Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 12. august 2020

Skvalán: Nový hydratačný elixír

Kyselina hyalurónová ako základ hydratácie, anti-ageingu asprávnej starostlivosti opleť tu je snami už nejaký ten rok. Tak, ako všetko ostatné, aj kozmetika sa neustále vyvíja ana scéne sa pravidelne objavujú nové ingrediencie či produkty.

Skvalán: Nový hydratačný elixír

Kyselina hyalurónová ako základ hydratácie, anti-ageingu a správnej starostlivosti o pleť tu je s nami už nejaký ten rok. Tak, ako všetko ostatné, aj kozmetika sa neustále vyvíja a na scéne sa pravidelne objavujú nové ingrediencie či produkty. K tým novším patrí aj skvalán, ktorý sa postupne stáva bežnou súčasťou starostlivosti o pleť. Čo to vlastne je a kto z nemho môže benefitovať?

Na to, aby sme pochopili, akú funkciu má v kozmetike skvalán, musíme sa pozrieť na to, čo je skvalén. Maličký rozdiel v písmenku však znamená obrovský rozdiel pre pleť. Skvelén je prirodzene produkovaný našim organizmom, tvorí veľkú časť mazu pokožky. Pomáha udržiavať zdravú pleť, chráni ju a vyživuje. Keďže je súčasťou mazu, čiastočne aj upcháva póry. S pribúdajúcim vekom, výraznejšie po tridsiatke, jeho prirodzená produkcia klesá, čoho výsledkom je slabšia výživa a teda aj menej hydratovaná, vypnutá pleť. Skvalén nie je stabilná látka, na to, aby sa dala využiť v kozmetike musí prejsť procesom, ktorý ho premení na skvalán. Úlohou skvalánu, lipidu, je pomáhať udržiavať ochrannú bariéru kože, ktorá zároveň zabraňuje strate tekutín.

Výhody

Skvalán má niekoľko veľkých benefitov. V prvom rade dokáže obnovovať výživu a udržiava pleť hydratovanú. Okrem toho je tiež antioxidantom, ktorý má skvelé anti-ageing vlastnosti a pomáha tak bojovať proti voľným radikálom, poškodeniu pleti. Tým, že udržiava pleť vyživenú a hydratovanú, stará sa o vypnutý a mladistvý vzhľad pokožky.

Pre koho je vhodný?

Táto látka je ideálnou voľbou pre suchšie typy pleti, ktoré potrebujú silné zbrane na udržanie hydratácie. Veľký rozdiel však urobí aj unavenej, zrelej pleti s pigmentovými škvrnami, vráskami povädnutým tónom. Skvalán je skvelý na balansovanie pomeru vody a mazu v našej pleti, čo z neho robí ideálneho kandidáta aj pre mastné typy pleti so sklonom ku tvorbe nedokonalostí. Reguluje tvorbu mazu a tým predchádza upchatým pórom a zápalom. Dopriať si ho však môžu všetky typy pleti.

Naše tipy:

Kiehls Ultra Facial CreamKiehl's Ultra Facial Cream

The Ordinary Squalane CleanserThe Ordinary Squalane Cleanser

Medik8 C Tetra IntenseMedik8 C-Tetra + Intense

Tata Harper Resurfacing SerumTata Harper Resurfacing Serum

Foto: archív značiek

 

1140

Súvisiace články