Foto: Adobe Stock

971

Súvisiace články