Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 4. máj 2021

Ženšen v kozmetike: Akú sú jeho benefity?

Moderná kozmetika ponúka najnovšie, inovatívne zložky, no častokrát sa vracia aj ku tým prírodným. Niektoré sú overené desiatkami či stovkami rokov, tak prečo by sme sa im mali vyhýbať?

Ženšen v kozmetike: Akú sú jeho benefity?

Moderná kozmetika ponúka najnovšie, inovatívne zložky, no častokrát sa vracia aj ku tým prírodným. Niektoré sú overené desiatkami či stovkami rokov, tak prečo by sme sa im mali vyhýbať? Dokonalým príkladom kombinovania starého s novým je kórejska kozmetika, ktorá vždy dokáže nájsť harmóniu týchto dvoch svetov. Spolieha sa teda aj na prírodu a v jej INCI zozname častokrát nájdeme bežné, ale aj unikátne prírodné zložky. Jedným z nich je aj ženšen.

@beautyofjoseon_official

Ženšen v kozmetika

Ženšen by mnoho z nás hľadalo skôr v kuchyni ako v kúpeľni, avšak v inej časti sveta, konkrétne v Kórei, túto rastlinu vnímajú trochu inak. Nejde o žiadnu novinku v skincare, aspoň nie v Ázii. Okrem toho je tiež považovaná za superfood, potravinu s vysokým obsahom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú prospešné pre celkové zdravie organizmu. Ak ženšen môžeme bežne konzumovať, prečo by sme ho nemohli dopriať aj pleti? Medzi najznámejšie benefity konzumácie ženšena patrí ochrana a náprava poškodených buniek, čo je tiež jej najdôležitejším benefitom v kozmetike.

Keď sa povie ženšen, väčšine z nás automaticky napadne jeho koreň, ktorý sa konzumuje a zároveň aj používa v kozmetike. Je tiež najpoužívanejšou zložkou na liečbu v tradičných vetvách ázijskej medicíny. Tiež dokáže zlepšovať cirkuláciu v tele a posilňuje imunitný systém. Často sa pridáva do nápojov, ale aj jedál a používajú sa aj vo forme výluhov. Popularita ženšena v kozmetike v Kórei siaha až do 16.storočia, odkedy sa traduje legenda, ktorá hovorí o ženšene ako najväčšom skincare tajomstve Hwang Jini, historickej postave známej ako najkrajšej žene v celej dynastii Čoson.

Benefity pre pleť

Tak, ako dokáže ženšen pomôcť v celkovom zdraví organizmu, poradiť si dokáže v mnohými nedihmi týkajúcimi sa našej pleti.

Redukcia vrások - vďaka svojej schopnosti podporiť cirkuláciu aj v tých najmenších cievkach, ženšen stimuluje tvorbu kolagénu. Výsledkom toho je pevnejšia, vypnutejšia pleť. Keďže je zároveň antioxidantom, chráni pleť pred voľnými radikálmi a externými faktormi, ktoré stoja za tvorbou vrások, povädnutej pleti či mdlého tónu. Predchádza tak tvorbe vrások a pri ich počiatkoch ich redukuje.

Rozžiarenie pleti - mdlý tón pleti nemusí súvisieť iba s vekom, v každom prípade sa však o prežiarenie postará ženšen. Podobne ako káva, dokáže náš organizmus naštartovať a dať mu takpovediac palivo. Pri kozmetike to funguje rovnako, pleť dokáže prežiariť, zrevitalizovať, čoho výsledkom je sviežo pôsobiaca, pevná pokožka.

Regulácia mazu - pokiaľ vás trápia hyperpigmentácie, aj s nimi si dokáže ženšen poradiť. Potláča totiž tvorbu melanínu, ktorého nadprodukcia spôsobuje pigmentové škvrny. Znečistené ovzdušie, ktoré môže spôsobovať takéto škvrny sa usádza v póroch, kde stimuluje melanocyty, ktoré stoja za tvorbou škvŕn. Ženšen pleť od takýchto nepriaznivých dôsledkov chráni pretože vytvára akýsi ochranný povlak na povrchu pleti. Ako antioxidant tiež pomáha regulovať tvorbu mazu, ktorá je častou príčinou tvorbu vyrážok a následných pozápalových škvŕn.

Protizápalové účinky - vďaka svojim protizápalovým účinkom je tiež vhodnou voľbou pre všetkých, ktorých trápi citlivá pleť alebo rôzne kožné problémy ako ekzémy, psoriáza, alergie či dokonca akné. Pomáha pleť upokojovať, redukuje opuchy a začervenanie.

Ako používať ženšenovú kozmetiku?

Dnes nájdete v ponuke množstvo moderných produktov, ktoré využívajú výťažky zo ženšena v najlepšej možnej forme, vďaka ktorej dosiahnete skvelé výsledky. Stačí si vybrať produkt podľa toho, čo očakávate a môžete začať. Používať sa môžu v rannej aj večernej rutine. Vyberať si môžete z najrôznejších typov produktov, od cleanserov a tonerov až po séra a krémy. Všetko závisí na tom, čo svojej pleti chcete dopriať a aké sú vaše najväčšie problémy.

Naše tipy:

BB Creme Au GinsengErborian BB Creme Au Ginseng

BEAUTY OF JOSEON Repair Serum Ginseng Snail MucinBEAUTY OF JOSEON Repair Serum Ginseng Snail Mucin

Elemis Advanced Skincare Rehydrating Ginseng TonerElemis Advanced Skincare Rehydrating Ginseng Toner

Erborian Ginseng MilkErborian Ginseng Milk

Kiehls Cactus Flower Tibetan Ginseng Hydrating MistKiehl's Cactus Flower Tibetan Ginseng Hydrating Mist

origins GinZing Into the Glow Brightening Serumorigins GinZing Into the Glow Brightening Serum

Foto: Instagram, archív značiek

941

Súvisiace články