Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 26. apríl 2021

Udržateľná beauty: Prírodné ingrediencie nie sú vždy ekologické

Na lepší a ekologickejšií prístup v dnešnom svete dbá množstvo spotrebiteľo a značiek naprieč rôznymi priemyslami. Výnimkou nie je ani móda a kozmetika, ktorá sa neustále snaží zlepšovať svoj dopad na životné prostredie.

Udržateľná beauty: Prírodné ingrediencie nie sú vždy ekologické

Na lepší a ekologickejšií prístup v dnešnom svete dbá množstvo spotrebiteľo a značiek naprieč rôznymi priemyslami. Výnimkou nie je ani móda a kozmetika, ktorá sa neustále snaží zlepšovať svoj dopad na životné prostredie. Aj samotní spotrebitelia sa snažia robiť správne kroky a produkty si tak vyberajú zodpovednejšie. Ako sa to odráža na našom výbere kozmetiky?

Kozmetický priemysel sa snaží nielen zlepšiť svoj prístup, ale zároveň aj vyhovieť požiadavkám zákazníkov, ktoré sa samozrejme vo veľkom líšia. Niektorí z nás hľadajú moderné ingrediencie a technológie, iní zase prírodné zložky či minimum chémie. Dnes si tak môžeme vyberať z kozmetiky označenej populárnymi prívlastkami ako holistická, prírodná, etická a mnoho ďalších. Ani jedno z týchto pomenovaní však neznamená, že kozmetika a konkrétne produkty sú priaznivé k životnému prostrediu. Častokrát si zamieňame udržateľnú kozmetiku práve s prírodnou kozmetikou, avšak ide o dve odlišné veci. Samozrejme aj prírodná kozmetika môže byť ekologická či udržateľná, no na to musí spĺňať množstvo podmienok. Pokiaľ prírodnám kozmetika nemá potrebné certifikáty alebo označenie, za udržateľnú ju považovať nemôžeme.

V niektorých prípadoch je dokonca prírodná kozmetika ešte horšou vouľbou v porovnaní s tou syntetickou. Práve kvôli tomu sa snažia značky, dermatológovia, ale aj beauty influenceri šíriť osvetu na zlepšenie vnímania “chémie” v kozmetike. Je dôležité si uvedomiť, že chémia a syntetické zložky v kozmetike nie sú o nič horšie ako tie prírodné, v niektorých prípadoch je to dokonca opačne. Mnohé prírodné zložky sú častými alergénmi, čo takúto kozmetiku okamžite diskvalifikuje z výberu pre ľudí s citlivou pleťou.

Aká je udržateľná kozmetika?

Udržateľnosť pre každého znamená trochu niečo iné, momentálne neexistuje žiadna štandardizovaná forma označovania takýchto produktov. Univerzálne je však zdržateľnosť definovaná ako zodpovedná voľba, ktorá minimálne alebo omnoho menej v porovnaní s bežnou kozmetikou vplýva na životné prostredie. Ďalšími parametrami, ktoré sa nám s udržateľnosťou spájajú je aj etický prístup v výrobe, zabezpečenie vhodných podmienok a spravodlivej odmeny pre pracovníkov, ale aj využívanie recyklovaných alebo ekologických materiálov a zložiek či podiela na produkcii uhlíkovej stopy.

Prírodné vs. syntetické

Mnohí z nás uprednostňujú prírodnú kozmetiku v nesprávnom dojme, že robia zároveň aj ekologickú voľbu. Pri mnohých prírodných ingredienciách to neplatí. Skvelým príkladom je je napríklad parfum. Prírodná parfumácia na základe esenciálnych olejov môžete byť veľmi problémová pretože na vyprodukovanie takejto vône je potrebné masívne pestovanie konkrétnych rastlín. Na vyprodukovanie 1 kila levanduľového oleja je potrebných 250 kíl levandule a na 1 kilo ružovej vône je potrebných až 10-tisíc kíl ružových lupeňov. Syntetická parfumácia je preto omnoho udržateľnejšou voľbou pretože jej výroba má omnoho menší dopad na životné prostredie.

jocelyn morales GA6WtJ7DtSo unsplash

Častou ingredienciou nielen vo vyslovene prírodných produktoch sú minerálne oleje, ktoré sú pre výrobcov zaujímave kvôli nízkej cene. Vo väčšine prípadov ide o vedľajší produkt pri výrobe petrolea. Ide o transparentnú látku bez vône, ktorá sa často využíva v sprchových géloch či mydlách, ale aj v detskom oleji. A pritom je úplne jednoducho nahraditeľná inými zložkami.

Ďalšou veľmi rozšírenou prírodnou zložkou je palmový olej, o ktorom sa často hovorí v potravinárskom priemysle, avšak využíva sa aj v kozmetike. Je to síce prírodná ingrediencia, ale nie je aj udržateľná ani úplne vhodná zo zdravotného
hľadiska. Palmový olej sa získava z plantáží, ktoré nahradili pralesy, čo ohrozuje celý ekosystém vrátane rôznych druhov zvierat aj rastlín.

O parafíne sa veľa hovorí a píše, no ešte stále sa vyskytuje v obrovskom množstve beauty produktov. Na manikúre vám radi ponúknu parafínový zábal, doma si ho natrieme na pery pomocou balzamu a ošetríme nim aj naše extra suché ruky. Tiež ide o vedľajší produkt výroby petrolea, čo hovorí o jeho neekologickej podstate, ale aj potenciálne negatívnom vplyve na zdravie.

nataliya melnychuk Y gzIDcl6lE unsplash

Najväčším problém všetkých prírodných ingrediencií je ich využívanie v industriálnom prostredí, čiže je to o kvantite. Každá prírodná ingrediencia si vyžaduje priestor, starostlivosť o obhospodárovanie a s tým súvisiacu vodu či hnojivá. V menšej škále by to síce fungovalo normálne a bez problémov, avšak masová produkcia je to, či spôsobuje problémy. Jedna z najpopulárnejších ingrediencií využívaných vo vôňach je vanilka, ktorej ešte masovejšia produkcia by mohla mať veľmi neblahé následky. Avšak aj v dnešnej dobe technológie a postupy napredujú a kozmetika čoraz častejšie využíva obnoviteľné zdroje, ale tiež vytvára ingrediencie zodpovedajúce tým prírodným, avšak bez negatívneho dopadu.

Industralizácia a získavanie niektorých ingrediencií je takisto otázna a preto by sme mali zmeniť vnímanie prírodných aj syntetických kozmetických produktov. Syntetické môžu mať omnoho menší dopad na životné prostredie a prírodné môže byť omnoho škodlivejšie nielen pre prírodu, ale aj naše zdravie. Urobte zdopovednú voľbu a nenchajte sa ovplyvniť populárnymi prívlastkami.

Foto: Unsplash

1003

Súvisiace články