Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 30. august 2020

Aktívne látky pre každý pleťový problém

Pojem aktívne látky sa vmodernej kozmetike už pohodlne usadil. Je to poriadne silný buzzword, na ktorý sa chytá množstvo beauty askincare maniačok, no pravda je taká, že pomenúva účinné aveľmi nápomocné ingrediencie.

Aktívne látky pre každý pleťový problém

Pojem aktívne látky sa v modernej kozmetike už pohodlne usadil. Je to poriadne silný buzzword, na ktorý sa chytá množstvo beauty a skincare maniačok, no pravda je taká, že pomenúva účinné a veľmi nápomocné ingrediencie. Tie nám v rôznych kozmetických produktoch pomáhajú bojovať s nežiadúci problémami. Pozreli sme sa na to, ktoré aktívne látky sú najlepšie pre najčastejšie pleťové problémy.

Exfoliácia: AHA kyseliny

Na odstraňovanie odumretých buniek a nečistôt sa kedysi vo veľkom používali peelingy s mikrozrniečkami, dnes sú veľmi populárne práve AHA kysliny. Tie navyše prenikajú hlbšie do pokožky, čím zabezpečujú množstvo priaznivých účinkov. Okrem odstraňovania odumretých buniek a nečistôt dokážu stimulovať tvorbu kolagénu, pomáhajú ďalším produktom prenikať hlbšie do pleti a tým znásobujú ich účinok, vyhladzujú povrch pleti a zjednocujú tón aj štruktúru. Najobľúbenejšie sú kyselina glykolová, mliečna a pre citlivejšie typy pleti je zase vhodné napríklad kyselina mandľová. Viac o kyselinách nájdete tu.

Nedokonalosti: BHA kyseliny

Silnou zbraňou v boji proti vyrážkam, akné aj čiernym bodkám sú BHA kyseliny, konkrétne kyselina salicylová, ktorá je takisto chemickým exfoliantom, no je účinnejšia vo sfére „čistenia“ pleti. Doslova z pórov vyťahuje maz a nečistoty, ale aj pomáha s odstraňovaním odumretých buniek. Výsledkom používania je významná redukcia tvorby vyrážok rôznych typov, ale aj rýchlejšie hojenie. Často sa používa na lokálnu liečbu, no môže byť súčasťou aj rôznych tonerov či cleanserov. Viac o kyseline salicylovej nájdete tu.

Rozjasnenie: vitamín C

Jedna z najpopulárnejších látok modernej kozmetiky. Vitamín C je skvelý pre celkové zdravie organizmu, a pri topickej aplikácii je skvelou ingredienciou pre pleť. Dokáže redukovať dopad znečisteného prostredia či UV žiarenia na pleti. Zjednocuje a rozžaruje tón pleti, bojuje proti pigmentovým škvrnám. Je základom predchádzania predčasného starnutia.

Spevnenie a vyhladenie: retinol

Ďalším silným pojmom v kozmetike je retinol, ktorý sa stal synonymom anti-ageing starostlivosti. Je to derivát vitamínu A, ktorého schopnosti sú však široké. Dokáže si poradiť v boji s akné, urýchľuje bunkovú výmenu, zjemňuje povrch pleti, redukuje pigmentové škvrny, vyhladzuje vrásky a redefinuje textúru pleti. Pri používaní je však nevyhnutné vybudovať na pleti odolnosť, preto je dôležité začať na nižších koncentráciách. Viac o retinole nájdete tu.

 

Hydratácia: kyselina hyalurónová

Základom správneho fungovania každej pleti je dostatočná hydratácia. Preto sa kyselina hyalurónová stala alfou omegou správnej starostlivosti o pleť. Udržiava v pleti vlhkosti, vďaka čomu je pokožka správne vyživená, no zároveň týmto redukuje viditeľnosť vrások. Pleť pôsobí pevnejšie, vypnutejšie a teda aj mladšie. Je ideálnou ingredienciou per každý typ pleti a takisto patrí ku základným prvkom v anti-ageing starostlivosti. Viac o kyseline hyalurónovej nájdete tu.

 

Protizápalové účinky: niacinamid

Látka, ktorá si poradí s problematickou pleťou. Má silné protizápalové a upokojujúce účinky, vďaka čomu pomáha liečiť akné, ale aj ekzémy či hyperpigmentáciu. Ide o derivát vitamínu D3 takže má antioxidačné vlastnosti. Dokáže redukovať dopad znečisteného porostredia, stresu aj zlej životosprávy.

Posilnenie: ceramidy

Ceramidy sú základom schopnej, zdravej pokožky pretože posilňujú jej ochrannú bariéru. Nachádzajú sa prirodzene v našej pokožke, no ich nedostatok spôsobuje predčasné starnutie, rôzne kožné problémy, mdlý tón pleti či stratu pružnosti. Produkcia ceramidov takisto s vekom klesá, takže ich topická aplikácia je základom zdravej a funkčnej pleti.

Kolagén booster: peptidy

Ceramidy sú jednými zo základných stavebných jednotiek pokožky, tvoria vrstvy epidermis a dermis, pomáhajú regulovať hormóny, podporuje hojenie. Pri topickej aplikácii dokážu zjemňovať vrásky, stimulujú produkciu kolagénu, čím napomáhajú udržiavať mladistvejší vzhľad vďaka vypnutej a pružnej pleti. Viac o peptidoch nájdete tu.

Ochrana: vitamín E

O tomto vitamíne sa nehovorí tak veľa a často ako o vitamíne C, no je perefktným antioxidantom. Pomáha podporovať vitamínu C, čím priamo prispieva k jeho vlastným antioxidačným vlastnostiam. Okrem toho pleť významne posilňuje a pomáha vytvárať ochrannú bariéru.

1327

Súvisiace články