Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 11. november 2020

Počuli ste o lipozomálnej forme vitamínov? Majú vysokú vstrebateľnosť i účinnosť

V čase, keď sa dni stávajú chladnejšie a sychravejšie, siahame po vitamínových a výživových doplnkoch, ktoré dokážu posilniť našu imunitu i fyzickú kondíciu. Dnes sa v súvislosti s pandémiou snažíme poskytnúť nášmu organizmu všetko potrebné ešte intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým.

Počuli ste o lipozomálnej forme vitamínov? Majú vysokú vstrebateľnosť i účinnosť

V čase, keď sa dni stávajú chladnejšie a sychravejšie, siahame po vitamínových a výživových doplnkoch, ktoré dokážu posilniť našu imunitu i fyzickú kondíciu. Dnes sa v súvislosti s pandémiou snažíme poskytnúť nášmu organizmu všetko potrebné ešte intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým.

Medzi základné vitamíny, ktorých užívanie je pre budovanie a posilnenie našej imunity vedecky dokázané, patrí vitamín C a vitamín D3. Pre náš organizmus je vhodná taká forma užívania vitamínov, ktorú naše telo dokáže čo najlepšie využiť, a ktorá má podľa možností čo najmenej prídavných látok.

V posledných rokoch sa na našom trhu objavili lipozomálne vitamíny, ktoré sa užívajú v tekutej forme, a ktoré majú vďaka svojmu spracovaniu vyššiu vstrebateľnosť oproti iným vitamínovým formám. Vo vode rozpustená látka (vitamín alebo minerál) je obalená fosfolipidovými nano-bublinkami tzv. lipozómami z lecitínu. Laicky by sa dalo povedať, že takýto vitamín alebo minerál je obalený do vrstvy lipozómov (tuku) a má aj niekoľko ďalších výhod. Prakticky 100%-né vstrebanie lipozómu z tráviacej sústavy do krvného obehu, takmer 100%-ný prestup do buniek, ktorý je navyše bez nárokov na energiu, na rozdiel od aktívneho transportu bežných foriem vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Lipozomálna forma vitamínu C

Vitamín C, nazývaný aj kyselina askorbová, sa ukázal ako veľmi dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému. Je dôležitý pre syntézu kolagénu, čím sa podieľa na stavbe spojivových tkanív. Výrazne vplýva na zdravie ciev, nervovú sústavu a energetický metabolizmus. Vitamín C dokáže zvýšiť absorpciu železa a pomáha v organizme regenerovať vitamín E. Medzi ďalšie výhody prísunu dostatočného množstva vitamínu C patrí zmiernenie oxidačného stresu, únavy či vyčerpania.

ashwaganda vitaminC imunita podpora zdravie vitalita vitaminD lipozomálny 1

Zatiaľ čo vstrebateľnosť a reálna využiteľnosť bežných doplnkov stravy s vitamínom C sa pohybuje okolo 5 – 10 % (v závislosti od veku), lipozomálny vitamín C je s 90% vstrebateľnosťou momentálne označovaný za najvstrebateľnejšiu formu. Tento priepastný rozdiel medzi jednotlivými typmi vitamínov je daný tým, že lipozomálny vitamín C je, tak ako sme spomínali, obalený lipozómami, malými mikro čiastočkami tuku. Tento ochranný obal zabezpečí, že molekula vitamínu C sa dostane neporušená až do krvi, odkiaľ je ľahko vstrebávaná priamo do buniek. Zdrojom lipozómov (lipidov) je geneticky nemodifikovaný slnečnicový lecitín, často označovaný aj ako poklad zo slnečnice. S každou dávkou lipozomálneho vitamínu C tak zároveň dostanete do tela túto cennú látku. Lecitín sa odporúča k udržaniu normálnej funkcie pečene, aj k správnej látkovej premene lipidov – pomáha udržiavať cholesterol v rozpustnej forme a zamedzuje jeho ukladaniu v cievach. Je dôležitou súčasťou žlče nevyhnutnej na trávenie tukov. Taktiež je známy ako „potrava pre mozog“.

Lipozomálny vitamín D3 + K2

Lipozomálna forma vitamínu D3 + K2 s lecitínom poskytuje maximálnu vstrebateľnosť a efekt pre zdravie kostí,  kĺbov, svalov a imunitného systému. Vitamín K2 spolu s vitamínom D3 zabraňujú rýchlej degradácii kostnej hmoty. Vitamín D prispieva k správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforu, k udržaniu správneho fungovania svalov, a najmä k správnemu fungovaniu imunitného systému. Vitamín K2 zásadne ovplyvňuje metabolizmus vápnika, prispieva k normálnemu prúdeniu krvi a pomáha udržovať zdravé cievy. Unikátnosť lipozomálneho vitamínu D3 + K2 je v ich synergii spolu s lecitínom. Ak v strave nie je dostatok lecitínu, dôsledkom môže byť hromadenie veľkého množstva tuku v pečeni, tzv. stukovatenie pečene. Lecitín prispieva k správnej látkovej premene lipidov.

ashwaganda vitaminC imunita podpora zdravie vitalita vitaminD lipozomálny 3

Viac informácií: www.avita.sk

1642

Súvisiace články