Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 10. jún 2020

Pravidlá používania retinolu

Oretinole sa dnes hovorí ako omodernom elixíre krásy amladosti. Ide oaktívnu látku, ktorá sa stáva veľmi populárnou záležitosťou, kvôli svojim schopnostiam redukovať vrásky, minimalizovať tvorbu akné apodpore mladistvého vzhľadu pleti.

Pravidlá používania retinolu

O retinole sa dnes hovorí ako o modernom elixíre krásy a mladosti. Ide o aktívnu látku, ktorá sa stáva veľmi populárnou záležitosťou, kvôli svojim schopnostiam redukovať vrásky, minimalizovať tvorbu akné a podpore mladistvého vzhľadu pleti. Aby ste z neho vyťažili maximum, pri jeho používaní je však dôležité riadiť sa niekoľkými zásadami.

@beautypie

Na predpis či voľne dostupný?

Kedysi bol retinol doménou špeciálnych dermatologických produktov, ktoré boli dostupné len na predpis. Keďže ide o derivát vitamínu A, je to veľmi silná látka. Dnes však retinolové produkty bežne nájdete v lekárňach, drogériách či v online obchodoch. Je teda rozdiel v ich účinnosti? Oplatí sa vôbec kupovať voľne dostupné produkty, keď nemajú taký vysoký obsah retinolu ako kozmetika na predpis? Je pravda, že špecializované produkty sú silnejšie a teda aj účinnejšie, preto dokážu priniesť viditeľnejšie výsledky a ešte aj rýchlejšie. Avšak aj produkty, na ktoré nepotrebujete predpis vás zaskočia svojou efektivitou. Ak ste doteraz nepoužívali retinol, všimnete si neporovnateľnú zmenu oproti ostatným anti-ageing produktom.

Je to o percentách

Keď ste sa už rozhodli siahnuť po retinole, pri výbere konkrétneho produktu by ste mali zohľadniť percentuálny obsah účinnej látky. Na začiatok sa vo všeobecnosti odporúča sila vo forme 0,1% alebo 0,2%, no spozornieť by ste mali najmä v prípade, že máte citlivú pleť. Retinol totiž dokáže pleť podráždiť, takže pri citlivej pokožke začnite pokojne aj pri najmiernejších produktoch.

Pomaly a vytrvalo

Spočiatku môže retinol spôsobovať podráždenie a precitlivenosť, ide o reakciu pokožky na nový produkt. Prítomné sú často aj symptómy ako suchá, šupinatá pleť. Postupom času sa samozrejme budú tieto prejavy zmierňovať. Začať by ste tak mali aplikáciou retinolu raz, maximálne dvakrát do týždňa a postupne pridávať frekvenciu. Keď sa už vaša pokožka prispôsobí pravidelnej aplikácii, môžete začať uvažovať o zvýšení percent.

Výsledky sa nedostavia cez noc

Aj napriek tomu, že retinol je skutočne silná záležitosť, ktorá momentálne nemá konkurenciu, výsledky samozrejme nebudú viditeľné po jednej aplikácii. Každá pokožka je iná a dosiahnutie výsledkov závisí od mnohých faktorov ako napríklad koncentrácia, typ pleti, závažnosť vašich problémov alebo nedokonalostí, ktoré chcete redukovať. Počítať by ste však mali s 12 týždňami užívania, po ktorých by ste mali vidieť výsledky tvrdej práce retinolu.

Ochrana

Ak nepoužívate krém s SPF na dennej báze, pri používaní retinolových produktov už nebudete mať na výber. Retinol je silná účinná látka, ktorá čiastočne oslabuje ochranné schopnosti pleti, spôsobuje citlivosť a podráždenie. Práve preto musíte pleť viac chrániť. Okrem toho, že po použití retinolu bude vaša pleť omnoho viac náchylná na spálenie, ak nepoužijete ochranný faktor, všetky benefity retinolu jednoducho zmažete, pretože uvoľníte cestu vzniku pigmentových škvŕn aj vrások.

Foto: Instagram

2135

Súvisiace články