Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 4. august 2020

Joanna Czech: Facialistka svetových celebrít

V salóne svetoznámej odborníčky na pleť nenájdete žiadne lasery ani botox. Charakteristickým prvkom Joanniných procedúr je jej legendárna masáž tváre.

Joanna Czech: Facialistka svetových celebrít

V salóne svetoznámej odborníčky na pleť nenájdete žiadne lasery ani botox. Charakteristickým prvkom Joanniných procedúr je jej legendárna masáž tváre. Jej dlhoročnými klientkami sú svetové hviezdy ako Cate Blanchet, Kim Kardashian, Christy Turlington, Uma Thurman a mnohé ďalšie. V exkluzívnom rozhovore sme sa jej spýtali, na akom princípe pracuje, aké chyby najčastejšie ženy robia a ako vyzerá ideálna starostlivosť.

Narodili ste sa a vyrastali v Poľsku. Kedy a ako ste si uvedomili, že sa chcete venovať kozmetike a ženskej kráse?

Odmalička som bola veľmi starostlivá, balilo ma opatrovať druhých. Študovala som biológiu a plánovala ísť na lekársku fakultu, nakoniec ma to zavialo iným smerom. Zapísala som sa do estetického ústavu, kde som sa zameriavala na zdravie pokožky a jej liečbu.

Keď ste mali dvadsaťpäť rokov, odišli ste do New Yorku. Čo bolo pre vás impulzom presťahovať sa do Spojených štátov?

Už len mať dvadsaťpäť rokov je impulz. Mladosť, zvedavosť a odvaha.

Aké boli vaše začiatky v novom svete? Predsa len, Poľsko a Amerika sú celkom odlišné svety...

Mala som šťastie, že som si rýchlo našla prácu vo svojom odbore. Dokonca aj v začiatkoch som bola vždy adekvátne docenená a uznávaná. Myslím si, že to súviselo s mojím vzdelaním, ktoré som absolvovala v Poľsku a ktoré malo väčšiu váhu ako obdobné štúdium v USA.

Ako ste svoje vedomosti a skúsenosti začali nadobúdať v New Yorku?

Základom je neustále sa vzdelávať. Absolvovala som rôzne kurzy zamerané na starostlivosť o pleť, čítala manuály, knihy, podrobne som študovala jednotlivé zložky v kozmetike, sledovala som objavy vedy v tejto oblasti a popri tom pracovala. Samozrejme, že som musela získať americkú licenciu a naučiť sa hovoriť v plynulej angličtine. Licenciu som získala v Christine Valmy Institute.

Dnes žijete a pôsobíte v Texase, kde ste sa presťahovali kvôli práci svojho manžela. Do New Yorku sa však často vraciate za svojimi klientkami. Ako v praxi vyzerá vaše fungovanie na dvoch miestach?

Dallas považujem za svoj centrálny bod. Je to asi rovnaká vzdialenosť od východného aj západného pobrežia, čo je pre moju prácu veľmi výhodné. Som však aj takzvaný New Yorker. Energia NY je veľmi intenzívna a rýchla, preto to vyvažujem. V Dallase je to, naopak, veľmi relaxačné, čo mi vyhovuje. V NY som žila 23 rokov, takže sa tam cítim doma, životný štýl Dallasu je zas veľmi kvalitný a pohodlný. Takže si užívam to najlepšie z oboch svetov.

Viete si spomenúť na moment, keď ste objavili silu a efektívnosť masáže tváre, ktoré sú dnes legendárne?

Neviem presne, ktorý moment to bol, ale často spomínam, ako mi môj prvý inštruktor v Poľsku povedal, aby som pokožku ošetrovala ako špongiu a svaly ako cesto. Táto poučka ma sprevádza dodnes. Masáž je cvičenie pre tvár a tak k nej pristupujem. Vytvorila som 280 minút ošetrení, počnúc 7-minútovou masážou, až po 45-minútovú. Pravidelnými masážami sa viditeľne menia kontúry tváre a stav pokožky.

Vašimi klientkami sú mnohé známe osobnosti a na voľný termín sa u vás čaká aj niekoľko mesiacov. V čom sú vaše ošetrenia také výnimočné a ako je možné, že majú taký efekt?

To naozaj neviem. Nikdy som nemala svoju vlastnú tvár vo svojich rukách, no som šťastná, že sa moji klienti, či už sú to celebrity, alebo obyčajní ľudia, neustále vracajú. So všetkými zaobchádzam rovnako. Som veľmi dôkladná. Pred predpísaním procedúr a produktov sa oboznámim s mnohými otázkami a spoznávam každého jedného klienta. Moje ošetrenia sú veľmi individuálne, prispôsobené stavu pleti. Tiež požadujem, aby sa moji klienti stali aj mojimi študentmi a dávam im „domáce úlohy“ s výrobkami, aby bola zachovaná konzistentnosť medzi návštevami salónu. Pravidelné ošetrenia, rešpekt, podpora a ochrana, to je moje motto.

Na procedúry používate okrem svojich rúk aj mnohé high-tech nástroje. Ktoré považujete za najzásadnejšie a v čom je ich sila?

Rada pracujem s červeným LED svetlom, ktoré používam posledných 20 rokov. Medzi moje obľúbené patrí kombinácia červených LED + ultrazvuku, mikrokutiny, kryoterapia, negatívna ionizácia a rádiofrekvencia.

Tiež ste vymysleli váš známy face roller, ktorý sa stretol s veľkým úspechom a bol okamžite vypredaný. Čo vás inšpirovalo, aby ste prišli s týmto konkrétnym tvarom?

Najdôležitejšou vecou pri jeho vývoji bolo, ako ďaleko od seba umiestniť gule, aby mohli správne uchopiť pokožku a svaly, pretože som chcela, aby čo najviac napodobňovali manuálnu masáž. Aj hmotnosť bola dôležitá, rovnako ako použitý materiál. Kov udržuje roller chladnejší ako vzduch bez nutnosti chladenia.

 DSC3065

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý často pri ošetrovaní pleti spomínate, sú kozmetické produkty. Vy sama ste ambasádorkou Biologique Recherche. Prečo práve táto značka?

Biologique Recherche má najpodrobnejšie zameraný prístup k rôznym kožným indikáciám, ktoré riešim. Narodili sme sa s rôznymi typmi pleti, na ktorú pôsobí životné prostredie, životný štýl a tieto produkty na to reagujú. Navyše, vyhovuje mi, že je možné jednotlivé výrobky kombinovať a stať sa tak vlastným „chemikom“. Línia produktov tejto značky rieši každú možnú situáciu pleti a ja som im verná už 25 rokov.

Ktorý produkt je váš absolútne najobľúbenejší?

Lotion p50 PIGM 400. Toner je nepochopený a nedocenený životne dôležitý krok v starostlivosti o pleť. Často sa to považuje za druhý krok očistenia, ale to je nesprávne. V skutočnosti je to prvý krok v liečbe a zvyšuje účinnosť každého produktu, ktorý ho nasleduje.

Riešili ste niekedy vy sama nejaký problém s pleťou? Ak áno, kedy a vďaka čomu ste zaznamenali jej najvýraznejšiu premenu k lepšiemu?

Mám miernu formu rosacey. Žiaľ, na tento problém mnoho riešení nie je. Na zmiernenie sa sústreďujem na čistejšiu stravu a jemnú starostlivosť. Používam liečivé a hydratačné produkty.

Väčšina odborníkov na pleť hovorí, že základ v starostlivosti o pleť je čistenie a ochrana pred slnkom. Čo vy vnímate ako to najdôležitejšie, čo môže výrazne vylepšiť stav našej pleti?

Samozrejme, ochrana a čistenie sú veľmi dôležité. Zabúda sa však na už spomínaný toner, ktorý je rovnako dôležitý, pretože vyrovnáva pokožku a zvyšuje účinnosť následných produktov. Extra dôležitý je najmä večer, pretože počas spánku je pokožka najcitlivejšia a výrobky sú najúčinnejšie.

Ste známa aj tým, že neuznávate estetickú chirurgiu, botox a podobné úpravy tváre. V čom vidíte najväčší problém takýchto zásahov?

Výplne pod očami a lasery sú často zle aplikované a spôsobuje to nezvratné problémy. Mala som veľa pacientov, ktorí ku mne prišli s týmito problémami. Čo sa týka botoxu, je to každého osobná voľba. Botox paralyzujete svaly, preto je veľmi dôležité, aby ste uvažovali o pravidelných masážach, aby svaly neatrofovali. A čo je veľmi dôležité, pri každom estetickom zákroku si vždy preštudujte všetky informácie, referencie kliník, lekárov a metód. Ide síce o rýchle zákroky, no ak sa zle vykonanajú, môže to na vás zanechať celoživotný následok.

DSC 7717Joanna Czech, facialistka a ambasádorka značky Biologique Recherche

Teda aký je podľa vás najsprávnejší prístup k starnutiu a túžbe po kráse?

Zamerajte sa na to, aby ste vo svojom veku našli to, čo vám vyhovuje a funguje. Ak máte dobre nastavený životný štýl a stravu, bude to na vás aj vidieť. Až 70 % zdravia našej pokožky odráža to, čo vkladáme do našich tiel. Vyvážený jedálniček, veľké množstvo vody a samozrejme pohyb... Nezabúdajte na pravidelné ošetrenia v salónoch, ktoré by mali byť v súlade s domácou starostlivosťou. Nájdite si na seba čas. Miesto toho, aby ste sa stresovali chudnutím, zamerajte sa na žiariacu zdravú pokožku. Potom budete vyzerať vždy úžasne. Nemôžeme zastaviť starnutie, ale jeho príznaky spomaliť môžeme.


Aké sú zásadné chyby, ktoré robíme pri starostlivosti o pleť?

• Robíte a používate to, čo vaša priateľka. No každý máme jedinečnú pokožku so svojimi jedinečnými potrebami a čo funguje druhým, môže vám uškodiť.
• Prehnaná starostlivosť a exfoliavanie pokožky ju môžu nezvratne poškodiť (rovnako aj laser resurfacing).
• Zabúdate na krk, dekolt a ruky, no pritom stačí použiť to, čo používate na tvár alebo telo.
• Idete spať bez dôkladného čistenia a odlíčenia pokožky.

 


Ranná beauty rutina:

Zvhlčím vodou ľanové tampóny linen washcloth.

 

51pskHbCtdL. SL1080

Tonizácia s Biologique Recherche Lotion p50 PIGM 400.

 

 

bottle future is bright 01

Vitamín C: Oio The Future is Bright vitamin C Serum.

 

product detail A15300 15301 1  fullsizeoutput 221b 

Cle de Peau Eye Cream zmiešam s Eye Glow Drops by Protective Nourishment.

Hydratácia.

 

 

edc104be cda4 4c98 a017 75ad335bb6c2

Ak viem, že budem cez deň viac ako 30 minút na slnku, použijem prípravok s SPF 30 a viac, Chuda SPF 30 .

Balzam na pery.

Večerná beauty rutina

Počas sprchovania zbavím pokožku odumretých čiastočiek pomocou mazážnej rukavice a sprchovacieho gélu.

Dual action precleansing oil 1024x10242x

Dvojité čistenie pleti: Environ Pre-Cleanse Oil and Hydrating Clay Mask.

Tonizácia Biologique Recherche p50 PIGM 400.

joajoannaczech facialmassager 1 1560x1960 gpistjpg

Mazáž tváre s Facial Massager.

Biologique Recherche Serum Placenta

Sérum Biologique Recherche Serum Placenta mixed with Serum VG Tencil.

environ youth essentia serum 1

Vitamín A: Environ’s C-Quence 1.

Očný krém.

augustinus bader rich cream

Hydratácia Augustinus Bader Rich Cream.

Meso Infusion Lip Duo Pen

Balzam na pery 111Skin Meso Infusion Lip treatment.

AVST MASK

+ dvakrát týždenne výživná maska

 

 

Text: Jana GOMBOŠOVÁ, Miroslava ŠÍPKOVÁ
Foto: archív Joanny Czech, archív firiem

2387

Súvisiace články