Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 13. august 2020

Summer Science: Opaľovanie a SPF

Leto 2020 si mnohí zapamätáme ako jedno z najzvláštnejších období. Niektorí znás sa kvôli koronavíru rozhodli zahraničné dovolenky úplne zrušiť, iní sa vydali na výlet aspoň na pár dní.

Summer Science: Opaľovanie a SPF

Leto 2020 si mnohí zapamätáme ako jedno z najzvláštnejších období. Niektorí z nás sa kvôli koronavíru rozhodli zahraničné dovolenky úplne zrušiť, iní sa vydali na výlet aspoň na pár dní. Či už trávite toto leto na záhrade alebo na pláži, silným slnečným lúčom sa nevyhnete. SPF je preto základom, či už v našich končinách alebo inde.

Čo je SPF?

Skratka SPF znamená Sun Protection Factor, čiže ochranný faktor pred slnečným UVB žiarením. Čím vyššie číslo, tým dlhšia ochrana, pričom špičkoví dermatológovia odporúčajú využívať najmenej SPF 30. Vyšší faktor zároveň znamená aj väčšiu schopnosť blokovať UVB lúče, napríklad SPF 50 zabraňuje prenikaniu UVB lúčov do hĺbky pokožky až z 98%, pri SPF 30 to je 97% a pri SPF 15 už len 93%.

UVA a UVB

Určite ste si na opaľovacích prípravkoch všimli, že poskytujú ochranu pred UVA aj UVB lúčmi. Je medzi nimi samozrejme rozdiel, aj keď oba typy sú ultrafialovým žiarením, majú odlišný vplyv. UVA preniká hlboko do pokožky, spôsobuje starnutie, vrásky, pigmentové škvrny a je dôvodom, prečo by sme mali nosiť SPF na tvári počas celého roka aj keď jeho dopad nie je oku viditeľný. UVB je to, čoho počas letnej dovolenky bojíme najviac. Jeho lúče sú kratšie a neprenikajú hlboko do pokožky, preto spôsobujú slnečné spálenie, začervenanie a následné šúpanie. Keď si vyberáte krém na opaľovanie, ideálny by mal byť taký, ktorý poskytuje ochranu pred oboma typmi žiarenia. Oba typy UV však nie sú pre pokožku zdravé, spôsobujú až 90% predčasného starnutia, ktoré sa objavuje vo forme vrások, povädnutej pleti či hyperpigmentácie.

Aplikácia SPF

Každodenná aplikácia SPF na tvár by sa mala stať už bežnou rutinou v starostlivosti o pleť u každej ženy, bez ohľadu na to, kde žije. UVA lúče totiž jednoducho prenikajú cez oblaky a keď ich dopad nie je viditeľný, pomaly a isto spôsobujú starnutie pleti. Toto isté platí aj v prípade tela, ktoré cielene vystavujeme slnku s vidinou bronzového opálenia. Zatiaľ čo pri tele je aplikácia jednoznačná- stačí naniesť dostatočné množstvo a poriadne rozotrieť, pri tvári, najmä počas bežných, pracovných dní, to je už o niečo náročnejšie.

SPF sa má na tvár aplikovať po hydratačnom kréme či sére, pred aplikáciou make-upu. Aj keď máte na tvári make-up, SPF je potrebné aplikovať po 2 hodinách znovu, keďže účinnosť sa stráca.

 

 Naše tipy:

Tom Ford Face ProtectTom Ford Face Protect - SPF a podkladová báza v jednom

Dr Russo Once A Day Sun Protection Invisible Face GelDr Russo Once A Day Sun Protection Invisible Face Gel - SPF s poriadnou dávkou aktívnych látok

Clinique Mineral Sunscreen FluidClinique Mineral Sunscreen Fluid - ľahučké SPF aj pre mastné typy pleti

La Roche Posay Anthelios Invisible Face MistLa Roche Posay Anthelios Invisible Face Mist - SPF hmla pre najjednoduchšiu aplikáciu

Foto: archív značiek

 

968

Súvisiace články