Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 27. august 2020

Probiotiká pre pleť: Aké sú benefity?

Moderná kozmetika je plná najrôznejších buzzwords, ktoré sa nás snažia zlákať. Kyseliny, retinol či všeobecnejšie aktívne látky sú pre beauty maniačky základom správnej starostlivosti opleť.

Probiotiká pre pleť: Aké sú benefity?

Moderná kozmetika je plná najrôznejších buzzwords, ktoré sa nás snažia zlákať. Kyseliny, retinol či všeobecnejšie aktívne látky sú pre beauty maniačky základom správnej starostlivosti o pleť. Medzi tie menej nápadné ingrediencie však patria napríklad aj probiotiká. Aká je ich úloha v starostlivosti o pleť a aké benefity dokážu priniesť?

 

Čo sú probiotiká?

Pojem probiotiká je zaužívaný najmä vo sfére trávenia. Pomenúva však „dobré“ baktérie, ktoré poskytujú množstvo zdravotných benefitov. V potravinách sa nachádzajú napríklad v jogurtoch, vo fermentovaných potravinách a nápojoch, v rôznych syroch, kyslej kapuste či kimchi. Sú známe tým, že regulujú trávenie, redukujú nafukovanie a kŕče v bruchu. Probiotiká však dokážu omnoho viac, pomenúvajú totiž mikroorganizmy, ktoré napomáhajú v rôznych sférach zdravia.

Podobne to funguje aj pri pokožke, kde sa používa topická (povrchová) verzia probiotík. Tie majú upokojujúce účinky, pomáhajú podporovať funkcie dobrých baktérií, ktoré vyživujú bunky a balansujú pokožku. Pomáhajú spevňovať ochrannú bariéru, čo je základom správnej výživy, hydratácie a celkovej funkcie, vďaka čomu sa pokožka dokáže správne brániť napríklad voľným radikálom, a tým sa zabraňuje predčasnému starnutiu a sprievodným symptómom.

Probiotiká na každý problém

Citlivá pleť – probiotiká majú skvelú vlastnosť, sú schopné budovať a posilňovať ochrannú bariéru pleti. Keďže citlivá pokožka má problém obnovovať sa a je oslabená v boji proti externým faktorom, probiotiká jej v tom dokážu významne pomôcť. Okrem toho pomáhajú posilňovať imunitu pokožky, predchádzajú zápalovým procesom a vo všeobecnosti pleť posilňujú. Výsledkom je silnejšia a odolnejšia pleť.

Dr.Jart Cicapair Tiger Grass CreamDr.Jart Cicapair Tiger Grass Cream

V boji proti znečistenému prostrediu- v modernom svete musí pleť zápasiť s novými problémami, jedným z nich je aj znečistené ovzdušie, ktoré spôsobuje množstvo problémov vrátane predčasného starnutia, ekzémov či alergií. Keďže probiotiká posilňujú ochrannú bariéru pleti, dokážu si pomôcť aj s týmto. Konkrétne sú skvelé v boji proti voľným radikálom, čo je hlavným spúšťačom predčasného starnutia. Predchádzajú poškodeniu buniek, ktoré tvoria kolagén a elastín.

Tata Harper Purifying MaskTata Harper Purifying Mask

Problematická pleť- štúdie preukázali, že probiotiká sú skvelými látkami v boji proti akné a jeho liečbe. Mnohé dokonca napovedajú, že v budúcnosti sa akné nebude liečiť už antibiotikami, ale probiotikami. Keďže majú schopnosť pleť upokojovať a balansovať, pomáhajú správnej funkcii organizmu a pokožky, ktorá je lepšie vyzbrojená na to, aby dokázala akné poraziť a rýchlo zahojiť.

 

Biossance Squalane Probiotic Gel MoisturizerBiossance Squalane Probiotic Gel Moisturizer

Foto: archív značiek

1381

Súvisiace články