Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 6. jún 2020

Aký vplyv má peľ na pleť?

Peľ ajeho negatívny vplyv vnímajú najmä alergici, ktorí musia zápasiť snepríjemnými príznakmi ako kýchanie, svrbenie očí, opuchy dýchacích ciest ainými. Avšak to neznamená, že na ostatných nealergikov peľ nijako nevplýva.

Aký vplyv má peľ na pleť?

Peľ a jeho negatívny vplyv vnímajú najmä alergici, ktorí musia zápasiť s nepríjemnými príznakmi ako kýchanie, svrbenie očí, opuchy dýchacích ciest a inými. Avšak to neznamená, že na ostatných nealergikov peľ nijako nevplýva. Vedeli ste, že peľ môže mať negatívny vplyv aj na pleť?

@matildadjerf

Podľa prieskumu WGSN, ktorý bol odprezentovaný na výročnom stretnutí Society for Investigative Dermatology, peľ má skutočne vplyv na stav pleti. Konkrétne je súčasťou znečistenia prostredia, ktoré sa odráža na pokožke v podobe predčasného starnutia. Znečistené ovzdušie známe negatívnym dopadom na pleť a spôsobovaním hyperpigmenácie, tvorbe vrások, mdlého tónu pleti a povädnutej pokožky.

Spomaľuje tvorbu kolagénu

Vedci a dermatológovia si kedysi mysleli, že peľ má a pleť len sekundárny vplyv, po tom, ako spustí alergickú reakciu. Dnes však vieme, že má na pleť priamy dopad a dokáže dokonca preniknúť do pokožky cez vlasové folikuly. Jeho najvýraznejším vplyvom je spomaľovanie alebo dokonca zastavenie produkcie kolagénu, ktorý dáva pleti plnosť, elasticitu. Jeho strata vedie k tvorbe vrások, mdlého tónu pleti a povädnutej pokožke.

Poškodzuje ochrannú bariéru

Keď je ochranná bariéra pokožky poškodená, koža začína byť suchšia, svrbí, je podráždená a celkovo menej odolná. O to, aby táto funkcia kože prebiehala tak ako má, sa starajú ceramidy. Avšak s peľom v ovzduší to majú o čosi ťažšie. Ich tvrdú prácu doslova neutralizujú a preto pleti potrebujeme poskytnúť extra dávku týchto prvkov.

Zápalové reakcie

Zápaly sú bežnou reakciou alergií, no nemusia sa prejaviť len vo forme svrbiacich očí. Spustiť môžu aj také problémy ako ekzémy, rosacea či psoriáza. Najohrozenejší sú ľudia so suchou a citlivou pleťou.

Čo s tým?

Tak ako pri bežnom znečistení ovzdušia, aj v prípade peľu vám pomôžu moderné aktívne látky ako vitamín C, antioxidanty a samozrejme spomínané ceramidy. Na jednej strane neutralizujú vplyv vonkajšieho prostredia vrátane peľu, na druhej zase utlmujú zápalové procesy a upokojujú pleť. Ceramidy sa zase starajú o vytvorenie dokonalej ochrannej bariéry.

Foto: Instagram

976

Súvisiace články